Search

H “ψυχωτική” φάλαινα Tilikum της SeaWorld έγινε κατά συρροή δολοφόνος, ξυλοκοπώντας μέχρι θανάτου τρεις ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου της ίδιας της εκπαιδεύτριάς της…

Φοιτήτρια ούρλιαζε “Δεν θέλω να πεθάνω!” καθώς “ψυχωτική” τριάδα φαλαινών δολοφόνων την έπνιγε Οι εκπαιδευτές πάλεψαν απεγνωσμένα για να απελευθερώσουν την τρομοκρατημένη Keltie Byrne από την αγκαλιά των φαλαινών-δολοφόνων και συνεργάστηκαν για να την κρατήσουν στην πισίνα

Η αρσενική φάλαινα-δολοφόνος Tilikum ήταν μόλις δύο ετών όταν την άρπαξαν από την οικογένειά της στα ανοικτά των ακτών της Ισλανδίας και την μετέφεραν σε μια τσιμεντένια δεξαμενή στο θαλάσσιο ζωολογικό κήπο Hafnarfjördur κοντά στο Ρέικιαβικ.

Για σχεδόν ένα χρόνο, το μόνο που μπορούσε να κάνει ήταν να κολυμπάει σε κύκλους ή να επιπλέει ακίνητη στην επιφάνεια καθώς περίμενε να μεταφερθεί στον Καναδά.

Εκεί χάθηκαν οι ήχοι του ωκεανού που είχε συνηθίσει τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής του, και αντικαταστάθηκαν από το χαμηλό βουητό του μηχανικού φίλτρου που διατηρούσε το ενυδρείο του καθαρό.

Ο Tilikum, που σημαίνει φίλος στα κινέζικα, μεταφέρθηκε τελικά στο νέο του σπίτι, το υποβαθμισμένο Sealand of the Pacific, στο νησί Βανκούβερ της Βρετανικής Κολομβίας, το 1984.

Εκεί φιλοξενήθηκε μαζί με δύο μεγαλύτερες θηλυκές όρκες με τις ονομασίες Haida II και Nootka IV, οι οποίες επεδίωκαν την κυριαρχία, με τα θηλυκά να βρίσκονται στην κορυφή της κοινωνικής δομής στη φύση.

Για 14 ώρες την ημέρα, η ασύμβατη τριάδα φέρεται να εξαναγκαζόταν σε μια κλειστή πισίνα πλάτους 26 ποδιών με ψυχική πλευρά, γνωστή ως “η μονάδα”, όπου τα θηλυκά τσουγκράνιζαν τον Tilikum με τα δόντια τους στο σκοτάδι.

Ένας εκπαιδευτής, ο οποίος εργάστηκε στο Sealand για δύο χρόνια στα τέλη της δεκαετίας του 1980, είπε ότι οι όρκες συχνά εμφανίζονταν την επόμενη μέρα με γρατσουνιές και κοψίματα από το σημείο που είχαν τρίψει στο πλάι των λοβών τους

Ήταν τέτοια η αγωνία του, που λέγεται ότι ο Τιλίκουμ άρχισε να υποφέρει από έλκος στομάχου και τελικά απομονώθηκε σε ιατρική πισίνα για να τον προστατεύσει από τις αιματηρές επιθέσεις.

Παρά τις διαφορές τους, κάθε μία από τις φάλαινες είχε τη δική της, ξεχωριστή, προσωπικότητα. Ο Τιλίκουμ, ο νεότερος, ήταν ο πιο παιχνιδιάρης… .

Ο βιολόγος Eric Walters, ο οποίος εργαζόταν στο Sealand εκείνη την εποχή, είπε: “Ο Tilikum ήταν ο αγαπημένος μας. Ήταν αυτός που σε όλους μας άρεσε πολύ να συνεργαζόμαστε.”

Η Nootka ήταν απρόβλεπτη, πιθανώς λόγω των προβλημάτων υγείας της και είχε δαγκώσει τους προπονητές της και ακόμη και μια τυφλή γυναίκα στο κοινό που είχε προσκληθεί να τη χαϊδέψει.

Η Sealand τελικά στρατολόγησε βοήθεια από τον Bruce Stephens, έναν πρώην επικεφαλής εκπαιδευτή του SeaWorld, ο οποίος κλήθηκε να κάνει συστάσεις για τη βελτίωση των πρακτικών στο ενυδρείο. Λέγεται ότι έδωσε σε κάθε εκπαιδευτή ένα εγχειρίδιο, το οποίο προειδοποιούσε “αν αποτύχετε να παρέχετε στα ζώα σας τον ενθουσιασμό που χρειάζονται, μπορεί να είστε σίγουροι ότι θα δημιουργήσουν τον ενθουσιασμό μόνοι τους”.

Η κίνηση χαιρετίστηκε από τον βιολόγο Έρικ, αλλά σύντομα συνειδητοποίησε ότι φαινόταν ότι «έκανε μικρή διαφορά». Είπε: “Βασικά «δεν μπορεί να είναι καλό για ένα ζώο που είναι τόσο έξυπνο να κάνει το ίδιο πράγμα κάθε μέρα.»
Δεν πέρασε πολύς καιρός και οι προειδοποιήσεις του Μπρους άρχισαν να παίρνουν σάρκα και οστά. Οι όρκες έτρεχαν πάνω σε οτιδήποτε καινούργιο προσγειωνόταν στο νερό.

Και δεν θα το εγκατέλειπαν ελεύθερα, παίζοντας με αντικείμενα και αρνούμενοι να τα παραδώσουν πίσω στους εκπαιδευτές.
Μέχρι τον Μάιο του 1989, ο Έρικ είχε εγκαταλείψει τη δουλειά του στη Sealand και έγραψε μια καυστική επιστολή στην Καναδική Ομοσπονδία Ανθρωπίνων Κοινωνιών, τονίζοντας τις ανησυχίες που είχε για την ασφάλεια σχετικά με το ενυδρείο. Είχε μια ανατριχιαστική τελευταία προειδοποίηση: «Νιώθω ότι αργά ή γρήγορα κάποιος θα πληγωθεί σοβαρά».

Και στις 20 Φεβρουαρίου 1991, το τρίο σκότωσε τη φοιτήτρια θαλάσσιας βιολογίας του Πανεπιστημίου της Βικτώριας και εκπαιδεύτρια μερικής απασχόλησης Keltie Byrne, 20 ετών, όταν γλίστρησε και το πόδι της έπεσε στην πισίνα της όρκας μετά από μια επίδειξη.
Σύμφωνα με τους μάρτυρες, ο Tilikum την άρπαξε στο στόμα του και την έσυρε γύρω από την πισίνα υποβρυχίως, ενώ οι υπόλοιποι προσπαθούσαν να κρατήσουν μακριά τη βοήθεια.

Keltie Byrne, 20 ετών,

Τρομοκρατημένοι μάρτυρες περιέγραψαν πώς η πρωταθλήτρια της κολύμβησης φώναζε: “Δεν θέλω να πεθάνω”, καθώς πάλευε να ξεφύγει και να φτάσει στο πλάι. Αλλά κάθε φορά που κατάφερνε να απελευθερωθεί, οι όρκες συνεργάζονταν για να την τραβήξουν πίσω.

“Την άκουσα να φωνάζει το όνομά μου”, θυμήθηκε η εκπαιδεύτρια Karen McGee.

“Της πέταξα το δαχτυλίδι της ζωής. Προσπαθούσε να αρπάξει το δαχτυλίδι, αλλά η φάλαινα, βασικά, δεν την άφηνε. Γι’ αυτές ήταν ένα παιχνίδι και εκείνη ήταν μέσα στο νερό”.

Προσπάθησαν να αποσπάσουν την προσοχή του τρίο πετώντας ψάρια και χτυπώντας κουβάδες, αλλά καμία από τις συνηθισμένες εντολές τους δεν λειτούργησε. Η Keltie λέγεται ότι ανέβηκε ουρλιάζοντας μια τελευταία φορά πριν τελικά πνιγεί.

Ο Τιλίκουμ ήταν ένας μεγάλος θαυμαστής του πλήθους, αλλά ο χρόνος του στην αιχμαλωσία λέγεται ότι ήταν βαθιά επιζήμιος. Οι εργαζόμενοι χρειάστηκαν δύο ώρες για να πείσουν τις όρκες να απελευθερώσουν το σώμα της Keltie, το οποίο οι φάλαινες είχαν απογυμνώσει και καλύψει με σημάδια δαγκώματος. Ο Al Bolz, διευθυντής της Sealand, δήλωσε τότε στους δημοσιογράφους: “Ήταν απλώς ένα τραγικό ατύχημα. Δεν μπορώ να το εξηγήσω”. Αλλά ο Paul Spong, διευθυντής του OrcaLab, στη Βρετανική Κολομβία, ο οποίος είχε κάνει έρευνα στη Sealand, το είδε διαφορετικά. “Αν εγκλωβίζεις φάλαινες δολοφόνους σε μια μικρή ατσάλινη δεξαμενή, τους επιβάλλεις ένα ακραίο επίπεδο αισθητηριακής στέρησης”, είπε.

“Οι άνθρωποι που υποβάλλονται σε αυτές τις ίδιες συνθήκες γίνονται ψυχικά διαταραγμένοι”.

Οι ειδικοί δήλωσαν το 2013 στο ντοκιμαντέρ Blackfish ότι πίστευαν ότι η αιχμαλωσία και η αιχμαλωσία του Tilikum είχε καταστήσει το ευφυές, ευαίσθητο ζώο “ψυχωτικό” – ισχυρισμοί που η SeaWorld αρνήθηκε.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο Tilikum είχε γίνει “ψυχωτικός” ( Εικόνα: X02032)
Το πάρκο έκλεισε λίγο αργότερα και ο Tilikum πουλήθηκε στο SeaWorld Orlando, όπου απέκτησε 21 μικρά, καθιστώντας τον τον πιο παραγωγικό αναπαραγωγό της βιομηχανίας.

Εκεί, οι εκπαιδευτές είπαν στο ντοκιμαντέρ ότι δεν γνώριζαν για το παρελθόν του, αλλά το πρωί της 6ης Ιουλίου 1999, ο φυσικός εκπαιδευτής του SeaWorld Michael Dougherty κοίταξε στην υποβρύχια περιοχή θέασης δίπλα στο γραφείο του και είδε τον Tilikum να κοιτάζει προς τα πίσω με δύο ανθρώπινα πόδια να κρέμονται στο πλάι του.

Daniel Dukes, 27 ετών

Το θύμα ήταν ο Daniel Dukes, 27 ετών, ο οποίος είχε επισκεφθεί το πάρκο την προηγούμενη ημέρα και είχε αποφύγει την ασφάλεια για να μείνει τη νύχτα, προφανώς για να κάνει μια βουτιά στο φεγγαρόφωτο με τον Tilikum.

Τα ρούχα του βρέθηκαν σε έναν τακτοποιημένο σωρό δίπλα στην πισίνα και η αυτοψία διαπίστωσε ότι είχε υποστεί κοψίματα και διατρητικές πληγές στο κεφάλι, το σώμα και το αριστερό πόδι, ενώ οι όρχεις του είχαν σκιστεί. Χωρίς υλικό από κάμερα ή μάρτυρες, ο ιατροδικαστής κατέγραψε την ετυμηγορία του θανάτου από πνιγμό και υποθερμία.

Dawn Brancheau

Στη συνέχεια ήρθε η δολοφονία της Dawn Brancheau – μιας από τις πιο έμπειρες εκπαιδεύτριες της SeaWorld.

Οι μάρτυρες στην παράσταση Dine with Shamu δεν μπορούσαν παρά να βλέπουν με τρόμο καθώς ο Tilikum, η μεγαλύτερη φάλαινα όρκα σε αιχμαλωσία, πήρε τη μακριά αλογοουρά της στο στόμα του και την έσυρε στην πισίνα κατά τη διάρκεια μιας επίδειξης χαδιών μεταξύ τους τον Φεβρουάριο του 2010.

Ο Al Bolz, διευθυντής της Sealand, δήλωσε τότε στους δημοσιογράφους: “Ήταν απλώς ένα τραγικό ατύχημα. Δεν μπορώ να το εξηγήσω”. Αλλά ο Paul Spong, διευθυντής του OrcaLab, στη Βρετανική Κολομβία, ο οποίος είχε κάνει έρευνα στο Sealand, το είδε διαφορετικά. “Αν εγκλωβίζεις φάλαινες δολοφόνους σε μια μικρή ατσάλινη δεξαμενή, τους επιβάλλεις ένα ακραίο επίπεδο αισθητηριακής στέρησης”, είπε. “Οι άνθρωποι που υποβάλλονται σε αυτές τις ίδιες συνθήκες γίνονται ψυχικά διαταραγμένοι”.

Οι ειδικοί δήλωσαν το 2013 στο ντοκιμαντέρ Blackfish ότι πίστευαν ότι η αιχμαλωσία και η αιχμαλωσία του Tilikum είχε καταστήσει το ευφυές, ευαίσθητο ζώο “ψυχωτικό” – ισχυρισμοί που η SeaWorld αρνήθηκε.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο Tilikum είχε γίνει “ψυχωτικός” Το πάρκο έκλεισε λίγο αργότερα και ο Tilikum πουλήθηκε στο SeaWorld Orlando, όπου απέκτησε 21 μοσχάρια, καθιστώντας τον τον πιο παραγωγικό αναπαραγωγό της βιομηχανίας.

Εκεί, οι εκπαιδευτές είπαν στο ντοκιμαντέρ ότι δεν γνώριζαν για το παρελθόν του, αλλά το πρωί της 6ης Ιουλίου 1999, ο φυσικός εκπαιδευτής του SeaWorld Michael Dougherty κοίταξε στην υποβρύχια περιοχή θέασης δίπλα στο γραφείο του και είδε τον Tilikum να κοιτάζει προς τα πίσω με δύο ανθρώπινα πόδια να κρέμονται στο πλάι του.

Το θύμα ήταν ο Daniel Dukes, 27 ετών, ο οποίος είχε επισκεφθεί το πάρκο την προηγούμενη ημέρα και είχε αποφύγει την ασφάλεια για να μείνει τη νύχτα, προφανώς για να κάνει μια βουτιά στο φεγγαρόφωτο με τον Tilikum.

Τα ρούχα του βρέθηκαν σε έναν τακτοποιημένο σωρό δίπλα στην πισίνα και η αυτοψία διαπίστωσε ότι είχε υποστεί κοψίματα και διατρητικές πληγές στο κεφάλι, το σώμα και το αριστερό πόδι, ενώ οι όρχεις του είχαν σκιστεί.

Χωρίς υλικό από κάμερα ή μάρτυρες, ο ιατροδικαστής κατέγραψε την ετυμηγορία του θανάτου από πνιγμό και υποθερμία.

Ο Daniel Dukes βρέθηκε νεκρός στην πλάτη του Tilikum ( Εικόνα: Find A Grave)
Στη συνέχεια ήρθε η δολοφονία της Dawn Brancheau – μιας από τις πιο έμπειρες εκπαιδεύτριες της SeaWorld

Οι μάρτυρες στην παράσταση Dine with Shamu δεν μπορούσαν παρά να βλέπουν με τρόμο καθώς ο Tilikum, ο μεγαλύτερος ταύρος όρκα σε αιχμαλωσία, πήρε τη μακριά αλογοουρά της στο στόμα του και την έσυρε στην πισίνα κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας χαϊδεύοντας την τον Φεβρουάριο του 2010.

Προσπάθησε να την απελευθερώσει, αλλά με βάρος 126 κιλά, η 40χρονη Dawn δεν ήταν αντάξια της φάλαινας των 12.500 λιβρών και μήκους 22 ποδιών, η οποία μόνο τράβηξε πιο δυνατά.

Οι συνάδελφοί της ξεκίνησαν αμέσως τις διαδικασίες έκτακτης ανάγκης, χτυπώντας το νερό ως σήμα στον Tilikum να σταματήσει και ρίχνοντας ένα δίχτυ με βάρη για να προσπαθήσουν να χωρίσουν τη φάλαινα από τη γυναίκα.

Εκείνος όμως αρνήθηκε να ανταποκριθεί. Κάποια στιγμή η Dawn κατάφερε να απελευθερωθεί και να κολυμπήσει στην επιφάνεια, αλλά ο Tilikum χτύπησε πάνω της, έσφιξε τα σαγόνια του γύρω από τη μέση της και την ταρακούνησε βίαια.

Η θεατής Victoria Biniak δήλωσε στο WKMG-TV πως το ζώο, “έφυγε πολύ γρήγορα προς την
το ενυδρείο και επέστρεψε, ανέβηκε στον αέρα, άρπαξε την εκπαιδεύτρια από τη μέση και άρχισε να τη χτυπάει και ένα από τα παπούτσια της έφυγε.

“Την χτυπούσε πολύ δυνατά – ήταν βίαιο”.

Η Dawn Brancheau εικονίζεται να παίζει με τον Tilikum

Η Dawn ήταν μία από τις πιο έμπειρες εκπαιδεύτριες στη Seaworld
Ακόμα και όταν το προσωπικό κατάφερε να τον οδηγήσει στον ιατρικό ανελκυστήρα και να σηκώσει το πάτωμα, αρνήθηκε να αφήσει την Dawn να φύγει. Οι εκπαιδευτές αναγκάστηκαν να του ανοίξουν τα σαγόνια και να απελευθερώσουν τη συνάδελφό τους, καθώς το χέρι της αποκολλήθηκε στο στόμα του.

Είχε αποκεφαλιστεί και διαμελιστεί και είχε σπάσει σχεδόν όλα τα οστά του σώματός της πριν πνιγεί. Και παρά το γεγονός ότι η SeaWorld αποδίδει το περιστατικό σε “λάθος της εκπαιδεύτριας”, αρκετοί πρώην εκπαιδευτές ισχυρίστηκαν ότι πίστευαν ότι ο Tilikum ήξερε ακριβώς τι έκανε. “Την έριξε κάτω και αυτό ήταν όλο – δεν θα έβγαινε έξω”, δήλωσε ο πρώην εκπαιδευτής Jonathan Smith στο περιοδικό Outside. “Πιστεύω πραγματικά ότι είναι αρκετά έξυπνα για να ανιχνεύουν και να ξέρουν τι κάνουν”/ Ο πρώην προπονητής Jeffrey Ventre συμφώνησε. “Αν σε αφήσουν να βγεις, είναι επειδή το αποφασίζουν”, πρόσθεσε.

Απόδοση κειμένου: Βίκυ Μπαφατάκη

Πηγή:https://www.mirror.co.uk/ & https://kobi5.com/

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close