Search

Ο Καθηγητής Αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης βραβεύτηκε στο Βατικανό

Διεθνές Βραβείο Αρχαιολογίας για τον Καθηγητή Πέτρο Θέμελη στην 11η τελετή απονομής των Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca!

Με τεράστια επιτυχία και σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10 Νοεμβρίου στην Aula Magna του Πανεπιστημίου “Pontificia Università Urbaniana” στην πόλη του Βατικανό (Ρώμη), η 11η τελετή απονομής των Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca.

Έντονο ήταν το ελληνικό χρώμα, καθώς βραβεύθηκαν εξέχουσες προσωπικότητες από τη χώρα μας, όπως ο Αρχαιολόγος και Διευθυντής του έργου των ανασκαφών κι αναστηλώσεων στην Αρχαία Μεσσήνη, Καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, Πέτρος Θέμελης με το Ειδικό Βραβείο για την Αρχαιολογία, τον οποίο βράβευσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής & πρώην Υπουργός Παιδείας & Πολιτισμού, Καθηγητής Ουράνιος Ιωαννίδης. Ο Έλληνας Αρχαιολόγος τιμήθηκε για την τεράστια προσφορά του στην επιστήμη της Αρχαιολογίας, για το διδακτικό του έργο και για το ήθος του, μετά από πρόταση της Γενικής Γραμματέως των Διεθνών Βραβείων, Αρχαιολόγου – Επικοινωνιολόγου Βίκυς Μπαφατάκη.

O Πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής Καθ. Ουράνιος Ιωαννίδης βραβεύει τον Καθηγητή Αρχαιολογίας Πέτρο Θέμελη

Ο Πέτρος Θέμελης πριν από 26 χρόνια, ξεκίνησε την ανασκαφική του δραστηριότητα στην Αρχαία Μεσσήνη, όπου έφερε στο φως μια σημαντικότατη πόλη της αρχαιότητας. Κατόπιν με τους συνεργάτες του άρχισαν το έργο αναστήλωσης και σήμερα ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το Στάδιο, τα δυο θέατρα, το Βουλευτήριο. Αίσθηση προκάλεσε στους παραβρισκόμενους το βίντεο – αφιέρωμα στην Αρχαία Μεσσήνη και το έργο του σπουδαίου Αρχαιολόγου.

Ο ίδιος δήλωσε στην Ιταλική τηλεόραση «Η βράβευσή μου αποτελεί ιδιαίτερη τιμή. Θεωρώ, ότι το Βραβείο πρέπει να αποδοθεί στην Αρχαία Μεσσήνη, μια αρχαία πόλη, μια από τις μεγαλύτερες της αρχαιότητας που ήρθε στο φως τα τελευταία 26 χρόνια. Η πόλη αναστηλώνεται και ζει μια δεύτερη ζωή. Είναι το παρελθόν που ζει στο παρόν, μέσω της Αρχαίας Μεσσήνης που έχει αναγεννηθεί. Επειδή τα Βραβεία Giuseppe Sciacca είναι αφιερωμένα στους νέους, η αρχαία πόλη συνδέεται μαζί τους, γιατί με τη συνεργασία των νέων αρχαιολόγων έχουμε αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα».

O Πρόεδρος των Βραβείων Rev. Don Bruno Lima, ανέφερε «Είναι τιμή μας να βραβεύσουμε έναν από τους σπουδαιότερους αρχαιολόγους παγκοσμίως, τον Πέτρο Θέμελη που η προσφορά του στον Πολιτισμό είναι σημείο αναφοράς και παράδειγμα για όλους τους ανθρώπους των επιστημών και των γραμμάτων».


Ο Καθηγητής Αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης, η Γενική Γραμματέας των G. Sciacca Βίκυ Μπαφατάκη και ο Δήμαρχος Μεσσήνης Ευστάθιος Αναστασόπουλος

Η Γενική Γραμματέας των Βραβείων, Αρχαιολόγος – Επικοινωνιολόγος Βίκυ Μπαφατάκη δήλωσε «Είμαι ευτυχής για τη βράβευση του σπουδαίου αρχαιολόγου και σπάνιου ανθρώπου Πέτρου Θέμελη. Επιστήμονες του βεληνεκούς του φημισμένου Καθηγητή φωτίζουν με το έργο τους την ανθρωπότητα. Η Αρχαία Μεσσήνη ταξίδεψε στα πέρατα του κόσμου μετά την τελετή στο Βατικανό και εύχομαι ο Πέτρος Θέμελης και το έργο του να εμπνεύσουν νέους επιστήμονες από κάθε γωνιά του πλανήτη».

Την εκδήλωση και τον Πέτρο Θέμελη τίμησε με την παρουσία του ο Δήμαρχος Μεσσήνης Ευστάθιος Αναστασόπουλος, ο οποίος έδωσε ένα πολιτιστικό και τουριστικό μήνυμα για την ευρύτερη περιοχή. «Είναι ιδιαίτερη τιμή για το Δήμο Μεσσήνης, για τη Μεσσηνία και για όλη την Ελλάδα που ένας άξιος επιστήμων και άνθρωπος, ο σπουδαίος Καθηγητής Αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης βραβεύτηκε στο Βατικανό από τα Βραβεία Giuseppe Sciacca. Το άριστο έργο του ανέδειξε τον σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης και η αφοσίωσή του φέρνει συνέχεια νέα ευρήματα που κοσμούν την περιοχή».

από την Θεοδώρα Αυγουλίδου (2012)

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close