Search

Αποχαιρετισμός του Πρύτανη ΔΠΘ Καθηγητή Αθανασίου Καραμπίνη για την ολοκλήρωση της Πρυτανικής του Θητείας 2014-2018

Προς όλα τα μέλη
της Πανεπιστημιακής κοινότητας του ΔΠΘ

Αγαπητές και αγαπητοί Συνάδελφοι
Με την λήξη της θητείας μου ως Πρύτανη του ΔΠΘ την 31 Αυγούστου 2018 αλλά και ολοκληρώνοντας ταυτόχρονα μία μακρόχρονη ενασχόληση με θέσεις διοίκησης στο ΔΠΘ, θέλω να σας ευχαριστήσω για άλλη μία φορά από βάθους καρδίας για την εμπιστοσύνη που δείξατε στο πρόσωπό μου όλα αυτά τα χρόνια. Από το 2003 με εκλέγατε σε σημαντικές θέσεις της Διοίκησης του Πανεπιστημίου μας με σημαντικότερη αυτή του Πρύτανη. Επειδή οφείλουμε όλοι οι εκλεγμένοι σε κάθε ολοκλήρωση ενός κύκλου – θητείας να παρουσιάζουμε τα πεπραγμένα μας, επιτυχίες προβλήματα αλλά και προοπτικές, προτίθεμαι για όλα αυτά να ενημερώσω αναλυτικά τις νέες πρυτανικές αρχές μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους. Ταυτόχρονα όμως οφείλω την δημόσια κοινοποίηση ορισμένων σκέψεων μου.

Το Πανεπιστήμιο μας τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια μεγάλωσε αναπτύχθηκε αναγνωρίσθηκε και από παρίας των Ελληνικών Πανεπιστημίων βρέθηκε να είναι το τρίτο Πανεπιστήμιο στη χώρα. Πανεπιστήμιο επιλογής για πολλές χιλιάδες προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών, με προσφορά σύγχρονης γνώσης, αναγνωρισιμότητα και πρωτοπορία στην έρευνα σε πολλούς τομείς. Ένα πανεπιστήμιο ισότιμο με όλα τα μεγάλα πανεπιστήμια το οποίο διεκδικεί και επιτυγχάνει στόχους, χωρίς να αποτελεί τον επαίτη της κεντρικής εξουσίας. Ειδικότερα από το 2014 με την βοήθεια των περισσοτέρων συναδέλφων καταφέραμε να αυξήσουμε κατακόρυφα την εξωστρέφεια με σημαντικές συνεργασίες τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό. Με εξασφάλιση σημαντικών πόρων εκτός των Ελληνικών συνόρων για την κατασκευή υποδομών (κτιρίων, εργαστηρίων κ.λπ.) και διεθνή αναγνώριση του παραγόμενου ερευνητικού αποτελέσματος αλλά και με διαρκή ανακατανομή πόρων.

Με συνεχείς δράσεις για την ώσμωση και την συνεισφορά του Πανεπιστημίου πρώτιστα στην περιοχή που λειτουργεί, στην ΘΡΑΚΗ, καταφέραμε ειδικά για τους κατοίκους της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, να είμαστε το Πανεπιστήμιο τους και πάντα παρόν ‘δίπλα και μέσα στις τοπικές κοινωνίες’. Δεν είναι τυχαίο ότι όλα τα παραπάνω μαζί με τις σημαντικές διεθνείς διακρίσεις, αναγνωρίσθηκαν κατά την εξωτερική αξιολόγηση του Πανεπιστημίου ως αξιέπαινες δράσεις και απέδωσαν στη διοίκηση τα εύσημα και μία από τις καλύτερες εκθέσεις εξωτερικής αξιολόγησης των Ελληνικών Πανεπιστημίων για το ΔΠΘ.

Δυστυχώς όλα αυτά ενόχλησαν εκείνους οι οποίοι μέσα από τις δράσεις αυτές είδαν να απειλείται η δύναμη και η πολιτική ύπαρξη και εξουσία τους. Είδαν να είναι ενταγμένοι στο Πανεπιστήμιο της Θράκης 31000 φοιτητές και να διαμένουν στις πόλεις της Θράκης συνεισφέροντας όχι μόνο στην σημαντική οικονομική ανάπτυξη του τόπου αλλά κυρίως στην ευρύτερη πολιτιστική, πληθυσμιακή και κοινωνική αναβάθμιση της περιοχής. Είδαν το ΔΠΘ να ιδρύει Αγγλόφωνα τμήματα Ελληνικών σπουδών και να προσελκύει σπουδαστές από όλο τον κόσμο, να διοργανώνει διεθνή συνέδρια για Εθνικά θέματα, να είναι παρόν σε όλες τις σημαντικές δράσεις και να το επισκέπτονται προσωπικότητες διεθνούς ακτινοβολίας. Είδαν το ΔΠΘ να ιδρύει και να λειτουργεί στους κόλπους του το Μουσουλμανικό διδασκαλείο, να απαγκιστρώνει τους μουσουλμάνους ιεροδιδασκάλους της περιοχής από τον σκοταδισμό και να τους μαθαίνει την Ελληνική γλώσσα και όχι την Τουρκική. Είδαν να επισκέπτονται το Πανεπιστήμιό μας και την περιοχή μας ξένες αντιπροσωπίες, και να μαθαίνουν για την ιστορία και την Ελληνικότητα της Θράκης, αλλά και να είναι το πρώτο Πανεπιστήμιο που οραματίστηκε και πρότεινε την συγχώνευση του με το ΤΕΙ ΑΜΘ ώστε να γίνει όλη η Περιφέρεια μας μία μεγάλη Πανεπιστημιούπολη με 60000 φοιτητές Έλληνες και ξένους.

Μέσα από όλα αυτά, οι διάφοροι Ζειμπέκηδες, Μουσταφάδες και οι παρατρεχάμενοι τους, ένοιωσαν να απειλείται η δύναμη τους στην τοπική κοινωνία αλλά και το όραμα τους για το πως θέλουν αυτοί την Θράκη. Μαζί με αυτούς και οι πολιτικοί τους συγγενείς, μπατζανάκηδες και φίλοι με κοινά άνομα συμφέροντα, βρήκαν την ευκαιρία να ελπίζουν μήπως γλιτώσουν από τα οικονομικά εγκλήματα που έχουν διαπράξει κατά του ΔΠΘ και για τα οποία είναι ήδη κατηγορούμενοι από την Ελληνική Δικαιοσύνη. Όλοι αυτοί μαζί απαίτησαν από τον αρχισχεδιαστή της συρρίκνωσης του ΔΠΘ, τον υπουργό παιδείας, την κεφαλή επί πίνακι του νόμιμα εκλεγμένου Πρύτανη, και κατά την προσφιλή τους έκφραση «ή τον τελειώνουμε ή μας τελειώνει».

Έτσι χωρίς κανένα δισταγμό έβαλαν σε εφαρμογή αυτό που ουδέποτε είχε συμβεί σε Ελληνικό Πανεπιστήμιο. Αυτό που ούτε η χούντα των συνταγματαρχών δεν είχε τολμήσει. Κατασκεύασαν ψεύτικες κατηγορίες για θέματα που έχουν αμετάκλητα τελεσιδικήσει ώστε να βρουν αφορμή να θέσουν παράνομα τον Πρύτανη σε αναστολή καθηκόντων. Τόσος μεγάλος ο φόβος τους και το μίσος τους που, αυτοί που θα ήταν η κάθε λέξη του Συντάγματος, έγραψαν απροκάλυπτα στα παλαιότερα των υποδημάτων τους το Σύνταγμα και τους Νόμους ακόμα και όταν με απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας δικαιώθηκα και κρίθηκε ΠΑΡΑΝΟΜΗ η πράξη για την αποχή μου από τα καθήκοντα του Πρύτανη. Τόσος πολύς ο φόβος και το μίσος τους που ασχολούντο με τον νόμιμο Πρύτανη του ΔΠΘ, ακόμα και όταν πνιγόντουσαν και καιγόντουσαν αθώοι, βούλιαζαν την οικονομία, κόβανε μισθούς και συντάξεις και διώχνανε τους νέους της πατρίδας μας στο εξωτερικό.

Τόσος πολύς ο φόβος τους μην τυχόν εξαντλήσω τον χρόνο της πρυτανικής μου θητείας και ολοκληρώσω όσα με την ανάληψη των καθηκόντων μου είχα ξεκινήσει «για ένα δυναμικό και αυτοδύναμο Δημόσιο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το οποίο για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη δεν αποτελεί μόνο τον βασικότερο αναπτυξιακό μηχανισμό, αλλά πρώτιστα αποτελεί πνευματικό φάρο με ουσιαστικές κοινωνικές παρεμβάσεις μέσα από την παραγωγή αξιών και πολιτισμού» που χρησιμοποίησαν τα ΜΜΕ τους για να με διαβάλουν. Όμως παρά τις δόλιες παρεμβάσεις τους, εκεί στα υπόγεια της μηχανορραφίας τους, νοιώθουν πολύ καλά ότι το Πανεπιστήμιο και η Θράκη δεν τους ανήκουν και ότι τελικά το ΔΠΘ και η κοινωνία της Θράκης δεν θα υποταχθούν στα σκοτεινά σχέδιά τους.

Από την μεριά μου θα ήθελα να ζητήσω να με συγχωρέσετε για όσα δεν πρόλαβα να ολοκληρώσω σε αυτή μου την θητεία εξ αιτίας αυτής της αντισυνταγματικής και παράνομης επίδειξης εξουσίας και αλαζονείας σε βάρος του εκλεγμένου Πρύτανη του ΔΠΘ, τα οποία όμως πιστεύω ότι η επόμενη διοίκηση του Πανεπιστημίου μας θα υλοποιήσει. Εύχομαι η νέα Πρυτανική αρχή, την οποία καλωσορίζω, να έχει κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο της. Αναλαμβάνει το τιμόνι του ΔΠΘ σε μία από τις πλέον κρίσιμες στιγμές του. Θα πρέπει να παλέψει και να μην επιτρέψει την σχεδιαζόμενη συρρίκνωση του Πανεπιστήμιου μας τον μαρασμό και κλείσιμο του, αλλά να συνεχίσει την διεκδίκηση για την ευρωστία του και την ανάπτυξη του. Να μην φοβηθεί, ότι μπορεί να πάθει τα ίδια με τον προηγούμενο πρύτανη, και να μην αφήσει σκελετούς μέσα στις ντουλάπες στο όνομα μιας δήθεν (ανύπαρκτης αλλά και επικίνδυνης) ‘ηρεμίας’. Από τη στάση της θα εξαρτηθεί αν το ΔΠΘ θα παραδοθεί στα εγχώρια και εισαγόμενα λαμόγια που επιχείρησαν και ήδη καιροφυλακτούν να το μετατρέψουν σε επιχείρηση παράνομου πλουτισμού. Το χρωστάει στο ΔΠΘ και σε όσους την εμπιστεύτηκαν και θα είμαστε όλοι μαζί της στις μάχες που θα δώσει για το Πανεπιστήμιο μας. Άλλωστε ο νέος μας Πρύτανης εκτός από το ήθος που τον διακρίνει γνωρίζει καλά ότι ‘Οκόσα φάρμακα ουκ ιήται, σίδηρος ιήται’.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους και όλες που τον φοιτητή του 1974, αφού τον δίδαξαν με την επιστήμη και τις ανθρώπινες αξίες, τον τίμησαν με την ύψιστη τιμή του πρώτου Πρύτανη του ΔΠΘ από τους αποφοίτους του και του εμπιστεύθηκαν το τιμόνι του Πανεπιστημίου, σε ένα να ταξίδι που είχε μάχες με τέρατα, Λαιστρηγόνες, και Κύκλωπες, αλλά και την θεά Κίρκη που μετέτρεψε πρώην συντρόφους μου σε γουρούνια. Δυστυχώς τους τελευταίους δεν μπόρεσα να τους επαναφέρω σε ανθρώπους.

Σε ό,τι με αφορά τραβάω γραμμή για την δική μου Ιθάκη, όπου θα παραμένω μάχιμος ως Καθηγητής του ΔΠΘ, μόνιμος κάτοικος της Θράκης και Έλλην πολίτης. Καλή δύναμη και καλή συνέχεια.

Κομοτηνή 28 Αυγούστου 2018

Ο Πρύτανης

Καθηγητής Αθανάσιος Καραμπίνης

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close