Search

Πέθαναν την ίδια μέρα από Covid-19 μητέρα και κόρη. Carolina Tovar, 86, και Letty Ramirez, 54, από το Rowland Heights της Καλιφόρνια

Η Carolina Tovar και η Letty Ramirez ήταν έβα αδιαχώριστο δίδυμο μητέρας-κόρης. Συχνά στέκονταν δίπλα-δίπλα στην κουζίνα, μοιράζονταν παραδοσιακές συνταγές που θα εξυπηρετούσαν τα παιδιά τους. Τα βράδια, παρακολουθούσαν κλασικές μεξικάνικες ταινίες, με πρωταγωνιστές τον Vicente Fernandez. Περιποιούνταν τα νύχια τους μαζί και συζητούσαν για τα πάντα.

Αλλά τον Μάρτιο, οι δυσκολίες στην αναπνοή έφεραν και τις δύο γυναίκες στα επείγοντα. Αυτή τη φορά, δεν θα έφευγαν μαζί, χέρι-χέρι, όπως είχαν κάνει πολλές φορές πριν. Στις 3 Απριλίου 2020, μητέρα και κόρη πέθαναν από το COVID-19, σε απόσταση μερικών ωρών σε ξεχωριστά νοσοκομεία.

«Ένιωσα σαν να με κλωτσούσε κάποιος το στομάχι μου από τον πόνο», είπε η Alexis Ramirez, η μεγαλύτερη κόρη της Letty Ramirez. «Συνέβη τόσο γρήγορα.»

Την εβδομάδα πριν νοσηλευτούν οι γυναίκες, περνούσαν τα βράδια τους μαζί όπως πάντα. Η Ramirez, 54 ετών, είχε ξηρό βήχα, αλλά ένιωθε αρκετά καλά για να εργαστεί ως μεσίτρια υποθηκών.

Αλλά στις 19 Μαρτίου, τα επίπεδα οξυγόνου της μειώθηκαν και η κόρη της την έφερε στο Ιατρικό Κέντρο St. Jude στο Fullerton. Η Tovar, 86 ετών, που ήταν καλά στην υγεία της, αρρώστησε λίγο αργότερα και εισήχθη στο ίδιο νοσοκομείο. Η Ramirez τοποθετήθηκε σύντομα σε αναπνευστήρα και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας του Providence St. John στη Σάντα Μόνικα.

Στις 2 Απριλίου, όταν οι γιατροί ενημέρωσαν την οικογένεια ότι η Tovar θα έπρεπε επίσης να τεθεί σε αναπνευστήρα, μια άλλη από τις κόρες της κάλεσε την οικογένεια στο FaceTime και, μαζί, αποφάσισαν να σεβαστούν τις επιθυμίες της Tovar και να μην μπει σε αναπνευστήρα.

Μέσω του FaceTime, δώδεκα παιδιά και εγγόνια της Tovar πέρασαν τη νύχτα μαζί της, με τις φωνές τους να την τυλίγουν καθώς έδινε την τελευταία της ανάσα.

Είχε ζήσει μια όμορφη ζωή, παντρεύτηκε τον άντρα της, ο οποίος πέθανε πρόσφατα από καρκίνο, όταν ήταν 13 ετών στο Zacatecas του Μεξικού και αργότερα μετανάστευσε στην Καλιφόρνια.

Είχε έξι κόρες, δύο γιους και πολλά εγγόνια που την πήγαιναν ταξίδια στο Λας Βέγκας και στις παραλίες του Ροζάριτο, στο Μεξικό, και την φιλοξενούσαν μεγάλο μέρος του χρόνου.

Η οικογένεια δεν είχε χρόνο να ανακάμψει από την είδηση του θανάτου της Tovar, όταν ο γιος της ο Αlex, έλαβε κλήση από τον γιατρό εκείνο το απόγευμα, ενημερώνοντάς τους ότι η αδερφή του Letty δεν θα τα κατάφερνε και δεν την βοηθούσε πλέον ο αναπνευστήρας.

Ο Alex αποφάσισε να την απομακρύνει από τα μηχανήματα και πέθανε μέσα σε λίγα λεπτά. Η Letty Ramirez δεν έμαθε ποτέ για το θάνατο της μητέρας της.

«Τελικά, η Tia Letty, έδωσε κυριολεκτικά τη ζωή της για τη μαμά της», είπε ο εγγονός της Art Aguilar. «Πόσο ειρωνικό είναι οι δυο γυναίκες αχώριστες στη ζωή να είναι αχώριστες και στον θάνατο».

από τη Βίκυ Μπαφατάκη, MSc, PD Βιοηθικής 

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close