Search

Δανία: Συσχετισμός ανάμεσα στα κατεψυγμένα έμβρυα και στον κίνδυνο εμφάνισης παιδικού καρκίνου

Τα παιδιά που γεννιούνται με τεχνητή γονιμοποίηση (IVF) με τη χρήση κατεψυγμένων εμβρύων ίσως να έχουν ελαφρώς μεγαλύτερη πιθανότητα ανάπτυξης παιδικού καρκίνου, αν και ο κίνδυνος παραμένει χαμηλός.

Ερευνητές ανέλυσαν τα ποσοστά των παιδικών καρκίνων σε μία κοόρτη άνω του ενός εκατομμυρίου παιδιών που γεννήθηκαν στη Δανία μεταξύ του 1996 και του 2012. Από αυτά, η σύλληψη των 3356 έγινε με τη χρήση κατεψυγμένων εμβρύων, δηλαδή τα έμβρυα καταψύχθηκαν μετά τη γονιμοποίηση και αργότερα αποψύχθηκαν πριν τη μεταφορά στη μήτρα της γυναίκας. Σε όλες τις γεννήσεις διαπίστωσαν ότι ο παιδικός καρκίνος ήταν πολύ σπάνιος, με 2217 στο σύνολο παιδιά να έχουν διαγνωστεί με καρκίνο- ποσοστό περίπου 1 στα 500. Ο ρυθμός αυτός σχεδόν διπλασιάστηκε για τα παιδιά που γεννήθηκαν με τη μεταφορά κατεψυγμένων εμβρύων, από τα οποία τα 14 ανέπτυξαν καρκίνο.

Οι πιο συχνά αναπτυγμένοι καρκίνοι ήταν η λευχαιμία και οι όγκοι του συμπαθητικού νευρικού συστήματος που συγκαταλέγονται στους πιο κοινούς τύπους καρκίνους της παιδικής ηλικίας. Οι συγγραφείς, δε βρήκαν κανένα συσχετισμό ανάμεσα στη τεχνητή γονιμοποίηση με νωπά έμβρυα και στην αυξημένη επικράτηση των παιδικών καρκίνων. Συστήνουν, την κατάψυξη και την απόψυξη των εμβρύων με τη χρήση κρυοπροστατευτικών μέσων (χημικά που προστατεύουν τα κατεψυγμένα έμβρυα) και ανόμοια πρωτόκολλα για τη χρήση φαρμάκων γονιμότητας, ως πιθανές εξηγήσεις για τη διαφορά.

Επιπλέον πρέπει να σημειωθεί, είπε ο Abha Maheshwari, ομότιμος καθηγητής και διευθυντής του Aberdeen Fertility Centre, του πανεπιστημίου του Αμπερντίν, ο οποίος δεν αναμείχθηκε στη μελέτη, ότι κατά τη διάρκεια της χρονικής περιόδου που σχετίζεται με τη μελέτη, χρησιμοποιήθηκε μια παλαιότερη μέθοδος καταψύξεως,. Οι τεχνικές καταψύξεως, έχουν βελτιωθεί τόσο πολύ τα τελευταία χρόνια, οπότε αυτό μπορεί να μην ισχύει με τις σύγχρονες τεχνικές.

Ο καθηγητής Daniel Brison, επιστημονικός διευθυντής του τμήματος αναπαραγωγικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, ο οποίος δεν είχε κάποια εμπλοκή στην έρευνα, επισήμανε ακόμα μια πρόσφατη βρετανική μελέτη η οποία έδειξε ότι «οι μεταφορές κατεψυγμένων εμβρύων συσχετίζονται ακόμα με πιθανά πλεονεκτήματα για την υγεία όπως το βάρος της γέννησης και τα μοντέλα πρόωρης ανάπτυξης των παιδιών που είναι πιο κοντά στα παιδιά εκείνα, που έχουν συλληφθεί με φυσιολογικό τρόπο.

Πηγή: BioNews (Μικαέλλα Καραμάνη)

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close