Search

58 Ναυάγια ανακαλύφθηκαν στους Φούρνους Ικαρίας

Μια από τις μεγαλύτερες συλλογές ναυαγίων βρέθηκε στο Αιγαίο Πέλαγος και συγκεκριμένα στους Φούρνους Ικαρίας. Πρόκειται για 58, στον αριθμό ναυάγια που ανακαλύφθηκαν το τελευταίο διάστημα, μετά από τις έρευνες της εφορείας ενάλιων αρχαιοτήτων.

Τα εν λόγω ναυάγια, καλύπτουν μια τεράστια χρονική περίοδο, από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι και τον 20ο αιώνα και χρονολογούνται στην ελληνιστική-ρωμαϊκή, αλλά και βυζαντινή εποχή.

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες με τις καταιγίδες και θύελλες που ξεσπούν στην περιοχή σε συνδυασμό με τις βραχώδεις ακτές δικαιολογούν τον μεγάλο αριθμό ναυαγίων.

Ο Έλληνας συντονιστής της έρευνας, δρ Γιώργος Κουτσουφλάκης ανέφερε, πως το 90% των ναυαγίων είχαν φορτίο από αμφορείς, τους οποίους τους χρησιμοποιούσαν στην αρχαιότητα για μεταφορά λαδιού και κρασιού.

«Θα το αποκαλούσα μια από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του αιώνα, από την άποψη ότι τώρα έχουμε να διηγηθούμε μια νέα ιστορία για μια διαδρομή ναυσιπλοΐας που συνέδεε την αρχαία Μεσόγειο και αυτό ήταν το κεντρικό σημείο, αυτός ήταν ο τόπος όπου όλοι διασταυρώνονταν», δήλωσε στο Reuters ο αρχαιολόγος Πίτερ Κάμπελ, που συντονίζει από την αρχαιολογική έρευνα στους Φούρνους.

Σύμφωνα πάντα με τη διεθνή ομάδα έρευνας, τα πλοία και το φορτίο τους μαρτυρούν ότι μετέφεραν τα προϊόντα τους σε περιοχές, όπως η Μαύρη θάλασσα, η Μικρά Ασία, η Αφρική και η Κύπρος.

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close