Search

Ο ναρκισσισμός στον κινηματογράφο

Ο ναρκισσισμός έχει γίνει πλέον ένας περιγραφικός όρος που αναφέρεται συχνά στις σύγχρονες κριτικές για τον κινηματογράφο και αποτελεί πλέον επίσης μέρος του αυξανόμενου διαλόγου για την ψυχική υγεία. Ο ναρκισσισμός, όπως περιγράφεται από το λεξικό Britannica, είναι μια “παθολογική αυτοαπορρόφηση”. Αν και η διαταραχή έχει αποκτήσει κάποια έλξη στην ποπ κουλτούρα από τη δεκαετία του ’90, ο πραγματικός όρος και η ασθένεια είναι εδώ και αρκετό καιρό. Ο Havelock Ellis, ο Βρετανός δοκιμιογράφος και γιατρός, ήταν ο πρώτος που αναγνώρισε τον ναρκισσισμό ως ψυχική διαταραχή το 1898.

Όσοι πάσχουν από ναρκισσισμό, έχουν μια διογκωμένη εικόνα του εαυτού τους και συχνά φαίνεται να θεωρούν τους άλλους δεδομένους, τους οποίους εκμεταλλεύονται στην πορεία. Όταν πρόκειται για τον κινηματογράφο ή τη λογοτεχνία, ο ναρκισσισμός ήταν πάντα παρών, είτε πρόκειται για τους παλαιότερους μύθους είτε για μια από τις σειρές που παρακολουθήσατε πρόσφατα στο Netflix. Η ίδια η λέξη ναρκισσισμός προέρχεται από την ελληνική μυθολογική φιγούρα Νάρκισσος, ο οποίος ερωτεύτηκε το είδωλό του. Πώς όμως έχει εξελιχθεί ο ναρκισσισμός στην οθόνη στο Χόλιγουντ ή στο Μπόλιγουντ; Μήπως η σημερινή εποχή απαιτεί μια πιο ανοιχτή και ευαίσθητη συζήτηση για το πώς αυτή η διαταραχή και η αναπαράστασή της στον κινηματογράφο επηρεάζουν τον απλό λαό;

Ας ρίξουμε μια ματιά στα διάφορα χαρακτηριστικά του ναρκισσισμού και στην απεικόνισή του σε διάφορες κινηματογραφικές ταινίες μέσα στον χρόνο και τον τόπο.

Μια μεγαλειώδης αίσθηση αυτοπεποίθησης

Η πιο εξέχουσα ιδιότητα που συχνά σκεφτόμαστε όταν μιλάμε για ναρκισσισμό είναι η παραληρηματική αυτοπεποίθηση που νιώθουν οι ναρκισσιστές. Στην ταινία “The Devil Wears Prada – Ο διάβολος φοράει Prada” του 2006, όπου μια επίδοξη δημοσιογράφος εργάζεται κάτω από την αδίστακτη προϊσταμένη της Miranda Priestly, ο ναρκισσισμός απεικονίζεται ορθά.

Η Μιράντα παρουσιάζεται ως τελειομανής και ως κάποια που δεν συμβιβάζεται με την ποιότητα της δουλειάς, η οποία στην προκειμένη περίπτωση ήταν η μόδα. Βασιζόμενη κυρίως στις δικές της απόψεις και θεωρώντας τον εαυτό της ως τον τελικό έλεγχο της ικανότητας και της κλάσης, η Miranda σκέφτεται ελάχιστα για τους ανθρώπους που εργάζονται για εκείνη και επιλέγει να ασχοληθεί πραγματικά μόνο με ανθρώπους που θεωρεί εξαιρετικά ευφυείς.

Φαντασιώσεις επιτυχίας και ομορφιάς

Συχνά, όταν συζητάμε για το ναρκισσισμό, αναφέρονται συχνά οι πλούσιοι επιτυχημένοι άνδρες στις επιχειρήσεις. Πρόκειται για ανθρώπους που θέλουν τα χρήματα και τη δύναμη που τα συνοδεύει. Για παράδειγμα, ο πρωταγωνιστής της σειράς “Mad Men” του AMC, ο Dick, γνωστός κυρίως ως Don Draper, κλέβει την ταυτότητα ενός δημιουργικού διευθυντή που εργάζεται σε μια διαφημιστική εταιρεία Sterling Cooper και την αναδημιουργεί με τον δικό του τρόπο. Ως νέος άνθρωπος, ο Dick ευδοκιμεί ζώντας πολυτελώς χωρίς επιπτώσεις για τα λάθη του παρελθόντος. Έχει πολλαπλές σχέσεις, πίνει το πιο ακριβό αλκοόλ και το μόνο πράγμα που έχει στο μυαλό του είναι πώς να γίνει ακόμα πιο ισχυρός.

Υπερβολική ανάγκη για θαυμασμό

Η ομορφιά μιας γυναίκας έχει συχνά αντιμετωπιστεί ως εργαλείο και πλεονέκτημα, γι’ αυτό και η ”ανάγκη για θαυμασμό” είναι ένα χαρακτηριστικό που συναντάται συχνότερα στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Στην ταινία Mommie Dearest, η πρωταγωνίστρια Joan παρουσιάζεται ως μια επιτυχημένη ηθοποιός που θαυμάζεται από πολλούς. Αν και, όταν απολύεται από τη δουλειά της, η ανάγκη της για προσοχή μετατρέπεται σε κάτι κακόβουλο.

Στη συνέχεια η Joan χειραγωγεί και καυτηριάζει την κόρη της. Βλέπει την κόρη της ως ανταγωνιστή, τη ζηλεύει και προχωρά στο σαμποτάζ της καριέρας της, ακόμα και της κοινωνικής της ζωής.

Δικαίωμα

Όταν πρόκειται για το Bollywood, πολλοί πρωταγωνιστές, οι οποίοι είναι κυρίως άνδρες, φαίνεται να είναι ένοχοι για αυτό το χαρακτηριστικό του δικαιώματος. Πάρτε για παράδειγμα την πολύ επιτυχημένη ταινία Devdas (2002).

Ο Dev, τον οποίο υποδύεται ο πολύ γοητευτικός Sharukh Khan, υποδύεται έναν πολύπλοκο χαρακτήρα που αντιμετωπίζει προβλήματα με το αλκοόλ. Μπορεί να ερμηνευτεί ως ένα παλιόπαιδο που ξεσπά κάθε φορά που δεν παίρνει αυτό που θέλει, παρά το γεγονός ότι δεν διερευνώνται πολλά για την εσωτερική ψυχολογία και τον χαρακτήρα του. Ο Dev δείχνει ένα μοτίβο ελευθερίας που θεωρεί δεδομένο με τους ανθρώπους στη ζωή του, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του πώς η απόφασή του μπορεί να επηρεάσει το μέλλον, το οποίο είναι ένα κλασικό παράδειγμα του πώς λειτουργεί το δικαίωμα.

Διαπροσωπική εκμετάλλευση

Ο ναρκισσισμός σε αντίθεση με άλλες ψυχικές διαταραχές λέγεται ότι είναι πιο επιζήμιος για τους άλλους, παρά για τους ίδιους τους ναρκισσιστές. Οι ναρκισσιστές συχνά παρουσιάζονται ως κάποιος που θα έκανε τα πάντα προς όφελός του, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του ή ακόμα και να νοιάζεται για το γεγονός ότι οι άλλοι μπορεί να πληγωθούν κατά τη διαδικασία αυτή. Μια εξαιρετική αναπαράσταση αυτού του χαρακτηριστικού διερευνάται στην ταινία The Wolf of Wall Street – Ο Λύκος της Wall Street (2013) του Martin Scorcese, όπου ένας νεαρός χρηματιστής εμπορεύεται παράνομες εσωτερικές πληροφορίες για να κερδίσει περισσότερα χρήματα, τα οποία ξοδεύει κυρίως σε ναρκωτικά και άλλες ψυχαγωγικές δραστηριότητες.

Η ταινία παρουσιάζει ενεργά μια σειρά από κάθε παράνομο και διεφθαρμένο πράγμα που κάνει ο Jordan για να αποκτήσει περισσότερα χρήματα και πολυτέλεια. Στο τέλος, αν και βασίζεται σε αληθινή ιστορία, η ταινία προβληματίζεται για τις συνέπειες των πράξεών του που τον οδηγούν στη φυλακή.

Δεν έχει ενσυναίσθηση

Ο λόγος για τον οποίο ένας ναρκισσιστής συχνά δεν ενδιαφέρεται να πληγώσει τους άλλους είναι η έλλειψη ενσυναίσθησης και συμπόνιας. Ο Πάτρικ Μπέιτμαν, ο πρωταγωνιστής του American Psycho (2000), εμφανίζεται κυρίως στο φάσμα των ψυχοπαθών, αλλά έχει αναγνωριστεί και ως ναρκισσιστής- απολαμβάνει να σκοτώνει ανθρώπους, μόνο και μόνο για την ευχαρίστηση του και δεν δείχνει καμία απολύτως τύψη.

Ο Πάτρικ παρουσιάζεται να προσελκύει τους ανθρώπους με τη γοητευτική του προσωπικότητα και την υψηλή του θέση, κάτι που είναι πολύ συνηθισμένο στους ναρκισσιστές. Αργότερα θα αποκαλύψει ότι δεν ενδιαφέρεται για το δεύτερο πρόσωπο και το χρησιμοποιεί για να ικανοποιήσει τις ηδονιστικές του τάσεις.

Φθόνος για τους άλλους

Λέγεται συχνά ότι οι άνθρωποι υποθέτουν τις προθέσεις σας, κυρίως με βάση τις δικές τους σκέψεις για εσάς. Γι’ αυτό παρατηρείται συχνά ότι οι ναρκισσιστές έχουν έναν αέρα αυταπάτης γύρω τους, κάνοντας τους εαυτούς τους να πιστεύουν ότι όλοι τους έχουν αρκετά καλή γνώμη και τους ζηλεύουν. Ο χαρακτηρισμός του Μαρκ Ζούκερμπεργκ στο The Social Network είναι αυτός ενός ναρκισσιστή που πιστεύει ότι όλοι θέλουν να του μοιάσουν ή τον ζηλεύουν. Ο Μαρκ, ο χαρακτήρας, από την αρχή παρουσιάζεται ως ένα άτομο που πιστεύει ότι έχει περισσότερο ταλέντο από τους άλλους, κάτι που μπορεί να είναι αλήθεια, αλλά δεν έχει σημασία, καθώς οι πράξεις του με τους ίδιους του τους φίλους τον δείχνουν ως έναν αναξιόπιστο χαρακτήρα που δεν θα άφηνε κανέναν άλλον να πετύχει μαζί του.

Αλαζονική συμπεριφορά

Η αλαζονεία είναι ένα εύκολα αντιληπτό χαρακτηριστικό της προσωπικότητας και όταν πρόκειται για ναρκισσιστές, η αλαζονεία που επιδεικνύεται μπορεί να είναι ευθέως σκληρή και κακή. Ο χαρακτήρας της Cersei από την πολύ επιτυχημένη σειρά του HBO Game of Thrones μπορεί να χαρακτηριστεί ως κακός ναρκισσιστής.

Δείχνει ότι είναι διψασμένη για εξουσία και κάποια που θα υποβίβαζε τους άλλους για να ενισχύσει την αυτοεκτίμησή της. Η Cersei, συνολικά, παρουσιάζεται επίσης ως πανούργα και ως κάποια που μιλάει συνεχώς παθητικά-επιθετικά στους ανθρώπους, ακόμη και στον ίδιο της τον αδελφό.

Bollywood και κατανόηση του ναρκισσισμού ως πολιτισμικό φαινόμενο

Όπως ίσως παρατηρήσατε παραπάνω, μόνο ένα από τα αναφερόμενα παραδείγματα προέρχεται από την ινδική κινηματογραφική βιομηχανία. Αυτό δεν είναι απλώς μια σύμπτωση, η εξερεύνηση των χαρακτήρων και το βάθος των χαρακτήρων που χρειάζεται για να εντοπιστούν ορισμένες διαταραχές δεν προβάλλεται τόσο συχνά στον ινδικό κινηματογράφο (ειδικά σε εμπορικές ταινίες μεγάλου προϋπολογισμού). Το να μιλάμε για τους χαρακτήρες του Μπόλιγουντ και όχι για τους ηθοποιούς, είναι μια ασυνήθιστη πρακτική ακόμη και για τους μεγάλους κριτικούς του Μπόλιγουντ. Θα είχατε αρκετές συζητήσεις και άρθρα σε διάφορους ιστότοπους σχετικά με το αν ένας συγκεκριμένος ηθοποιός είναι ναρκισσιστής ή όχι, αλλά πολύ λιγότερο για έναν χαρακτήρα που έχει υποδυθεί, για παράδειγμα, δείτε αυτό το άρθρο – That man in the mirror!

H ειρωνεία σε αυτό είναι ότι πολλοί άνδρες πρωταγωνιστές σε αυτές τις ταινίες παρουσιάζουν ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά και επαινούνται για το ίδιο.

Χαρακτήρες όπως ο Kabir για το Kabir Singh (2019), ο Rahul από το Kuch Kuch Hota Hai (1998), ή ο Akshay Kumar σε οποιαδήποτε από τις ταινίες του Khiladi, κ.λπ. παρουσιάζουν εξέχοντα ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά χαρακτήρα, όπως αναφέρθηκε παραπάνω. Παρόλο που τα περισσότερα από αυτά παρουσιάζονται με θετικό τρόπο, οι επιπτώσεις αυτού του φαινομένου είναι πιο σύνθετες από αυτό. Επίσης, πολλά τέτοια χαρακτηριστικά συχνά απλά αποσιωπούνται ως σημάδια αυτοπεποίθησης και εξωστρέφειας και όχι ως ναρκισσισμός. Το ερώτημα είναι, γιατί δεν υπάρχει περισσότερη συζήτηση για το θέμα αυτό; Θα περίμενε κανείς ότι και οι κακοποιοί τέτοιων ταινιών θα απεικόνιζαν τέτοια χαρακτηριστικά, αλλά τις περισσότερες φορές οι κακοποιοί είναι μονοδιάστατοι και απλά κακοί.

Μέχρι πολύ πρόσφατα υπήρχε ελάχιστη κινηματογραφική προσοχή στους δευτερεύοντες χαρακτήρες ή στο χτίσιμο του κόσμου μιας ταινίας στην ινδική κινηματογραφική βιομηχανία. Δεδομένου ότι οι υπόλοιποι χαρακτήρες, εκτός από τον πρωταγωνιστή, δεν έχουν καμία εξέχουσα θέση, κανείς δεν σχετίζεται με τους δευτερεύοντες χαρακτήρες μιας συγκεκριμένης ταινίας ή σειράς. Όλα εξαντλούνται σε ένα άτομο, και τώρα με την αυξανόμενη κουλτούρα της απομόνωσης στις μητροπολιτικές πόλεις, θα βρείτε πολύ λίγους ανθρώπους να κοιτάζουν την κοινωνία στο σύνολό της. Φυσικά, για όλα δεν μπορούν να κατηγορηθούν οι ταινίες που παρακολουθούμε, αλλά όταν ο κινηματογράφος αντικατοπτρίζει τον κόσμο μας, μπορούμε να ρίξουμε μια ματιά στον κινηματογραφικό κόσμο για να δούμε τα ψυχολογικά ζητήματα που παραμονεύουν γύρω του.

Μήπως βλέπουμε τους αστέρες στην οθόνη, όπως ακριβώς θα βλέπαμε έναν ναρκισσιστή την πρώτη φορά που τον/την συναντάμε, δηλαδή ως ένα άτομο με εξαιρετική αυτοπεποίθηση που του αξίζουν τα πάντα;

Να είστε ο κύριος χαρακτήρας της ταινίας σας

Κλινικά, περίπου το 2% έως 16% των ανθρώπων πάσχουν από ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας και απαντάται συχνότερα στους άνδρες. Τώρα, με την έλευση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η προσβασιμότητα με την οποία μπορείς να βάλεις ολόκληρη τη ζωή σου στο διαδίκτυο, και να το κάνεις αυτό με έμφαση στον εαυτό σου και όχι στην κοινότητα, έχει οδηγήσει σε αύξηση του εγωκεντρισμού καθώς και της ανάγκης για κοινωνική επιβεβαίωση. Ίσως πρόσφατα να έχετε δει αυτά τα χαρακτηριστικά σε κάποιον γνωστό σας ή σε μια αγαπημένη σας διασημότητα. Αυτό φυσικά δεν τους καθιστά ναρκισσιστές, αλλά οι αρνητικές πτυχές αυτών των χαρακτηριστικών δεν μπορούν να αγνοηθούν. Τα θύματα των ναρκισσιστών συχνά υφίστανται gaslighting και κακοποιούνται συναισθηματικά, γεγονός που προκαλεί προβλήματα και στις μελλοντικές του/της σχέσεις.

Όταν παρακολουθείτε μια ταινία με πρωταγωνιστή μια ναρκισσιστική ιδιοφυΐα που αγαπάτε, η υιοθέτηση αυτών των ιδιοτήτων για τον εαυτό σας μπορεί να επιφέρει μια αρνητική αλλαγή στη συναισθηματική σας ανάπτυξη. Έτσι, η τήρηση μιας μικρής απόστασης από την τέχνη που παρακολουθούμε στις οθόνες μας είναι απαραίτητη. Βέβαια, δίνοντας προσοχή σε αυτούς τους χαρακτήρες και στο πώς λειτουργεί το μυαλό τους, μας δίνεται η ευκαιρία να δούμε κάτι που μπορεί να μην δούμε ποτέ σε ένα πραγματικό πρόσωπο, αλλά τότε αυτό είναι το νόημα των ταινιών!

Ένα εξαιρετικό βιβλίο για αρχάριους ή μη ειδικούς που πρέπει να γνωρίζουν για τον ναρκισσισμό μπορεί να είναι αυτό – Disarming the Narcissist: Surviving and Thriving with the Self-Absorbed της Wendy T. Behary.

Επιμέλεια κειμένου: Βίκυ Μπαφατάκη

Πηγή: https://www.drishtiias.com/ by Anshika Kaintura 

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close