Search

Πώς και γιατί ένας ναρκισσιστής καταρρακώνει διανοητικά και συναισθηματικά ένα ρομαντικό θύμα;

50 ύπουλες συνήθειες των άκρως τοξικών ναρκισσιστών από την Shahida Arabi

Η τοξικότητα υπάρχει σε ένα φάσμα. Οι άνθρωποι που επιδίδονται σε μερικές από αυτές τις συμπεριφορές σε ορισμένες περιστάσεις δεν είναι πάντα κακόβουλοι θηρευτές. Ωστόσο, αν κάποιος επιδίδεται σε αυτές τις συμπεριφορές χρόνια με πρόθεση να βλάψει και με ελάχιστη έως καθόλου παραδοχή των δικών του αδικημάτων, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχετε να κάνετε με ένα εξαιρετικά χειριστικό και τοξικό άτομο.

Πολλοί κακοήθεις ναρκισσιστές, για παράδειγμα, χρησιμοποιούν τις περισσότερες, αν όχι όλες, από τις συμπεριφορές που παρατίθενται και ακόμη περισσότερες για να μειώσουν τα θύματά τους. Το αν έχετε να κάνετε με έναν συνηθισμένο βλάκα ή με έναν ψυχοπαθή εξαρτάται από τη συχνότητα των συμπεριφορών καθώς και από τους τρόπους με τους οποίους το άτομο αυτό προσεγγίζει τη λογοδοσία. Αν διαπιστώσετε ότι δεν είναι πρόθυμος να αλλάξει τις τοξικές του συμπεριφορές και ότι στην πραγματικότητα απολαμβάνει την εμπλοκή του σε αυτές, ίσως έχετε να κάνετε με κάποιον που έχει διαταραχή χαρακτήρα. Ακολουθούν πενήντα σημάδια που δείχνουν ότι έχετε να κάνετε με ένα εξαιρετικά τοξικό άτομο:

1. Κριτικάρουν για να σας μειώσουν και να σας υποβαθμίσουν, όχι για να σας ενδυναμώσουν. Οι άκρως τοξικοί άνθρωποι δεν ασκούν εποικοδομητική κριτική ως έναν τρόπο για να σας βοηθήσουν – σας πετούν ψήγματα περιφρόνησης αντί για σοφία, προκειμένου να σας κάνουν να διπλασιάσετε τις προσπάθειές σας για να τους ευχαριστήσετε. Σκηνοθετούν προσωπικές επιθέσεις στον χαρακτήρα σας ή αναπτύσσουν μια υπερπροσήλωση σε άσχετα πράγματα, μερικές φορές ακόμη και κατασκευασμένα ελαττώματα, για να σας προκαλέσουν ανασφάλεια.

2. Δίνουν ανεπιθύμητες συμβουλές, ειδικά σε καταστάσεις όπου είναι ακατάλληλο να το κάνουν ή για θέματα που έχετε ξεκαθαρίσει ότι δεν τους αφορούν. Παρόλα αυτά οι ανεπιθύμητες συμβουλές επιτρέπουν σε ένα τοξικό άτομο να αισθάνεται ότι έχει τον έλεγχο και ότι είναι αυτάρεσκο. Οι περισσότερες από τις ανεπιθύμητες συμβουλές τους συνήθως δεν είναι καν χρήσιμες και τις δίνουν ως ένας τρόπος για να σας αποσπάσουν την προσοχή από την πρόοδό σας.

3. Απολαμβάνουν να σας χαλάσουν την παράσταση. Στους τοξικούς ανθρώπους αρέσει να φέρνουν μικρές καταιγίδες υποτιμητικών σχολίων κάθε φορά που σας βλέπουν ότι είστε περήφανοι για τον εαυτό σας ή ότι αισθάνεστε ιδιαίτερα ευτυχισμένοι. Συνήθως αυτό συμβαίνει επειδή ζηλεύουν.

4. Παίζουν συχνά τον συνήγορο του διαβόλου, ειδικά όταν αυτό είναι περιττό. Τείνουν να το κάνουν αυτό σε σχέση με θέματα που είναι βαθιά προσωπικά για εσάς και αγγίζουν τις βασικές σας αξίες, τα συστήματα πεποιθήσεων, τις εμπειρίες ζωής και τους ηθικούς σας κώδικες. Για παράδειγμα, ένα εξαιρετικά τοξικό άτομο μπορεί να προσπαθήσει να απορρίψει ένα τραύμα που έχετε περάσει υποστηρίζοντας ότι στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου τραύμα. Μπορεί να μπουν σε άσκοπες συζητήσεις σχετικά με το αν όλοι πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα και αν τα αποδεδειγμένα γεγονότα είναι πραγματικά νόμιμα. Αυτό δεν γίνεται με την πρόθεση να προσθέσει στη συζήτηση, αλλά για να σας προκαλέσει και να διαστρεβλώσει το αίσθημα ασφάλειας σχετικά με τις προοπτικές σας.

5. Αντιγράφουν τους τρόπους σας, τη δουλειά σας, τη συμπεριφορά σας, οτιδήποτε επιθυμούν. Σε αυτό το πλαίσιο, η μίμηση δεν είναι η ύψιστη μορφή κολακείας, επειδή το κάνουν τόσο συχνά που νιώθετε ότι ένα κομμάτι σας “κλέβεται”. Είναι κλέφτες ταυτότητας στο βαθμό που κλέβουν πτυχές της προσωπικότητάς σας για τις δικές τους.

Πάντα “παρακολουθούν” για να δουν ποιο άλλο χαρακτηριστικό μπορούν να πάρουν από εσάς. Δεν έχουν καμία βασική αίσθηση του εαυτού τους, γι’ αυτό προτιμούν να μιμούνται τις ιδιότητες που ξέρουν ότι σας κάνουν συμπαθητικούς και νικητές.

Εξαγριώνονται υπερβολικά όταν προκαλούνται. Όταν γίνεται από ένα παθολογικό άτομο, αυτό είναι γνωστό ως ναρκισσιστική οργή. Εμφανίζεται όταν ένα άτομο αισθάνεται ότι το προσβάλλουν ή όταν αισθάνεται ότι η αίσθηση της ανωτερότητάς του αναιρείται με οποιονδήποτε τρόπο. Η οργή κατά του θεωρούμενου παραβάτη επιτρέπει στο τοξικό άτομο να ανακτήσει κάποιο μέτρο ελέγχου και να επιβεβαιώσει την αίσθηση της ανωτερότητάς του.

6. Οργίζονται υπερβολικά όταν προκαλούνται. Όταν γίνεται από ένα παθολογικό άτομο, αυτό είναι γνωστό ως ναρκισσιστική οργή. Εμφανίζεται όταν ένα άτομο αισθάνεται ότι το προσβάλλουν ή όταν αισθάνεται ότι η αίσθηση της ανωτερότητάς του αναιρείται με οποιονδήποτε τρόπο. Η οργή κατά του θεωρούμενου παραβάτη επιτρέπει στο τοξικό άτομο να ανακτήσει κάποιο μέτρο ελέγχου και να επιβεβαιώσει την αίσθηση της ανωτερότητάς του.

7. Σας ενοχοποιούν όταν δεν παίρνουν αυτό που θέλουν. Δεδομένου ότι αισθάνονται υπερβολικά δικαιωμένοι για τα πάντα, νιώθουν ότι πρέπει να σας εξαναγκάσουν να πετύχετε το αποτέλεσμα που επιθυμούν.

8. Αφού σας κακομεταχειριστούν, προσπαθούν να σας κάνουν να τους λυπηθείτε. Αυτά τα τεχνάσματα οίκτου είναι ένας τρόπος για να αποφύγουν την ευθύνη και να σας βάλουν να δουλέψετε σκληρά για να τους ικανοποιήσετε αντί γι’ αυτό.

9. Σπάνια αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις πράξεις τους ή ζητούν συγγνώμη. Το να ζητήσουν συγγνώμη θα σήμαινε ότι μοιράζονται τις συνέπειες της συμπεριφοράς τους ή ότι συμμετέχουν στην εξέλιξη από αυτήν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι τοξικοί άνθρωποι σπάνια το κάνουν.

10. Αν ζητήσουν συγγνώμη, είναι συνήθως για να σας κάνουν να τους συγχωρέσετε. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη συμπεριφορά τους που να συνοδεύει τη συγγνώμη. Στην πραγματικότητα, μπορεί ακόμη και να συνεχίσουν την ίδια συμπεριφορά με ακόμη μεγαλύτερη δύναμη αφού τους την επισημάνετε.

11. Φέρονται ανώτερα από εσάς και σας αντιμετωπίζουν με περιφρόνηση, σαν να είστε κατώτεροι από αυτούς κατά κάποιο τρόπο. Οι τοξικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι άλλοι υπάρχουν για να τους υπηρετούν και ότι τους αξίζει να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής. Δεν τους αρέσει να βλέπουν την επιτυχία των άλλων ούτε θέλουν να νιώθουν ότι κάποιος μπορεί ενδεχομένως να τους ξεπεράσει με οποιονδήποτε τρόπο. Όταν βλέπουν κάποιον με προσόντα και δυνάμεις που απειλούν να πάρουν την προσοχή από αυτούς, δεν διστάζουν να ταπεινώσουν, να ντροπιάσουν ή να κατεδαφίσουν το άτομο αυτό για να το βάλουν στη “θέση του”.

12. Χρησιμοποιούν χρόνιο, βιτριολικό σαρκασμό. Αυτή η μορφή σαρκασμού δεν χρησιμοποιείται ως ένας τρόπος για να οικοδομήσουν παιχνιδιάρικα τη σχέση τους, όπως τον χρησιμοποιούν μερικοί άνθρωποι, αλλά ως ένας τρόπος για να σας υποβιβάσουν και να σας κάνουν να νιώσετε μικροί.

13. Προσπαθούν να σας σαμποτάρουν σε τομείς όπου γνωρίζουν ότι ευημερείτε. Είτε δημιουργούν χάος πριν από μια σημαντική συνέντευξη για δουλειά είτε καταστρέφουν μια γιορτή, οι τοξικοί άνθρωποι αναζητούν πάντα πώς μπορούν να σας εμποδίσουν να επιτύχετε ένα επίπεδο επιτυχίας και χαράς που θα μπορούσε να απειλήσει να ξεπεράσει τη δύναμή τους πάνω σας.

14. Σας βρίζουν και σας κακοποιούν λεκτικά. Αυτές είναι τραυματικές συντομεύσεις για να ελέγξουν τη συμπεριφορά σας. Οι τοξικοί άνθρωποι γνωρίζουν ότι αν επαναλαμβάνουν κάτι για αρκετό καιρό, θα αρχίσετε να το εσωτερικεύετε. Η λεκτική κακοποίηση λειτουργεί ως πύλη για τη διάβρωση της ταυτότητας και της αυτοεκτίμησής σας.

15. Προσπαθούν να ελέγχουν τη ζωή σας. Μπορεί να προσπαθούν να ελέγχουν πού πηγαίνετε και ποιον συναντάτε. Μπορεί να προσπαθήσουν να ασκήσουν αδικαιολόγητες πιέσεις ή απαιτήσεις που καταλαμβάνουν το χρόνο σας, ώστε να μην μπορείτε να κυνηγήσετε τα όνειρα ή τα δίκτυα υποστήριξης που γνωρίζουν ότι βρίσκονται εκτός της ψυχολογικής τους δικαιοδοσίας.

16. Αναλαμβάνουν τα οικονομικά σας, την καριέρα σας και απαιτούν ένα μέρος από αυτά που έχετε κερδίσει για τον εαυτό τους. Η εξουσία, η ανεξαρτησία και η ικανότητα να ευδοκιμήσετε με τους δικούς σας όρους είναι πολύ απειλητική για ένα τοξικό άτομο. Οι τοξικοί άνθρωποι απαιτούν από τα θύματά τους να είναι απομονωμένα- η επιτυχία, η οικονομική ενδυνάμωση και ένα σταθερό δίκτυο υποστήριξης απειλούν όλα αυτά, οπότε αισθάνονται ότι πρέπει να πάρουν πίσω τα ηνία στα μέρη της ζωής σας που σας παρέχουν μια αίσθηση σταθερότητας και αυτοπραγμάτωσης.

17. Σας ανταγωνίζονται αντί να χαίρονται τα επιτεύγματά σας. Στην αρχή, τα τοξικά άτομα μπορεί να επιδεικνύουν έναν εκστατικό θαυμασμό για τα επιτεύγματά σας. Ωστόσο, τα ίδια αυτά επιτεύγματα έρχονται υπό ακραίο έλεγχο, καθώς προσπαθούν να τα χρησιμοποιήσουν για τη δική τους ατζέντα ή να τα μειώσουν ως τρόπο να νιώσουν ανώτεροι.

18. Προβάλλουν σε εσάς τη δική τους ντροπή. Αν τους προκαλέσετε το αίσθημα της ανεπάρκειας -ακόμη και χωρίς να το θέλετε- θα αρχίσουν ξαφνικά ένα επικό παραλήρημα, υπερασπιζόμενοι τον εαυτό τους με υπερβολική δύναμη. Μένετε άναυδοι σχετικά με το γιατί επενδύουν τόσο πολύ στο να αποδείξουν τον εαυτό τους και γιατί είναι τόσο αποφασισμένοι να σας επιτεθούν, ενώ στην πραγματικότητα οι αντιδράσεις τους έχουν ελάχιστη σχέση με εσάς και τα πάντα με τις δικές τους εγωιστικές αυταπάτες.

19. Προβάλλουν τις δικές τους κακοήθεις ιδιότητες πάνω σας. Όλα όσα τους κάνουν τοξικούς (η οργή τους, ο φθόνος τους, ο εγωισμός τους) αποδίδονται σε εσάς, καθώς προσπαθούν να σας παρουσιάσουν ως τον ανισόρροπο.

20. Σας κάνουν gaslight, να αμφιβάλλετε για τον εαυτό σας. Σας κάνουν να πιστεύετε ότι δεν είστε σε θέση να δείτε καθαρά τη δική σας πραγματικότητα. Αρνούνται τα καταχρηστικά πράγματα που έχουν πει ή κάνει. Αυτή η ξαφνική “αμνησία κακοποίησης” λειτουργεί για να υπονομεύσει τις αντιλήψεις σας και να σας τρελάνει.

21. Επιδίδονται σε παθολογικά ψέματα και απιστία. Το ψέμα τους είναι εύκολο, το ίδιο και η προδοσία. Επιδίδονται σε μια σειρά από αδιακρισίες και σχέσεις, ενώ παράλληλα ζουν μια διπλή ζωή. Η δημόσια εικόνα τους και το προσωπείο τους σπάνια ταιριάζουν με το πρόσωπο που πραγματικά είναι πίσω από τις κλειστές πόρτες.

22. Υπερβάλλουν για τα ελαττώματά σας σε σημείο παραλογισμού. Αυτό έχει σκοπό να σας αφήσει να αισθάνεστε απελπισμένοι και άχρηστοι, ώστε να μην είστε σε θέση να αυτοεκτιμηθείτε. Όταν είστε πολύ απασχολημένοι με το να αισθάνεστε ανάξιοι, είστε επίσης πολύ απασχολημένοι με το να συνειδητοποιήσετε ότι αξίζετε κάτι καλύτερο.

23. Απορρίπτουν όλες τις καλές σας ιδιότητες και όλα όσα έχετε κάνει για να τους βοηθήσετε. Φαίνεται να παίρνετε “εύσημα” μόνο για ό,τι το τοξικό άτομο πιστεύει ότι κάνατε λάθος. Νιώθετε ότι ποτέ δεν μπορείτε να ανταποκριθείτε στα όποια αυθαίρετα πρότυπα ή προσδοκίες έχουν θέσει για εσάς. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν θα ήθελαν ποτέ να αισθάνεστε σίγουροι για τον εαυτό σας – θέλουν να προσπαθείτε συνεχώς να τους ικανοποιείτε, ώστε να μη δουλέψετε ποτέ για να ικανοποιήσετε τον εαυτό σας.

24. Δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη για τα προβλήματά τους- περιμένουν από εσάς να καθαρίσετε μετά από αυτούς και να διορθώσετε τη ζωή τους. Οι άκρως τοξικοί άνθρωποι δεν θέλουν ποτέ να θεωρηθούν υπεύθυνοι για το ότι είναι ενήλικες- θέλουν να τους κανακεύουν σαν παιδιά. Αν έκαναν κάποιο λάθος, αναπόφευκτα θα σας κάνουν αποδιοπομπαίο τράγο και θα ισχυριστούν ότι εσείς είστε το πρόβλημα.

25. Σας κατηγορούν για μέρη της ζωής τους που είναι υπεύθυνοι να τα φροντίζουν οι ίδιοι. Οι διάφοροι εθισμοί τους, οι αποτυχίες τους, οι ελλείψεις τους, όλα σερβίρονται στο πιάτο σας – μαζί με τον λογαριασμό. Είναι σαν να περιμένουν από εσάς να πληρώσετε το τίμημα για τις δικές τους παραλείψεις και αγώνες.

26. Είναι υπερευαίσθητοι σε κάθε ανατροφοδότηση που τους δίνετε, ακόμα κι αν αυτή γίνεται με ευγένεια. Εν τω μεταξύ, δεν έχουν κανένα πρόβλημα να σας δώσουν άφθονο “feedback” όσον αφορά αυτά που θεωρούν ότι είναι λάθος πάνω σας.

27. Παρουσιάζουν ζεστή και ψυχρή συμπεριφορά. Τη μια στιγμή σας “βομβαρδίζουν” με υπερβολικούς επαίνους και την άλλη αποσύρονται από κοντά σας σαν να είστε η πανούκλα. Αυτές οι διαλείπουσες περίοδοι καλοσύνης που αναμειγνύονται με σκληρότητα είναι ένα τέχνασμα για να σας εθίσουν στον τρελό κύκλο της κακοποίησής τους.

28. Σας υποβάλλουν σε σιωπηλή μεταχείριση (και δεν υπάρχει κανένας καλός λόγος γι’ αυτό). Σας υποβάλλουν σε απρόβλεπτες περιόδους σιωπής όπου δεν αλληλεπιδρούν καθόλου μαζί σας- είναι σαν να παύετε να υπάρχετε, ακόμη και αν είστε σε στενή σχέση. Η σιωπηλή μεταχείριση είναι επιβλαβής επειδή επηρεάζει την ίδια περιοχή του εγκεφάλου που καταγράφει τον σωματικό πόνο. Η σιωπηλή μεταχείριση τους δίνει χώρο για να διαπράξουν την όποια προδοσία κάνουν πίσω από την πλάτη σας, ενώ σας κάνει να νιώθετε ανεπιθύμητοι – τους βοηθά επίσης να αποφύγουν οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με την απαράδεκτη συμπεριφορά τους.

29. Δεν δείχνουν καμία ενσυναίσθηση για εσάς όταν υποφέρετε. Αυτά τα σαδιστικά άτομα αδιαφορούν για τον πόνο σας- στερούνται ενσυναίσθησης και ορισμένα μάλιστα απολαμβάνουν να σας βλέπουν να υποφέρετε. Οι πιο κακοήθεις ναρκισσιστές οδηγούν τα θύματά τους ακόμη και στην αυτοκτονία.

30. Σας εγκαταλείπουν σε περιόδους ασθένειας ή όταν τους χρειάζεστε – παρόλο που εσείς ήσασταν πάντα εκεί γι’ αυτούς. Αυτό γίνεται με μια σκληρή και ανάλγητη αδιαφορία που προκαλεί ανησυχία. Δείχνουν ελάχιστο έως καθόλου ενδιαφέρον για την ευημερία σας ή τις βασικές σας ανάγκες. Είναι πολύ εγωιστές από τη φύση τους για να σας φροντίσουν όπως τους έχετε φροντίσει εσείς.

31. Προσπαθούν να προωθήσουν γρήγορα την οικειότητα μαζί σας χωρίς να σας γνωρίσουν – σωματικά και συναισθηματικά. Είτε πρόκειται για το σεξ είτε για τα βαθύτερα μυστικά σας, οι τοξικοί άνθρωποι προσπαθούν να σας πιέσουν να αποκαλύψετε και να αποκαλύψετε από νωρίς, ώστε να μπορέσουν να καταγράψουν τα αδύνατα σημεία σας και να σας εκμεταλλευτούν.

32. Είναι ο συμφεροντολόγος φίλος που είναι πάντα εκεί όταν τα πράγματα είναι καλά, αλλά ποτέ όταν χρειάζεστε την υποστήριξή του. Όταν η ζωή πηγαίνει καλά και έχετε τα πάντα να σας πηγαίνουν καλά, φαίνεται ότι πάντα έρχονται για να απομυζούν τους νεοαποκτηθέντες πόρους σας. Ωστόσο, όταν θέλετε να σας βοηθήσουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή απλά χρειάζεστε ένα αυτί που σας ακούει, δεν βρίσκονται πουθενά.

33. Βασίζονται στην επιτυχία σας και παίρνουν τα εύσημα για τις ιδέες σας. Τα τοξικά άτομα αισθάνονται ότι δεν χρειάζεται να δουλέψουν σκληρά για αυτό που θέλουν. Θα προτιμούσαν να το πάρουν από άλλους που έχουν ήδη κάνει τη δουλειά.

34. Κρίνουν τις αποφάσεις της ζωής σας. Αυτό γίνεται με τρόπο μοχθηρό, σκληρό, μη βοηθητικό, υπερβολικό και αδικαιολόγητο. Αν αισθάνεστε αβέβαιοι για τη λήψη αποφάσεων, δεν είστε σε θέση να εμπιστευτείτε τον εαυτό σας. Η άρνηση της εμπιστοσύνης στον εαυτό σας λειτουργεί ως μοχλός πίεσης για ένα τοξικό άτομο να παρέμβει και να ασκήσει τη δύναμή του πάνω σας.

35. Σπάνια παρέχουν συναισθηματική επιβεβαίωση – κάθε λέξη που βγαίνει από το στόμα τους τείνει να σκαλίζει τα συναισθήματά σας. Αμφισβητούν το γιατί αισθάνεστε με τον τρόπο που αισθάνεστε, αντί να το αποδέχονται και να δημιουργούν χώρο γι’ αυτό. Με το να ακυρώνουν και να παθολογικοποιούν τα συναισθήματά σας, διασφαλίζουν ότι δεν θα μάθετε ποτέ να ακούτε την εσωτερική σας καθοδήγηση.

36. Κλαίνε με κροκοδείλια δάκρυα όταν χρειάζονται κάτι ή έχουν ψεύτικες τύψεις. Κατά τα άλλα, σπάνια είναι συναισθηματικοί. Στην πραγματικότητα, τις περισσότερες φορές, δεν μπορείτε καν να αισθανθείτε φόβο, άγχος ή ενσυναίσθηση από αυτούς.

37. Σας κάνουν hoovering αφού σας έχουν κακομεταχειριστεί. Σαν ηλεκτρική σκούπα, σας ρουφάνε πίσω στην τοξική τους δίνη ακόμα και μετά το τέλος της σχέσης, της φιλίας ή της συνεργασίας. Το κάνουν αυτό επικοινωνώντας μαζί σας από το πουθενά, ακριβώς όταν εσείς επιτέλους προχωράτε παρακάτω. Μόλις πάρουν αυτό που θέλουν από εσάς, φεύγουν και μπορεί να μην έχετε νέα τους για αρκετό καιρό. Τουλάχιστον, εκτός αν σας χρειάζονται για κάτι άλλο, οπότε, στην περίπτωση αυτή, τείνουν να επιστρέφουν συρόμενοι.

38. Σας χρησιμοποιούν για τους πόρους σας, αλλά είναι τσιγκούνηδες με τους δικούς τους. Χρήματα, στέγη, σεξ, κοινωνικά δίκτυα – θέλουν πρόσβαση σε όλα τα δικά σας. Ωστόσο, όταν πρόκειται για τους δικούς τους πόρους και τις δικές τους διασυνδέσεις, τείνουν να είναι πολύ πιο επιφυλακτικοί.

39. Δεν αναγνωρίζουν και δεν εκτιμούν τίποτα. Θα μπορούσατε να σκύψετε πάνω από το κεφάλι τους, εκπληρώνοντας κάθε ένα από τα αιτήματά τους και πάλι να μην αισθάνεστε ότι σας εκτιμούν. Δεν εκτιμούν αυτό που κάνετε γι’ αυτούς, αλλά σας κρατούν κοντά τους για να συνεχίσουν να αξιοποιούν ό,τι κι αν είναι αυτό που τους παρέχετε.

40. Είναι συνομιλητικοί ναρκισσιστές, μιλάνε συνεχώς για τον εαυτό τους και σπάνια ρωτούν πώς τα πάτε. Όταν τελικά προσπαθείτε να πείτε μια κουβέντα, ξαφνικά είναι ψυχροί και δεν ανταποκρίνονται ή στρέφουν τη συζήτηση πάλι στον εαυτό τους.

41. Κουτσομπολεύουν για τους ανθρώπους και επιδίδονται σε σχεσιακή επιθετικότητα. Απολαμβάνουν να φέρνουν τους ανθρώπους αντιμέτωπους μεταξύ τους. Τους αρέσει να διαδίδουν φήμες. Ευδοκιμούν από τον αποκλεισμό των ανθρώπων και τον κοινωνικό εξοστρακισμό όσων θεωρούν ότι απειλούν την εξουσία τους ή προκαλούν το φθόνο τους. Δολοφονούν τον χαρακτήρα σας τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά (το τελευταίο εξασφαλίζει ότι δεν θα το καταλάβετε). Θέλουν να αισθάνονται ότι είναι αυτοί που έχουν τον έλεγχο της διαχείρισης της εικόνας όλων, ώστε να βγαίνουν πρώτοι.

42. Στρατολογούν συμμάχους ή ιπτάμενες μαϊμούδες για να επιτρέπουν τη συμπεριφορά τους και να εκτελούν μέρος της βρώμικης δουλειάς τους για λογαριασμό τους. Δεν θα ήθελαν να πιαστούν – έτσι κρατούν τα χέρια τους καθαρά και επιτρέπουν στα μέλη του χαρεμιού τους να τους υποστηρίξουν αντ’ αυτού.

43. Διαδίδουν παραπληροφόρηση για εσάς και κάνουν εκστρατείες δυσφήμισης για να υπονομεύσουν την αξιοπιστία σας. Με αυτόν τον τρόπο, αν ποτέ μιλήσετε για τη συμπεριφορά τους, λιγότεροι άνθρωποι θα σας πιστέψουν.

44. Σας προσβάλλουν κρυφά και φανερά. Αυτό περιλαμβάνει σκληρά σχόλια μεταμφιεσμένα ως “αστεία”, ύπουλες φιλοφρονήσεις και άσκοπες συγκρίσεις που σας μειώνουν. Τα θύματα των τοξικών ανθρώπων τείνουν να παλεύουν με την αυτοαμφισβήτηση και τους αναστοχασμούς σχετικά με αυτές τις προσβολές, και δεν είναι περίεργο γιατί. Αυτές οι προσβολές εδραιώνονται στον ψυχισμό σας και οδηγούν σε αυτοκαταστροφή.

45. Κατακρατούν τη στοργή – χωρίς προφανή λόγο. Οι περισσότεροι άνθρωποι αποσύρονται από το να είναι στοργικοί λόγω κάποιου είδους σύγκρουσης. Οι τοξικοί άνθρωποι το κάνουν για να μπορούν να παίζουν με τα συναισθήματά σας.

46. Χρησιμοποιούν το σεξ για να σας υποβαθμίσουν, να σας αντικειμενοποιήσουν και να σας ελέγξουν και όχι ως τρόπο σύνδεσης μαζί σας. Το σεξ είναι γι’ αυτούς ένα παιχνίδι εξουσίας, ένα ακόμη μέσο για να τροφοδοτήσουν τις μεγαλειώδεις φαντασιώσεις τους.

47. Κάνουν stonewalling και κλείνουν τις συζητήσεις πριν καν προλάβουν να ξεκινήσουν. Με αυτόν τον τρόπο, δεν έχετε ποτέ φωνή στη σχέση. Οι επιθυμίες ή οι βασικές σας ανάγκες δεν μπαίνουν ποτέ καν στο κάδρο.

48. Σας εξιδανικεύουν, ανεβάζοντάς σας σε ένα βάθρο, μόνο και μόνο για να υποτιμήσουν μετέπειτα τις ίδιες ιδιότητες που κάποτε εξυμνούσαν. Το να σας ρίχνουν από το βάθρο έχει ως αποτέλεσμα να εργάζεστε σκληρά για να ξαναβγείτε σε αυτό. Εν τω μεταξύ, εκείνοι κάθονται πίσω, χαλαρώνουν και απολαμβάνουν το θέαμα κάνοντάς σας να νοσταλγείτε την έγκρισή τους.

49. Σας απορρίπτουν μόλις τελειώσουν μαζί σας και προχωρούν γρήγορα σε μια άλλη τροφοδοσία, τριγωνίζοντάς σας με άλλους για να σας κάνουν να νιώσετε ανάξιοι – και για να σας αναγκάσουν να ανταγωνιστείτε για την προσοχή τους.

50. Αλλάζουν συνεχώς τις θέσεις των στόχων, έτσι ώστε αυτό που κάνετε ή ποιοι είστε να θεωρείται ότι δεν είναι ποτέ αρκετό.

Μετάφραση – Επιμέλεια κειμένου: Βίκυ Μπαφατάκη

Πρωτότυπο κείμενο: 50 Devious Habits Of Highly Toxic Narcissists (And Why They Do What They Do)

By Shahida Arabi, January 7th 2018 Thought Catalog

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close