Search

O COVID-19 οδηγεί σε προβλήματα ψυχικής υγείας για ασθενείς με εξωσωματική γονιμοποίηση

Οι καθυστερήσεις και οι αβεβαιότητες στη θεραπεία της εξωσωματικής γονιμοποίησης λόγω των μέτρων COVID-19 αποτελούν πηγή άγχους και κατάθλιψης για τους ασθενείς, σύμφωνα με νέα στοιχεία.

Τα αποτελέσματα από τρεις έρευνες ασθενών του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιταλίας που παρουσιάστηκαν στη συνάντηση του 2020 της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE) δείχνουν ότι οι αλλαγές στην παροχή φροντίδας, οι καθυστερήσεις στην επανεκκίνηση της θεραπείας και ένας άγνωστος αντίκτυπος στην εγκυμοσύνη είναι ανάμεσα στις ανησυχίες των ασθενών κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Αυτές οι αβεβαιότητες έχουν προκαλέσει άγχος και κατάθλιψη σε ορισμένες – και ακόμη και αυτοκτονικές σκέψεις σε μια μικρή μειοψηφία περιπτώσεων.

Ο παρουσιαστής και συγγραφέας μιας μελέτης με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Δρ Babu Karavadra, Norwich Medical School, δήλωσε στο BioNews “Ήταν πολύ σημαντικό για εμάς να διερευνήσουμε τις απόψεις και τις εμπειρίες των χρηστών υπηρεσιών κατά τη διάρκεια αυτής της απρόβλεπτης περιόδου. Η φωνή των ασθενών και των χρηστών υπηρεσιών πρέπει να είναι πάντα στην πρώτη γραμμή κατά την παροχή φροντίδας”

Η μελέτη της Δρ Karavadra, η οποία συν-συγγραφέας του καθηγητή Adam Balen από το Νοσοκομείο Διδασκαλίας του Λιντς και ο Δρ Eddie Morris, πρόεδρος του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, διαπίστωσαν ότι για τις 422 εμπειρίες των συμμετεχόντων που συγκεντρώθηκαν, οι καθυστερήσεις της θεραπείας αναφέρθηκαν ότι είχαν αρνητικό αντίκτυπο στη θεραπεία γονιμότητας για το 92 τοις εκατό των ασθενών.

Τα διαδικτυακά ερωτηματολόγια έδειξαν ότι το 62% των συμμετεχόντων αισθανόταν αβεβαιότητα σχετικά με τις θεραπείες τους και τις άγνωστες επιπτώσεις της πανδημίας, όπως τα αποτελέσματα της εγκυμοσύνης και οι γυναικολογικές υπηρεσίες.

Η παρακολούθηση, με συνεντεύξεις σε βάθος με μερικούς από αυτούς τους συμμετέχοντες ανέφερε ότι πολλοί ασθενείς στράφηκαν σε διαδικτυακά φόρουμ, λόγω των αντιληπτών ασυνεπειών στις πληροφορίες που λαμβάνονταν από τις κλινικές για το πότε θα μπορούσαν να ξαναρχίσουν οι υπηρεσίες.

Αναγνωρίζοντας τη μικρή κλίμακα της μελέτης, ο Δρ Karavadra είπε ότι οι πάροχοι υπηρεσιών θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα ευρήματα για να εκτιμήσουν την προοπτική του ασθενούς όταν ξαναρχίσουν πλήρως τις υπηρεσίες τους και «να προσέχουν τις ανησυχίες των ασθενών».

Ο καθηγητής Balen είπε στο BioNews: «Κατά τη διάρκεια του lockdown ήταν πολύ σημαντικό για εμάς να επικοινωνήσουμε με τους ασθενείς μας και να τους ενημερώσουμε για το τι συνέβαινε, καθώς ακόμη και το σχετικά σύντομο κλείσιμο των κλινικών εξωσωματικής γονιμοποίησης είχε ως αποτέλεσμα τεράστιο άγχος, όπως φαίνεται σε αυτήν τη μεγάλη έρευνα από ασθενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχουμε μάθει τη δύναμη των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης και νέους τρόπους επικοινωνίας καλύτερα – σημαντικά μαθήματα για το μέλλον».

Μια ξεχωριστή μελέτη του καθηγητή Jacky Boivin από τη σχολή ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, ανέφερε παρόμοια ευρήματα. Τα ερωτηματολόγια που συμπληρώθηκαν ανώνυμα από 450 ασθενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξαν ότι ορισμένοι ασθενείς θεωρούσαν ότι το κλείσιμο της κλινικής θεωρείται «καταστροφική και αβέβαιη κατάσταση…».

Στην Ιταλία, επίσης, η πανδημία είχε προκαλέσει αύξηση του επιπολασμού των προβλημάτων ψυχικής υγείας σε ασθενείς με γονιμότητα των οποίων η εξωσωματική γονιμοποίηση είχε διακοπεί, ανέφερε ο Δρ Fabio Barra από το τμήμα Μαιευτικής και Γυναικολογίας, Πανεπιστήμιο της Γένοβας, Ιταλία. Ο Δρ Barra παρουσίασε στοιχεία βασισμένα σε 525 συμμετέχοντες από το δικό του κέντρο, δείχνοντας ποσοστό επικράτησης 22% για άγχος και 18% για κατάθλιψη.

Οι ερευνητές συμφώνησαν ότι η συνεργασία θα είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση αυτών των αντιδράσεων, ενώ θα χρειαστούν συζητήσεις για να καθοριστεί ποιος θα πρέπει να είναι πρώτος στη σειρά για θεραπεία όταν ξαναρχίσει. Ο Δρ Karavadra είπε, «Ελπίζουμε ότι τα ευρήματα από τη μελέτη μας θα βοηθήσουν στην επανέναρξη των υπηρεσιών γονιμότητας και θα ενθαρρύνουν τη συνεργασία μεταξύ επαγγελματιών».

Απόδοση – Επιμέλεια κειμένου: Βίκυ Μπαφατάκη

Πηγή: https://www.bionews.org.uk/ by Dr Marieke Bigg

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close