Search

Η ευθανασία είναι μόνο για τους γιατρούς, λένε ολλανδοί εισαγγελείς

Ένας ολλανδός άνδρας 75 ετών, o Albert Heringa που βοήθησε την 99χρονη μητέρα του να πεθάνει κατόπιν αιτήσεώς του για ευθανασία και μετά την άρνηση των γιατρών τιμωρήθηκε με ποινή φυλάκισης τριών μηνών, αναφέρει ένας εισαγγελέας.

Η υπόθεση βρισκόταν στα δικαστήρια και στα Μ.Μ.Ε. εδώ και χρόνια. Η γυναίκα πέθανε το 2008. Ο γιος της Albert Heringa βρέθηκε ένοχος το 2013, αλλά δεν τιμωρήθηκε. Μετά από έφεση το 2015, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ολλανδίας ζήτησε επανεξέταση.

Ο εισαγγελέας δήλωσε στο δικαστήριο ότι «η υποβοηθούμενη αυτοκτονία» μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο από γιατρό. Ο κατηγορούμενος δεν είναι γιατρός και ως εκ τούτου διώκεται, βάσει της νομοθεσίας για την ευθανασία. “Ενώ η πρόθεσή του ήταν καλή – να απελευθερώσει την ηλικιωμένη μητέρα του από τύφλωση και πόνο στην πλάτη – ο Heringa δεν είχε εξουσιοδοτηθεί να πραγματοποιεί ευθανασία”.

Ο Heringa κινηματογράφησε τις τελευταίες στιγμές της μητέρας του, καθώς πήρε μια θανατηφόρα δόση φαρμάκων. Το βίντεο χρησιμοποιήθηκε αργότερα σε ένα ντοκιμαντέρ του 2010, με τίτλο «De laatste wens van Moek» (Η τελευταία ευχή της μαμάς).

Γράφει η Βίκυ Μπαφατάκη – MSc Βιοηθικής

 

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close