Search

Γυναικομαστία

Αντιμετώπιση γυναικομαστίας

Με τον όρο γυναικομαστία, εννοούμε την παρουσία αυξημένου όγκου μαστού στους άντρες. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των ανδρών, που κυμαίνεται από 40%-60%, παρουσιάζει κάποιο βαθμό γυναικομαστίας. Επειδή η γυναικομαστία είναι ιδιαίτερα ενοχλητική κατάσταση, πολλοί άνδρες μπαίνουν στη διαδικασία να ζητήσουν τη διόρθωση των υπερτροφικών μαστών τους από τον πλαστικό χειρουργό.

Αίτια Γυναικομαστίας 

Τα αίτια της γυναικομαστίας είναι τα ακόλουθα:
1. Η προδιάθεση του ατόμου λόγω κληρονομικότητας.
2. Ορμονικοί λόγοι.
3. Στεροειδή φάρμακα.
4. Γενετικές ανωμαλίες.
5. Γονιδιακά σύνδρομα.
6. Ηπατικές ασθένειες.
7. Δυσλειτουργία γεννητικών οργάνων.
8. Παχυσαρκία.
9. Χρήση μαριχουάνας.
10. Κακοήθεις όγκοι.
11. Γήρανση.

Ως επί το πλείστον βέβαια, η εικόνα του αυξημένου στήθους είναι θέμα γενετικής προδιάθεσης.

Ψευδογυναικομαστία 

Θα πρέπει να διαχωρίσουμε τον όρο γυναικομαστία από τον όρο ψευδογυναικομαστία. Τις περισσότερες φορές, που αναφερόμαστε σε γυναικομαστία, στην πράξη πρόκειται για ψευδογυναικομαστία. Με τον όρο γυναικομαστία αναφερόμαστε στον υπερτροφικό αδένα, ενώ με τον όρο ψευδογυναικομαστία, αναφερόμαστε στην συσσώρευση λίπους στο αντρικό στήθος, χωρίς την παρουσία υπερτροφικού αδένα.
Στο 99% των περιπτώσεων διογκωμένου στήθους, πρόκειται για ψευδογυναικομαστία και μόνο το 1% των περιπτώσεων είναι γυναικομαστία. Η διάγνωση μεταξύ των δύο, γίνεται συνήθως με μαστογραφία ή με υπερηχογράφημα.

Ψυχολογία πριν και μετά την γυναικομαστία 

Οι διογκωμένοι μαστοί στον άντρα, αποτελούν σημαντικό αισθητικό πρόβλημα. Η γυναικομαστία αποτελεί ισχυρό πλήγμα στην ψυχολογία του άντρα, αντίστοιχο με αυτό της γυναίκας που δεν έχει καθόλου μαστούς. Τα άτομα αυτά αισθάνονται μειωμένο τον ανδρισμό τους. Αποτελεί πρόβλημα στην κοινωνικότητα του ατόμου, διότι αποφεύγει να εκθέτει το στήθος του στην παραλία, στο γυμναστήριο, κ.λ.π. Επίσης, περιορίζει τις επιλογές του στο ντύσιμο, αποφεύγοντας ρούχα που είναι πολύ εφαρμοστά.

Αντίθετα, η διόρθωση της γυναικομαστίας, ενισχύει κατά πολύ την ψυχολογία, δίνει έντονο αίσθημα αυτοπεποίθησης και βελτιώνει κατά πολύ την ψυχολογία του ατόμου γενικότερα.

Κατάλληλος υποψήφιος για διόρθωση γυναικομαστίας 

Κατάλληλα για τη διαδικασία της διόρθωσης των διογκωμένων μαστών, είναι τα άτομα εκείνα τα οποία έχουν γενετική προδιάθεση για αυξημένους μαστούς. Αντίθετα, άτομα που έχουν πρόβλημα αλκοολισμού ή χρήση μαριχουάνας δεν είναι κατάλληλα για τη διαδικασία αυτή.

Μόνο ψυχολογικά ισορροπημένα άτομα που βρίσκονται σε μία καλή περίοδο της ζωής τους και με ρεαλιστικές προσδοκίες, μπορούν να μπουν στη διαδικασία διόρθωσης της γυναικομαστίας.

Πριν από την επέμβαση 

Καλό είναι να έχετε μία ολοκληρωμένη συζήτηση με το γιατρό, και να του αναφέρετε ένα πλήρες ιστορικό. Συζητήστε μαζί του για το ποια θεωρεί ότι είναι η καταλληλότερη μέθοδος.

Πιθανόν να χρειαστεί να κάνετε μία μαστογραφία, δηλαδή ακτινογραφία στους μαστούς. Κάποιες φορές μπορεί να ζητηθεί ένα υπερηχογράφημα. Αυτά χρησιμεύουν προκειμένου να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχει κάποιος όγκος στους μαστούς αφενός, καθώς και για να φανεί η σύσταση των μαστών, αφετέρου. Η εικόνα των μαστών ενδέχεται να καθορίσει και το είδος της επέμβασης.

Δέκα μέρες πριν την επέμβαση μην καταναλώσετε ασπιρίνη και δύο μέρες πριν μην καταναλώσετε αλκοόλ.
Συνεννοηθείτε με το γιατρό για το αν το μέγεθος της θηλής σας είναι ικανοποιητικό ή θέλετε να το μειώσετε.

Τεχνικές επέμβασης 

Οι επεμβάσεις της γυναικομαστίας θα πρέπει να γίνονται σε καλά οργανωμένους χώρους, δηλαδή σε νοσοκομειακό χώρο με πλήρως εξοπλισμένο χειρουργείο. Έστω και αν η υποδομή ενός πλήρως εξοπλισμένου χειρουργείου μπορεί να φανεί υπερβολική για μία σχετικά μικρή επέμβαση, όπως είναι η διόρθωση γυναικομαστίας, καλό είναι πάντα, για λόγους ασφαλείας, να υπάρχει πλεόνασμα υποδομής, έστω και αν αυτό δεν χρειαστεί.

Σχετικά με την αναισθησία, μπορεί να επιλέξει κανείς μεταξύ τοπικής αναισθησίας ή γενικής. Η τοπική αναισθησία βέβαια θα πρέπει να συνοδεύεται πάντα με μέθη από εξειδικευμένο αναισθησιολόγο.

Γυναικομαστία
Υπάρχουν δύο βασικές μέθοδοι για τη διόρθωση των διογκωμένων μαστών:

1. Υποδόριος Μαστεκτομή 
Στην περίπτωση αυτή γίνεται μία τομή στο κατώτερο μέρος της θηλής, η οποία έχει μήκος περίπου 3 εκατοστά. Μέσω αυτής της τομής, ο χειρουργός αφαιρεί την περίσσια του αδένα ή του λίπους με ανοιχτό τρόπο, δηλαδή με άμεση ορατότητα. Αφού γίνει η αφαίρεση, κατόπιν γίνεται συρραφή. Το σημάδι που θα μείνει, μετά από καιρό επουλώνεται. Η θηλή γενικά κάνει πολύ ανεπαίσθητα σημάδια τα οποία δεν αποτελούν αισθητικό πρόβλημα.

2. Λιποαναρρόφηση 

Γίνεται όπως οι συνηθισμένες λιποαναρροφήσεις, δηλαδή μέσω μίας μικρής οπής από την οποία εισέρχεται μία μεταλλική κάνουλα, η οποία αναρροφά το λίπος. Προκειμένου να γίνει αυτή η διαδικασία, θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι πρόκειται για λίπος και όχι για αδένα. Άλλωστε όπως προείπαμε στο 99% των περιπτώσεων πρόκειται για λίπος. Για πολλά χρόνια χρησιμοποιήθηκε η κλασσική λιποαναρρόφηση για τη διόρθωση της γυναικομαστίας. Τα τελευταία χρόνια όμως έχει προστεθεί η διόρθωση με laser λιπόλυση και η παλμική λιποαναρρόφηση. Η laser λιπόλυση πλεονεκτεί ως προς την ποιότητα του αποτελέσματος, τη δυνατότητα μεγαλύτερου βαθμού αφαίρεσης λίπους, την καλύτερη αποθεραπεία και τη σύσφιξη του δέρματος. Η τεχνική είναι η ίδια με τη laser λιποαναρρόφηση, που γίνεται σε άλλα σημεία του σώματος και μπορεί να συνδυαστεί με αυτά. Δηλαδή, πολλά άτομα, παράλληλα με τη διόρθωση της γυναικομαστίας, κάνουν λιποαναρρόφηση με laser στην περιοχή του πρόσθιου και πλάγιου κοιλιάς ή οπουδήποτε αλλού χρειαστεί.

Οποιαδήποτε μέθοδος και αν ακολουθηθεί θα πρέπει μετά την επέμβαση να τοποθετηθεί μία πιεστική περίδεση στο στήθος, προκειμένου οι ιστοί να κολλήσουν σωστά. Επίσης, μπορεί παράλληλα να γίνει διαδικασία μείωσης της διαμέτρου της θηλής. Στην περίπτωση όμως αυτή, η τομή θα γίνει γύρω σε όλη την περίμετρο της θηλής και βέβαια θα μείνει ένα αντίστοιχο μικρό σημάδι.

Άτομα που έχουν χαλάρωση στο δέρμα των μαστών, χρειάζονται μία ιδιαίτερη αντιμετώπιση. Εάν ο βαθμός χαλάρωσης δεν είναι πολύ μεγάλος, τότε από μόνη της και μόνο η αφαίρεση αδένα μπορεί να διορθώσει το πρόβλημα. Αν ο βαθμός χαλάρωσης όμως είναι πολύ μεγάλος, τότε πιθανόν να χρειαστεί να αφαιρεθεί δέρμα. Εκεί υπάρχει το μειονέκτημα ότι τα σημάδια που μένουν είναι περισσότερα.

Υπάρχουν πάντως τεχνικές όπου, μέχρι ένα μέτριο βαθμό χαλάρωσης, μπορεί κανείς να διορθώσει το πρόβλημά του χωρίς να χρειαστούν περαιτέρω τομές. Άλλωστε σε αυτό μπορεί να βοηθήσει και η laser λιπόλυση, λόγω της σύσφιξης που προκαλεί, όπως προαναφέραμε.

Στις μεθόδους που προαναφέραμε υπάρχουν και διάφορες παραλλαγές. Για παράδειγμα, μπορεί να συνδυαστεί η ανοιχτή αφαίρεση με λιποαναρρόφηση της περιοχής, για ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα.

Η εμπειρία του γιατρού στην επέμβαση είναι απαραίτητη, για να μπορέσει να κρίνει ποια είναι η κατάλληλη τεχνική για κάθε ιδιαίτερη περίπτωση.

Μετά την επέμβαση 

Γυναικομαστία

Αμέσως μόλις τελειώσει η επέμβαση, ο γιατρός τοποθετεί μία πιεστική περίδεση. Αυτή παίζει το ρόλο του νάρθηκα, ο οποίος θα κρατήσει σταθερό το δέρμα στη νέα του θέση, μέχρι να κολλήσει σωστά. Η άσκηση πίεσης συνήθως γίνεται με χρήση ενός είδους κορσέ, που είναι ειδικά διαμορφωμένος για την περιοχή αυτή και ονομάζεται γιλέκο. Το γιλέκο θα πρέπει να παραμείνει στην περιοχή για όλο το 24ωρο και για έναν περίπου μήνα. Φυσικά, μπορεί κανείς να το αφαιρεί προκειμένου να πλυθεί.

Η παραμονή στην κλινική συνήθως είναι της τάξεως των μερικών ωρών. Δηλαδή, συνήθως δεν χρειάζεται διανυκτέρευση.

Σχετικά με την ύπαρξη πόνου, συνήθως ο βαθμός ενόχλησης που αισθάνεται κανείς είναι αρκετά μικρός έως και ανύπαρκτος. Στις λίγες περιπτώσεις, που μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη ενόχληση, αντιμετωπίζεται πολύ εύκολα με παυσίπονα. Τις πρώτες ημέρες θα υπάρχει στην περιοχή κάποιο πρήξιμο και πιθανότατα μερικές εκχυμώσεις (μελανιές). Αυτά, σιγά-σιγά, υποχωρούν.

Μετά από ένα μήνα, είναι κανείς σε πολύ καλή κατάσταση και μπορεί άνετα να παρουσιαστεί για παράδειγμα στη θάλασσα για μπάνιο, χωρίς να γίνει κάτι αντιληπτό. Το τελικό όμως αποτέλεσμα θα το δει σε 6 μήνες περίπου. Το στήθος θα φαίνεται φυσιολογικό σε ένα μήνα περίπου.

Οι πιθανότητες επιπλοκών (αιμάτωμα, μόλυνση, όρωμα, κ.λ.π.), είναι αρκετά μικρές και αν συμβούν είναι αντιμετωπίσιμες.

Η γυναικομαστία γενικά αποτελεί ένα πολύ έντονο πρόβλημα στην ψυχολογία του άντρα. Η διόρθωσή της είναι σχετικά εύκολη και για το λόγο αυτό πλήθος αντρών προσέρχονται στους πλαστικούς χειρουργούς προκειμένου να διορθώσουν το διογκωμένο τους στήθος. Ο βαθμός της ψυχολογικής ανάτασης, που αισθάνονται τα άτομα αυτά, έχει κάνει τη διόρθωση της γυναικομαστίας μία από τις πλέον ζητούμενες επεμβάσεις από τους άντρες, παγκοσμίως.

από τον Πλαστικό Χειρουργό, Αθανάσιο Χριστόπουλο 

anaplasis@a-a.gr

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close