Search

Γιατί οι ναρκισσιστές θυμώνουν όταν ξαφνικά δεν έχετε καμία επαφή;

Η κλινική ψυχολόγος Karen Arluck αναφέρει ότι υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους κάποιος με NPD μπορεί να θυμώσει όταν δεν έχετε “καμία επαφή” μαζί του.

Εξωτερίκευση της ευθύνης έναντι της ανάληψης ευθύνης:

Οι άνθρωποι που πάσχουν από NPD (ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας), συχνά έχουν εξαιρετική δυσκολία στην αυτορρύθμιση των συναισθημάτων και της αυτοεκτίμησής τους. Για το λόγο αυτό, αναζητούν από τους άλλους γύρω τους σε μια προσπάθεια να λάβουν εξωτερικό θαυμασμό και επικύρωση ως μέσο ρύθμισης και αύξησης της διαρκώς κυμαινόμενης αυτοεκτίμησής τους. Ένας ναρκισσιστής πρέπει να έχει πάντα μια εξωτερική θετική ανατροφοδότηση για τον εαυτό του, προκειμένου να λειτουργεί συναισθηματικά και να αισθάνεται καλά με τον εαυτό του. Όταν αισθάνονται πληγωμένοι από τους άλλους, το βιώνουν αυτό ως έναν ισχυρό ναρκισσιστικό τραυματισμό, που τους αφήνει συναισθηματικά κατακερματισμένους και προσπαθούν να ξαναχτίσουν την αυτοεκτίμησή τους με κάθε τρόπο. Αυτό συχνά οδηγεί στην πλήρη εξωτερίκευση όλων των ευθυνών στους άλλους για τα άσχημα συναισθήματά τους.

Τα γυαλιά ηλίου του NPD:

Επιπλέον, οι άνθρωποι που πάσχουν από NPD τείνουν να βλέπουν το σύμπαν με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Συχνά το περιγράφω αυτό σχεδόν σαν να φορούν γυαλιά ηλίου NPD. Αυτά τα γυαλιά ηλίου NPD τους αναγκάζουν να βλέπουν τον κόσμο με έναν διαστρεβλωμένο τρόπο που εμφανίζει τα πάντα ως: θετική ή αρνητική αντανάκλαση του εαυτού τους, έλλειψη ενσυναίσθησης για τους άλλους, θεώρηση των καταστάσεων ως πιθανές απειλές για την αυτοεκτίμηση και την κατάστασή τους, έλλειψη σταθερότητας αντικειμένων (η ικανότητα να διατηρείτε έναν θετικό συναισθηματικό δεσμό με τους άλλους όταν είστε θυμωμένοι/πληγωμένοι μαζί τους) και διάσπαση (βλέποντας τους άλλους και τον εαυτό τους είτε ως μόνο καλούς είτε ως μόνο κακούς ανάλογα με τη διάθεσή τους). Ωστόσο, συνήθως δεν έχουν επίγνωση ότι φορούν αυτά τα γυαλιά ηλίου ή ότι αυτό διαστρεβλώνει την εμπειρία του κόσμου τους.

Όταν λοιπόν δεν έχετε “καμία επαφή” με έναν ναρκισσιστή, είναι πιθανό να συμβούν μερικά πράγματα:

Θα το ερμηνεύσει αυτόματα ως αρνητική αντανάκλαση του εαυτού του και θα νιώσει ναρκισσιστικά πληγωμένος. Όταν νιώθουν έτσι, είναι πιθανό να ξεσπάσουν με θυμό προς “την αιτία” και να εξωτερικεύσουν όλες τις ευθύνες για τα συναισθήματά τους στο άλλο άτομο.
Έχουν φορέσει τα “NPD γυαλιά ηλίου” τους, έτσι ώστε να βλέπουν τώρα κάποιον που μπορεί να είχαν αγαπήσει στιγμές πριν, ως “όλο κακό” (διάσπαση) και να μην είναι πλέον σε θέση να νιώσουν τον θετικό συναισθηματικό τους δεσμό απέναντί σας, αφού τώρα νιώθουν πληγωμένοι από εσάς (έλλειψη σταθερότητας αντικειμένου).
Είναι απίθανο να κατανοήσουν οποιονδήποτε από τους λόγους για τους οποίους μπορεί να τους αποκόψετε από τη ζωή σας. Τα ναρκισσιστικά γυαλιά ηλίου τους καθιστούν σχεδόν αδύνατο γι’ αυτούς να βγάλουν τον στραβό φακό τους προκειμένου να δουν την κατάσταση πιο αντικειμενικά ή να δουν τον δικό τους αρνητικό ρόλο στην κατάσταση.
Μπορεί επίσης να αισθάνονται ανίσχυροι, απορριπτέοι και εντελώς εκτός ελέγχου. Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, οι άνθρωποι (συμπεριλαμβανομένων εκείνων με NPD), τείνουν στην πραγματικότητα να φωνάζουν ή/και να θυμώνουν πολύ όταν αισθάνονται εκτός ελέγχου, απελπισμένοι και νιώθουν ότι δεν “ακούγονται”.
Το θέμα είναι…

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους κάποιος με NPD μπορεί να θυμώσει πολύ αν δεν έχετε “καμία επαφή” μαζί του. Φυσικά, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι χωρίς NPD που μπορεί επίσης να πληγωθούν ή να θυμώσουν γι’ αυτό, οπότε αυτό δεν θα ήταν αρκετό για να διαγνωστεί με ακρίβεια ότι κάποιος έχει πραγματικά NPD.

Τούτου λεχθέντος, ο θυμός ενός ναρκισσιστή οφείλεται συνήθως: στα ναρκισσιστικά γυαλιά ηλίου του, τα οποία θεωρούν τη δική σας “μη επαφή” ως μια σοβαρή ναρκισσιστική ζημιά σε αυτούς. Είναι επίσης πιθανό να βλέπουν την κατάσταση μόνο από τη δική τους οπτική γωνία, θεωρώντας σας τώρα “όλους κακούς” που τον πλήγωσαν και κατηγορώντας σας για τον συναισθηματικό τους πόνο και την τρυπημένη αυτοεκτίμησή τους.

Επιμέλεια κειμένου: Βίκυ Μπαφατάκη

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close