Search

Τίρανα: η πνευματικότητα ενός ταξιδιού & η «γνωριμία» με τη νέα τέχνη, τη «γραμμική φωτοσκίαση σε μονοχρωμία»

Τα Τίρανα επισκέφτηκε πριν από λίγες μέρες η Γενική Γραμματέας των Διεθνών Βραβείων “Giuseppe Sciacca” Βίκυ Μπαφατάκη έχοντας μια σειρά σημαντικών συναντήσεων. Καταρχάς, συναντήθηκε στο Συνοδικό Μέγαρο και συνομίλησε με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, κ.κ. Αναστάσιο. Αναπτύχθηκαν θέματα που αφορούν στις σχέσεις των δύο λαών και στη συνέχεια, της έγινε παρουσίαση του έργου που επιτελεί η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας στην περιοχή, τα τελευταία 20 χρόνια, έχοντας αναδειχθεί σε πολυδύναμο πνευματικό και αναπτυξιακό παράγοντα της χώρας.

Η Βίκυ Μπαφατάκη, Γενική Γραμματέας G. Sciacca συνομιλεί με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, κ.κ. Αναστάσιο

Τη Βίκυ Μπαφατάκη και τη συνεργάτιδά της, Αρχιτέκτονα Όλγα Φάκα υποδέχτηκε ο θεοφιλέστατος επίσκοπος Κρούγιας κ.κ. Αντώνιος και συνομίλησαν για το σπουδαίο έργο που υλοποιήθηκε στα Τίρανα, τον Καθεδρικό ναό, όπου συρρέουν νεοφώτιστοι ορθόδοξοι εδώ και λίγους μήνες και για θέματα πολιτιστικού και κοινωνικού εθελοντισμού.

Ο εικαστικός Χρήστος Παπανικολάου, η Ιουλία – Ελένη Dhame, Διευθύντρια Τουρισμού της Αλβανίας, ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, κ.κ. Αναστάσιος, η Βίκυ Μπαφατάκη, η Όλγα Φάκα και ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Makashi

Η Γενική Γραμματέας παρουσίασε τον θεσμό και τους σκοπούς των Βραβείων Giuseppe Sciacca, στον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας, κ.κ. Αναστάσιο, τον επίσκοπο Κρούγιας κ.κ. Αντώνιο, αλλά και στην Διευθύντρια Τουρισμού της χώρας, Ιουλία – Ελένη Dhame και στην γνωστή δημοσιογράφο Ilva Tare.

Η Βίκυ Μπαφατάκη, Γενική Γραμματέας G. Sciacca με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, κ.κ. Αναστάσιο

Η Αρχιτέκτων Όλγα Φάκα με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, κ.κ. Αναστάσιο

Μετά από συνάντηση και με διπλωμάτες της Ελληνικής Πρεσβείας στα Τίρανα, οι δυο γυναίκες ξεναγήθηκαν στη σύγχρονη πόλη των Τιράνων πάντα συνοδευόμενες από την Διευθύντρια Τουρισμού.

O Καθεδρικός Ναός της Αναστάσεως του Χριστού στα Τίρανα

Λειτουργία στον Καθεδρικό ναό της Αναστάσεως

Ιδιαίτερη σημασία-έμφαση δόθηκε στην παρουσίαση και την πολύωρη ξενάγηση της Bίκυς Μπαφατάκη και της Όλγας Φάκα, από τον εικαστικό Χρήστο Παπανικολάου και τον επιχειρηματία Αλέξανδρο Makashi – στενούς συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου – στους χώρους του συγκροτήματος στο κέντρο των Τιράνων, του Νέου Καθεδρικού Ναού της “Αναστάσεως του Χριστού”.

Κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας στον Καθεδρικό ναό της Αναστάσεως. Η Βίκυ Μπαφατάκη με τον Αλέξανδρο Μakashi και την Όλγα Φάκα

Διαμάντι τέχνης η Capella της “Γέννησης του Χριστού”, κάτω από την οποία βρίσκεται το Βαπτιστήριο. Eξαιρετικής αρχιτεκτονικής κτίρια αποτελούν το Κωδωνοστάσιο, το Συνοδικό Μέγαρο, το Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο.


Ο εικαστικός Χρήστος Παπανικολάου και ο Αλέξανδρος Makashi ξεναγούν την Βίκυ Μπαφατάκη και την Όλγα Φάκα στον Καθεδρικό ναό.

Το κτιριακό συγκρότημα που αποτελεί αρχιτεκτονικό και αισθητικό επίτευγμα, χαρακτηρίζεται ως σύμβολο ενότητας και αναγέννησης της Αλβανίας. Εκείνο, όμως που εντυπωσιάζει και είναι καινοτόμο έργο, είναι η εικονογράφηση που επιτελείται στην Capella (παρεκκλήσιο) της Γέννησης.

Το θαύμα της Γέννησης του Ιησού, έδωσε ζωή σε ένα σύγχρονο καλλιτεχνικό θαύμα, αυτό της γέννησης, μιας νέας εικαστικής γραφής στη Βυζαντινή εικονογραφία, ενός έργου που ήδη ξεκίνησε το ταξίδι για την ιστορία.

Στην Capella της Γέννησης. Ο εικαστικός Χρήστος Παπανικολάου με την Βίκυ Μπαφατάκη

Η ιδιοφυής προσέγγιση του καλλιτέχνη ακτινοβολεί τη διαχρονικότητα ενός σύγχρονου οικουμενικού καλλιτεχνικού δημιουργήματος, που υπερβαίνει τα σύνορα της τεχνικής, της αισθητικής, της θρησκείας, του χρόνου. Το σύνολο του έργου καταφέρνει να διαμορφώσει μια σύγχρονη πολιτιστική άποψη, που διατρέχει την οικουμενικότητα της ορθοδοξίας και αποτελεί πλέον «περιουσία» και «αξία», ολόκληρης της Αλβανικής κοινωνίας και μόνο ως τέτοια, μπορεί και κραυγάζει σιωπηλά την «ανάσταση» της χώρας αυτής, που προσπαθεί να βρει τη θέση της στο σύγχρονο κόσμο.

Στην Capella της Γέννησης: ‘ΟΛγα Φάκα, Χρήστος Παπανικολάου, Βίκυ Μπαφατάκη και Αναστάσιος Caca

Τον ναό φιλοτεχνεί ο Χρήστος Παπανικολάου, εικαστικός διεθνούς κύρους και αναγνώρισης. Τα τελευταία 15 χρόνια έχει συνδέσει την καλλιτεχνική και προσωπική του πορεία με το έργο του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, η ακτινοβολία της προσωπικότητας του οποίου διατρέχει και σηματοδοτεί το καλλιτεχνικό έργο που συντελείται στο παρεκκλήσιο.

Ο Χρήστος Παπανικολάου με δημιουργία του

Πριν από 15 χρόνια, ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος τον προσκάλεσε να οργανώσει, το τμήμα Νωπογραφίας και Φορητής Εικόνας, στη Σχολή Τεχνών στα Τίρανα.

Η Βίκυ Μπαφατάκη και ο Αλέξανδρος Makashi παρακολουθούν την ερμηνεία της τέχνης του Χρήστου Παπανικολάου

Στόχος αυτής της «περιπέτειας» η ανάδειξη των πρώτων εικονογράφων στη σύγχρονη Αλβανία, σε μια χώρα που έζησε σε συνθήκες μεσαίωνα, όταν η τέχνη αυτή για 40 περίπου χρόνια, είχε πάψει να υφίσταται. Αυτή η προσπάθεια, μοναδική στην ιστορία του τόπου αυτού, διαμόρφωσε τη σημερινή εικονογραφική πραγματικότητα. Αυτό και μόνο είναι ένα σύγχρονο θαύμα, παγκόσμιας εμβέλειας και ελπίδας.

Η Βίκυ Μπαφατάκη με τον Επίσκοπο Κρούγιας, κ.κ. Αντώνιο

Ο καλλιτέχνης και το έργο του, καταγράφονται πλέον στην παγκόσμια ιστορία της τέχνης, με την πρωτότυπη τεχνική που εφαρμόζεται, τη «γραμμική φωτοσκίαση σε μονοχρωμία», τομή στο χώρο της βυζαντινής ζωγραφικής. Η τεχνική αυτή, η οποία είναι ενταγμένη στην παραθετική ζωγραφική, έχει την ιδιαιτερότητα ότι, οι εκατομμύρια γραμμώσεις με τις οποίες αναδεικνύεται ο όγκος στη σύνθεση, δεν προκύπτουν από ένα πενάκι, αλλά είναι πινελιές.

Αλέξανδρος Makashi. Ιουλία – Ελένη Dhame, Δ/ντρια Τουρισμού της Αλβανίας και η Βίκυ Μπαφατάκη

Η λεπτομέρεια της τεχνικής είναι συγκλονιστική, αν αναλογιστεί κανείς το χρόνο και την υπομονή που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του έργου. Ξεφεύγοντας από μια αντιγραφική διαδικασία, ο Παπανικολάου, βασιζόμενος στην παράδοση και χρησιμοποιώντας τα απεριόριστα περιθώρια της προσωπικής του έκφρασης, προσφέρει ένα σύγχρονο λόγο, «λυτρωτικής δημιουργίας».

Η γνωστή δημοσιογράφος Ilva Tare με τη Βικυ Μπαφατάκη

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, για 20 και πλέον χρόνια δίνει ελπίδα σ’ έναν ολόκληρο λαό, διαμορφώνοντας μέσα από το τιτάνιο έργο του στην Αλβανία, συνθήκες πολιτισμού εξαιρετικού επιπέδου.

Βίκυ Μπαφατάκη & ΌΛγα Φάκα στα Τίρανα

Ο ίδιος, γνωρίζοντας ότι ο πολιτισμός και η τέχνη πάντοτε – και ιδιαίτερα σε εποχές κρίσης – αποτελούν εσωτερική αναγκαιότητα και λειτουργούν ως καταλύτης για την ανθρώπινη ύπαρξη, προσφέρει στη χώρα του και σε ολόκληρο τον κόσμο ένα έργο ιδιαίτερης ταυτότητας και ελπίδας.

Eπιμέλεια: Όλγα Φάκα
Αρχιτέκτων

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close