Search

Δωρητής σπέρματος είναι πατέρας 102 παιδιών στην Ολλανδία και το σκάνδαλο Karbaat

Ένας δότης σπέρματος είναι πατέρας 102 παιδιών στις Κάτω Χώρες, αφού έδωσε σπέρμα σε 11 διαφορετικές κλινικές. Τον Ολλανδό δωρητή σπέρματος κατήγγειλαν στις Αρχές άγαμες μητέρες, διότι παρανόμως δώριζε σπέρμα, -ενώ απαγορευόταν από τις συμβάσεις που υπέγραφε να δίνει σπέρμα πέρα από μια κλινική – σε πολλές κλινικές. Σύμφωνα με το νόμο, ένας δωρητής σπερματοζωαρίων στις Κάτω Χώρες επιτρέπεται να έχει μόνο 25 παιδιά, ώστε να περιοριστεί η πιθανότητα τα συλληφθέντα παιδιά να καταλήξουν αργότερα σε μια σχέση και να είναι ετεροθαλή αδέλφια. Ωστόσο οι Αρχές διαπίστωσαν ότι ο εν λόγω δωρητής είχε παραχωρήσει σπέρμα σε 11 κλινικές και απέκτησε 102 παιδιά.


Το Ολλανδικό υπουργείο Δημόσιας Υγείας προειδοποίησε ότι δεν υπάρχει επίβλεψη στις κλινικές γονιμότητας, σύμφωνα με την σχετική έρευνα που διενεργήθηκε από το Ίδρυμα Δεδομένων Τεχνητής Σπερματέγχυσης, το οποίο επιβλέπει τα δεδομένα των δωρητών σπέρματος.

Ο δωρητής των 102 παιδιών εντοπίστηκε και ανέφερε σε μια ολλανδική εφημερίδα ότι το κίνητρό του δεν ήταν να έχει τόσα πολλά παιδιά και ότι το έκανε να για να ευχαριστήσει τους υπογόνιμους ανθρώπους και να φανεί χρήσιμος στην κοινωνία. Επίσης τόνισε την μεγάλη ευγνωμοσύνη των γιατρών και των μελλοντικών γονέων στο πρόσωπό του. Ο άντρας που δεν έχει δημοσιοποιηθεί το όνομά του είπε επίσης: «Οι κλινικές είναι ευτυχείς, όταν έχουν έναν δωρητή που περνάει τον έλεγχο» και ανέφερε ότι το σπέρμα του πολύ συχνά χρησιμοποιείται αμέσως.

Ένας άλλος άντρας, επίσης, εντοπίστηκε από τις Αρχές, λόγω του ότι έδωσε το σπέρμα του σε πολλαπλές κλινικές, αλλά είχε αποκτήσει μόνο δύο παιδιά. Η Ολλανδική Ένωση Γυναικολόγων (NVOG) κάλεσε τις κλινικές σπερματοζωαρίων να σταματήσουν αμέσως τη χρήση του σπέρματος των δύο ανδρών και υποστήριξαν την εγγραφή σε κεντρικό δίκτυο δωρεάς σπέρματος και ωαρίων, με σκοπό την αποφυγή ανάλογων περιστατικών.
Και οι δύο άνδρες δώρισαν το σπέρμα τους, πέρα από τις κλινικές, στο διαδίκτυο και σε προσωπικές επαφές τους. Η επιθεώρηση υγειονομικής περίθαλψης έχει ξεκινήσει επίσημη έρευνα για το θέμα.

Σκάνδαλο Karbaat

Μέσα στο 2017, επίσης, ξέσπασε ένα μεγάλο σκάνδαλο σχετικά με τον επικεφαλής ιατρό μιας ονομαστής μια κλινική γονιμότητας, τον Jan Karbaat. Το DNA αποκάλυψε ότι χρησιμοποιούσε παρανόμως το σπέρμα του σε ανυποψίαστες γυναίκες, αντί για τον καθορισμένο δότη, εκμεταλλευόμενος την κλινική γονιμότητας MC Blijdorp στην πόλη Barendrecht, κοντά στο Ρότερνταμ και ότι είναι πατέρας 19 παιδιών.

Ορισμένες μητέρες ανέφεραν επίσης ότι πριν από τη σπερματέγχυση, ο Karbaat έλεγε ότι θα χρησιμοποιήσει «φρέσκο σπέρμα». Ο Karbaat πέθανε τον Απρίλιο του 2017, σε ηλικία 89 ετών και μέχρι το τέλος αρνούνταν τις κατηγορίες που του πρόσαπταν. Ο γιατρός αρνούνταν να συνεργαστεί για εξέταση DNA, αλλά ένα από τα παιδιά του έδωσε δείγμα DNA του στη βάση δεδομένων. Η Διευθύντρια DNA Fiber DNA, Ellen Giepmans δήλωσε: «Μόνο μετά το θάνατο του Karbaat θα μπορούσε το DNA του να χρησιμοποιηθεί για έρευνα».

Τα τοπικά Μ.Μ.Ε. υποπτεύονται ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν από το σπέρμα του Karbaat μπορεί να ανέρχονται σε 60. Επί σειρά ετών υπήρχαν σοβαρές υποψίες ότι ο ιατρός χρησιμοποιούσε το δικό του σπέρμα αντί για το σπέρμα ανώνυμων δοτών.


Οι γονείς του Joey Hoofdman επισκέφτηκαν την κλινική γονιμότητας του Karbaat για θεραπεία με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, χρησιμοποιώντας το σπέρμα του βιολογικού πατέρα του Hoofdman, ο οποίος έχει σκούρα, σγουρά μαλλιά. Ωστόσο, ο 30χρονος Joey, που είναι ξανθός, συγκλονίστηκε όταν είδε μια φωτογραφία του Jan Karbaat από τα νεανικά του χρόνια και διαπίστωσε μια στενή ομοιότητα μεταξύ του ίδιου και του γιατρού. Τα αναλυτικά αποτελέσματα του τεστ DNA του, καθώς και άλλων ατόμων, δεν δημοσιοποιήθηκαν για λόγους προστασίας της ιδιωτικής ζωής.

Ο Ties van der Meer, ο οποίος εκπροσωπεί τα παιδιά και τις οικογένειες που έχουν πληγεί, στο ίδρυμα Donor Child, δήλωσε ότι οι αντιδράσεις των μηέρων και των παιδιών είναι «εξαιρετικά ποικίλες… είναι συγκλονισμένοι, αλλά νιώθουν ευτυχείς διότι έμαθαν την αλήθεια. Νιώθουν μια γλυκόπικρη επίγευση».

Για χρόνια η κλινική της Karbaat είχε τη φήμη ότι είναι από τις καλύτερες κλινικές γονιμότητας στις Κάτω Χώρες, με χιλιάδες γυναίκες να κατευθύνονται προς το Barendrecht. Ο Ties van der Meer ανέφερε ότι κανένας δεν γνωρίζει που και πως θα τελειώσει αυτή η ιστορία, διότι όλες οι κλινικές σπέρματος στην Ολλανδία αγόραζαν σπέρμα από την MC Blijdorp.

Επιμέλεια κειμένου: Βίκυ Μπαφατάκη, MSc Βιοηθικής

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close