Search

Το παλιό λανέιτ – Το φάρμακο του θανάτου!

Το λανέιτ ήταν κάποτε το ισχυρότερο φάρμακο στον πλανήτη!

Αν σήμερα δοξάζουμε τον θεό για ένα πράγμα, είναι που καταργήθηκε αυτό το φάρμακο του θανάτου, που δυστυχώς ήταν στη διάθεση του κάθε αγρότη, γιατί ήταν το ισχυρότερο δηλητήριο στον κόσμο, που με ελαχίστη ποσότητα, σκότωνε μικρά και μεγάλα ζώα, φυσικά και τον άνθρωπο! Ήταν το περιβόητο λανέιτ (lannate)!

Ποιος δεν θα ξεχάσει κατά την δεκαετία του ’70 και αρχές του 80 την γνωστή εικόνα με το λανέιτ και το νάιλον! Άπλωναν ένα νάιλον σε ένα τραπέζι έξω στην αυλή, και πάνω εκεί το ψέκαζαν με ζαχαρόνερο που είχαν διαλύσει μέσα και μια κουταλιά λανέιτ! Όσες μύγες τύχαινε να καθίσουν επάνω στο νάιλον, ζαλισμένες έπεφταν στο πάτωμα, έκαναν μερικές σβούρες γύρω -γύρω και πέθαιναν σε ελάχιστα λεπτά! Λέγανε πως η μύγα αναπνέει με τα πόδια, οπότε αφού καθόταν πάνω στο νάιλον και ανέπνεε το φάρμακο, ψόφαγε αμέσως! Έτσι σε μια μέρα το νάιλον μπορούσε να θανατώσει πολλές εκατοντάδες μύγες!

Όποιος είχε την ατυχία να πάρει στον οργανισμό του και την ελαχίστη ποσότητα, πέθαινε με φριχτούς πόνους σφαδάζοντας, και βγάζοντας αφρούς από το στόμα!
Περιττό να πούμε πως ένα σκυλί πεθαίνει και μόνο να μυρίσει το φάρμακο! Μια γάτα που έφαγε έστω και τη παραμικρή ποσότητα λανέιτ, θα ψοφήσει σε λίγα λεπτά. Ένα σκυλί που θα γλύψει απλώς λίγο από του αφρούς από το στόμα της γάτας αυτής, θα πεθάνει και αυτό αμέσως! Ένα παιδί που παίζει αμέρυμνο μπάλα στην αλάνα που πέρασε η δηλητηριασμένη γάτα, ή το σκυλί, και άγγιξε στο χώμα η μπάλα του παιδιού, αλίμονο και στο παιδί, αν πριν το φαγητό δεν έπλυνε τα χέρια του!

Κι όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 2006 δυστυχώς είχε δώσει την άδεια να κυκλοφορεί ελεύθερα να το ξαναδώσει στη κυκλοφορία, η δραστική ουσία Μεθομύλ, (methomyl), η οποία είναι η ίδια με εκείνη του λανέιτ! Από το 2010 η Ευρωπαϊκή επιτροπή είχε δώσει εντολή να άρουν την απαγόρευση του πιο ισχυρού φαρμάκου του λανέιτ, και πολλά κράτη, όπως η Κύπρος, δραστηριοποιήθηκαν με υπογραφές και άλλες διαμαρτυρίες, ώστε να αποτρέψουν ή να καθυστερήσουν την είσοδο του λανέιτ στα στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης! Η Κύπρος είχε υπάρξει θύμα πολλές φορές κατά καιρούς, με τις παράνομες εισαγωγές από τα κατεχόμενα!
Και μόνο από την παράνομη δραστηριότητα του λανέιτ, τουλάχιστον 10000 ζώα δολοφονούνται κάθε χρόνο με φόλες!

Αν μπορούσαμε να αναφέρουμε χιλιάδες περιστατικά με θανάτους από λανέιτ μονάχα στην Ελλάδα! Άλλος παίρνει λανέιτ και αυτοκτονεί, άλλος ζητάει λανέιτ για να τερματίσει τη ζωή του γιατί δεν αντέχει τους πόνους, άλλος δηλητηριάζει το σκύλο του γιατί τραυματίστηκε και τον λυπάται να υποφέρει, άλλος δηλητηριάζει τα σκυλιά ή γατιά του γείτονα γιατί τον ενοχλούνε!

Το λανέιτ το παλιό που ξέραμε, ήταν το υπ’ αριθμόν ένα φάρμακο για φόλες!

Το λανέιτ στην σημερινή αγορά
Σήμερα μπορεί να υπάρχει λανέιτ, και κινείται στην ελληνική αγορά, αλά όπως μας ενημέρωσε γνωστός γεωπόνος της περιοχής Μεσαράς, ουδεμία σχέση έχει με το παλιό λανέιτ, γιατί απλά περιέχει μέσα μονάχα μικροποσότητες Μεθομύλ!

Ευτυχώς η σύσταση του νέου λανέιτ έχει αλλάξει και είναι διαφορετική, οπότε δεν υπάρχει βιομηχανία παραγωγής τουλάχιστον σε κράτη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, με την σύσταση του παλιού λανέιτ. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει και τον αποκλεισμό του παλιού φαρμάκου από παράνομη εισαγωγή στη χώρα μας! Φτάνει να καταλάβουμε πως με το νέο λανέιτ που κυκλοφορεί, δεν μπορούμε να φτιάξουμε ούτε καν μια φόλα, γιατί εκτός του ότι δεν είναι πλέον ισχυρό φάρμακο, ούτε το ίδιο το ζώο μπορεί να φάει τη φόλα, γιατί περιέχει μέσα ειδικές ουσίες που το αποτρέπει να το φάει, αλλά και αν ακόμα το φάει, αμέσως το κάνει εμετό!

Το παλιό πάντως λανέιτ, ας μείνει απλώς μια ανάμνηση, και ευχόμαστε να μην κυκλοφορήσει ποτέ ξανά στην αγορά, γιατί είναι το φάρμακο του θανάτου για ανθρώπους και ζώα!

Κείμενο – φωτογραφίες: Γεώργιος Χουστουλάκης

Πηγή: https://www.cretanmagazine.gr/

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close