Search

“Στιγμές” από τον Πομάκο πρωταθλητή κόσμου στο Krav Maga Ισκάν Σελήμ

Ο Iskan Selim είναι ένας Έλληνας αθλητής πολεμικών τεχνών, όπου γεννήθηκε στην Ελλάδα το 1981. Έκανε τα πρώτα βήματα στις πολεμικές τέχνες ξεκινώντας από το Muai Thai σε νεαρή ηλικία στη Γερμανία, όπου έλαβε σημαντικά βραβεία σε διαγωνισμούς, συγκεκριμένα 28 νίκες σε 29 αγώνες συνολικά. Το 2001 μπήκε στον κόσμο του Krav Maga και άρχισε να εκπαιδεύεται ως μαθητής σε ένα από τα πιο αξιοσέβαστα σχολεία του Ισραήλ. Το 2007 κατέκτησε τον τίτλο του Master και 4 χρόνια αργότερα ίδρυσε το σύστημα αυτοάμυνας και την εταιρεία μεμονωμένων μελών Krav Maga Viper. Σήμερα ο Iskan Selim θεωρείται ένας από τους κορυφαίους εξεταστές στον κόσμο με τεράστια εμπειρία.

Η ενασχόλησή του με το Krav Maga ξεκίνησε το 2000, όταν το KRAV MAGA πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη και ο Iskan Selim «μυήθηκε» στο Krav Maga το 2003 από έναν Ισραηλινό δάσκαλο που είχε συναντήσει στο Muay Thai (Thai boxing) στο Αμβούργο και από τότε αφοσιώθηκε επαγγελματικά. Έφτασε στο 5ο DAN και αποφοίτησε από την Ακαδημία Ashdod στο Ισραήλ. Μετά την πρώτη θέση στο πρόσφατο διεθνές τουρνουά, του απονεμήθηκε η χρυσή ζώνη, η οποία είναι η υψηλότερη διάκριση και έχει επίσης λάβει δύο φορές τον τίτλο του GrandMaster της Χρονιάς 2015 και 2018.

Τα τελευταία χρόνια, διδάσκει στο Krav Maga Viper, έχει ταξιδέψει πολλές φορές στο Ισραήλ, τη Γερμανία και άλλες χώρες. Έχει γνωρίσει προσωπικά όλους τους μεγάλους δασκάλους του Krav Maga παγκοσμίως. Το Krav Maga Viper συνδυάζει τεχνικές από όλες τις πολεμικές τέχνες που έχει μάθει κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Δύο από τα πιο σημαντικά βραβεία που δόθηκαν στο Krav Maga Viper είναι η πρόκληση του Αμερικανού Προέδρου που κέρδισε το 2013 και διεκδίκησε το Χρυσό Βραβείο ως Προεδρικός Πρωταθλητής, υπογεγραμμένος από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, και το δεύτερο, ο τίτλος του παγκόσμιου πρωταθλητή στο παγκόσμιο πρωτάθλημα αυτοάμυνας στη Γερμανία το 2015, όπου εκπροσώπησε τη χώρα του, την Ελλάδα και το Krav Maga Viper. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Πολεμικών Τεχνών MAA, του έδωσε τη χρυσή ζώνη και αναγνώρισε την KMV ως ένα από τα κορυφαία συστήματα αυτοάμυνας στον κόσμο.

Ακόμα έχει ολοκληρώσει τη βασική και ειδική εκπαίδευση του συστήματος στη Σαμάρα της Ρωσίας, από την 3η Ταξιαρχία της GRU Spetsnaz – την ελίτ των στρατιωτικών σχηματισμών υπό τον έλεγχο της Υπηρεσίας Στρατιωτικών Πληροφοριών της GRU.

O Iskan Selim είναι ιδρυτής και διευθυντής του Krav Maga Viper, όπου ιδρύθηκε το 2014. Έχει βγει τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής και πρώτος σε όλο τον κόσμο στην αυτοάμυνα. Σήμερα είναι εκπαιδευτής στην International Police Organization.

 

–  Η στιγμή που έγινε η πρώτη ανάμνηση της ζωής σου:

Ο θάνατος του πατέρα μου γιατί τον έχασα σε πολύ μικρή ηλικία.

–  Η αξέχαστη στιγμή στο σχολείο:

Όταν στο τέλος της χρονιάς παίζαμε μπουγέλο, αυτές οι στιγμές μου μείνανε αξέχαστες.

–  Μια ευτυχισμένη παιδική στιγμή…

Όταν ο μπαμπάς μου, λίγες μέρες πριν τον χάσω, με πήγε για ψάρεμα πρώτη φορά.

– Μια στιγμή αφόρητης τρέλας…

Μία στιγμή αφορά τρέλας ήταν όταν πήρα το μηχανάκι του αδερφού μου και έκανα βόλτες μέχρι να τελειώσω τη βενζίνη, ενώ ήμουν μόλις 12 χρόνων.

–  Μια υπέροχη στιγμή με τους φίλους μου…

Το πάρτι που είχαμε διοργανώσει με την παρέα μου πριν πάω φαντάρος, ήτανε μία από τις καλύτερες στιγμές μου.

–  Η στιγμή που έφυγες από το σπίτι…

Πρώτη φορά που έφυγα από το σπίτι ήμουν 14 χρόνων για να πάω να δουλέψω στη Γερμανία στα ναυπηγεία.

–  Στιγμές από ταξίδια…

Ταξίδευα συνέχεια για την εκπαίδευσή μου και μάθαινα αρκετές πολεμικές τέχνες, με αποτέλεσμα να έχω πολλές αναμνήσεις από διάφορα μέρη. Αυτές που ξεχώρισαν είναι στο Ισραήλ και στην Ρωσία, όπου πήγαινα πολλά χρόνια.

– Εκείνη η στιγμή που αποφάσισες να ασχοληθείς με το Krav Maga..

Η στιγμή που αποφάσισα να ασχοληθώ με το Krav Maga, ήταν όταν σε έναν αγώνα, γνώρισα έναν ισραηλινό εκπαιδευτή Krav Maga και μου πρότεινε να πάω σε μία εκπαίδευση του στο Ισραήλ και τότε ξεκίνησε για μένα το ταξίδι για το Krav Maga. Αυτό που έμαθα μόλις ξεκίνησα το Krav Maga είναι ότι είναι η πιο αυστηρή εκπαίδευση στο κόσμο.

–  Η κορυφαία στιγμή μέχρι τώρα στην επαγγελματική σου πορεία…

Το 2015 πήρα την παγκόσμια ζώνη στην αυτοάμυνα και ο τίτλος που πήρα ως βασιλιάς της αυτοάμυνας το 2019.

–  Στιγμές ενός ταξιδιού…

Το ταξίδι που πήγα Ταϊλάνδη μου έμεινε αξέχαστο, γιατί είναι πολύ διαφορετικό μέρος από τα άλλα που έκανα για εκπαίδευση. Είχα πάει με τους φίλους μου από τη Γερμανία για εκπαίδευση muay Thai και η εκπαίδευση γινόταν σε ένα γυμναστήριο διαφορετικό από αυτά που είχαμε συνηθίσει στη Γερμανία. Ήταν σαν καλύβα και είχε παντού σάκους, ενώ τα φαγητά που τρώγαμε δεν ήτανε απολαυστικά.

– Η στιγμή που γνώρισες έναν σημαντικό άνθρωπο…

Όταν είχα τελειώσει την εκπαίδευσή μου, γύρισα στην Ελλάδα και γνώρισα την σύζυγό μου. Είχα έρθει στην Ελλάδα ένα καλοκαίρι και είχα πάει στο χωριό της βόλτα και την γνώρισα ένα απόγευμα που είχε βγει με τις φίλες της και την πλησίασα να ζητήσω τον αριθμό της ώστε να γνωριστούμε. Το είχα καταλάβει ότι θα συνεχίζαμε το ταξίδι της ζωής μαζί από την πρώτη στιγμή.

– Την στιγμή που παντρεύτηκες…

Όταν παντρευτήκαμε είδα πόσο ταιριάζουμε και πώς θα με στηρίζει σε αυτό που θα έκανα. Της άρεσαν πολύ οι πολεμικές τέχνες και και τότε ξεκίνησα να τις μαθαίνω Krav Maga. Αυτό με έκανε πολύ χαρούμενο γιατί ήμασταν και στη δουλειά μαζί.

– Τη στιγμή που έπιασες στην αγκαλιά σου το πρώτο σου παιδί….

Παντρευτήκαμε γρήγορα και το πρώτο παιδί μας ήρθε μέσα σε 2 χρόνια. Όταν γεννήθηκε η κόρη μου ήτανε η καλύτερη στιγμή της ζωής μου και η πιο συγκινητική.

– Δυο στιγμές με τα παιδιά σου…

Όταν πήραμε την κόρη μας και πήγαμε πρώτη φορά διακοπές μαζί της στη Λευκάδα και είδα πόσο χαρούμενη και ενθουσιασμένη ήταν που της έδειχνα ένα καινούργιο μέρος. Επίσης, όταν ξεκίνησε τις πολεμικές τέχνες η κόρη μου και πήρε την πρώτη ζώνη. Τότε ξεκίνησε το ταξίδι στις πολεμικές τέχνες μαζί μου με έκανε πολύ ευτυχισμένο.

–  Εκείνη η στιγμή που ένιωσες ευτυχία…

Τη δεύτερη φορά που ένιωσα πολύ ευτυχισμένος ήταν μόλις γεννήθηκε ο γιος μου και ένιωσα το άγγιγμα του, το οποίο μου έδινε ώθηση για να συνεχίσω να είμαι δυνατός για αυτόν και για την οικογένειά μου

–  Η στιγμή που απογοητεύτηκες…

Η μεγαλύτερη απογοήτευση που ένιωσα τελευταία ήταν που ακύρωσαν την τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Ξάνθη, γιατί θα ήμουν ο πρώτος λαμπαδηδρόμος στην Ξάνθη.

– Μια στιγμή που σε πλημμύρισε φόβο…

Όταν σε μία εκπαίδευση μου στο Ισραήλ είχαμε πάει για φαγητό σε ένα εστιατόριο και ακούσαμε μία έκρηξη εκεί κοντά, τότε ήταν η στιγμή που τρόμαξα πιο πολύ από ποτέ.

– Η στιγμή που θυμήθηκες  κάτι από το παρελθόν:

Όταν πήρα τον τίτλο παγκόσμιος πρωταθλητής θυμήθηκα το λόγο που είχα δώσει στον πατέρα μου πριν πεθάνει καθώς μόλις είχα ξεκινήσει την ενασχόλησή μου με τις πολεμικές τέχνες.

– Μια τολμηρή στιγμή…

Πως μία μέρα θα γίνω ο πιο καλός στον κόσμο θα ήθελα πολύ να είναι δίπλα μου ο πατέρας μου για να δει πώς πραγματοποίησα αυτό που του είχα υποσχεθεί.

– Εκείνη η στιγμή που σε πόνεσε…

Η στιγμή που πόνεσα και θα με πονάει πάντα ήταν τότε που κατάλαβα αν και μικρός ότι δεν θα ξαναγυρίσει ο πατέρας μου πότε.

–  Η στιγμή που άκουσες μια σκληρή αλήθεια:

Μία σκληρή αλήθεια που που θυμάμαι τελευταία ήταν ότι έπρεπε να σταματήσω τις προπονήσεις λόγω κορωνοϊού και έπρεπε να μείνουμε σπίτι για πολλές μέρες.

–  Η στιγμή που είπες: «Αυτή είναι η ομορφότερη στιγμή της ζωής μου»:

Όταν εκπαίδευα την κόρη μου και πλησίασε ο γιος μου και άρχισε να αντιγράφει και αυτός τις κινήσεις μου , τότε κατάλαβα πώς ήταν η ομορφότερη στιγμή της ζωής μου.

– Η στιγμή που περιμένεις εναγωνίως στο μέλλον…

Να δω τα παιδιά μου να ακολουθούν τον δρόμο μου και να συνεχίσουν αυτό που έχω ξεκινήσει, το Krav Maga Viper.

Concept: Βίκυ Μπαφατάκη

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Βίκυ Μπαφατάκη, Παναγιώτης Ανδρεάδης

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close