Search

Η αδιαφανή πολιτική της Κίνας για τον κοραναϊό

Ο κόσμος έχει παρακολουθήσει με τρόμο τις τελευταίες ημέρες, καθώς ο κοροναϊός εξαπλώνεται γρήγορα σε όλη την Κίνα και δεκάδες περιπτώσεις αναφέρθηκαν και σε άλλες χώρες.

Καθώς οι υγειονομικές αρχές προετοιμάζονται για πανδημία, οι σχολιαστές έχουν χτυπήσει τις κινεζικές αρχές υγείας για την έλλειψη διαφάνειας όσον αφορά την έκταση και τη σοβαρότητα της κρίσης.

Ενώ η κινεζική κυβέρνηση διενεργεί καθημερινές ενημερώσεις σχετικά με τις προσπάθειές της για περιορισμό του ιού, οι αρχές ανέφεραν στο κοινό τον κίνδυνο εμφάνισης επιδημίας, όταν αναφέρθηκαν οι πρώτες περιπτώσεις nCoV τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο της Νέας Υόρκης Νικόλαος Κρίστοφ, οκτώ γιατροί τιμωρήθηκαν από τις τοπικές αρχές της Κίνας τον Δεκέμβριο γιατί προειδοποίησαν  τους συναδέλφους τους στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με τον ιό.

Η διαρροή συνεχίστηκε και τον Ιανουάριο, ενώ ο αριθμός επιβεβαιωμένων περιπτώσεων στο Wuhan αυξάνονταν συνεχώς.  Σε ένα podcast που κυκλοφόρησε την Πέμπτη, ο δημοσιογράφος της New York Times Javier Hernandez ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στο Wuhan είχαν εντολή να αποκρύψουν  τον πραγματικό αριθμό των ασθενών που είχαν πεθάνει από τον ιό. Η κινεζική υπηρεσία ειδήσεων Initium News δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι πολλά κέντρα αποτέφρωσης έλαβαν μεγάλο αριθμό σωμάτων από θύματα κοροναϊού από τα νοσοκομεία.

Ο δήμαρχος του Wuhan Zhou Xianwang ζήτησε συγγνώμη στην εθνική τηλεόραση αυτή την εβδομάδα επειδή δεν έδωσε πληροφορίες σχετικά με την εξάπλωση του ιού. “Δεν δώσαμε έγκαιρα πληροφορίες… και δεν ενημερώσαμε αποτελεσματικά τον κόσμο» δήλωσε ο κ. Zhou.

Ωστόσο, ορισμένοι σχολιαστές υποστηρίζουν ότι η διάρθρωση της δικτατορίας της Κίνας δημιουργεί μια κουλτούρα φόβου και εξαπάτησης, στην οποία είναι πολύ δύσκολο να ληφθούν αξιόπιστες πληροφορίες για τα τοπικά ζητήματα. Άλλοι υποστηρίζουν ότι η κυβερνητική λογοκρισία εμποδίζει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και άλλους θεσμούς να προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες στο κοινό. Σύμφωνα με τον Νίκολας Κρίστοφ, “Ένας λόγος για την έγκαιρη κάλυψη είναι ότι η Κίνα έχει συστηματικά εξοντώσει την δημοσιογραφία, τα κοινωνικά μέσα, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, το νομικό επάγγελμα…»

Οι αρχές ελπίζουν ότι ο αριθμός των νέων περιπτώσεων κορωναϊών θα περιοριστεί, όταν αρχίσουν να ισχύουν μέτρα ριζικής απομόνωσης. Ωστόσο, ο κορωναϊός έχει ήδη φτάσει μέχρι την περιοχή του Xinjiang στα δυτικά της Κίνας. Μια ανησυχία είναι ότι θα εξαπλωθεί στα στρατόπεδα διεθνοποίησης όπου η Κίνα περιορίζει περίπου ένα εκατομμύριο μουσουλμάνους με κακή υγιεινή και περιορισμένη υγειονομική περίθαλψη.

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close