Search

Παρουσίαση του βιβλίου «Γιάννης Σμαραγδής: Ο αρχιτέκτονας της ψυχής» του Δημήτριου Τσακωνιάτη

Στο κατάμεστο από κόσμο όλων των ηλικιών αμφιθέατρο «Αίθουσα Λόγου» στη Στοά του Βιβλίου έγινε η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Μίμη Τσακωνιάτη «Γιάννης Σμαραγδής: Ο αρχιτέκτονας της ψυχής» με υπότιτλο «Καλή σου νύχτα κυρ Αλέξανδρε». Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις “Αρμός” και η επίσημη παρουσίαση του έγινε τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018.

Ανάμεσα στους φίλους του βιβλίου βρίσκονταν η Γενική Γραμματέας Sciacca, Βίκυ Μπαφατάκη, ο δημοσιογράφος Θανάσης Λάλας, ο σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης και ο ιδιωτικός ερευνητής και συγγραφέας, Γιώργος Τσούκαλης.

Ο υπότιτλος του βιβλίου αναφέρεται στην τηλεταινία, γυρισμένη στα στούντιο της ΕΡΤ το 1980, «Καλή σου νύχτα κυρ Αλέξανδρε» του Γιάννη Σμαραγδή, στην οποία ο σκηνοθέτης προσπάθησε να αποτυπώσει το μύθο του Παπαδιαμάντη μέσα από τους λογοτεχνικούς ήρωες των διηγημάτων του. Μέσα από αυτήν τη δραματοποίηση του βίου φαίνεται ο μοναχικός βίος του κοσμοκαλόγερου Σκιαθίτη συγγραφέα. Με την προβολή της ταινίας αυτής ξεκίνησε και η εκδήλωση. Τα πρώτα 50 λεπτά της παρουσίασης υπήρξε απόλυτη σιγή, ενώ στο τέλος της προβολής χειροκρότησε με όλη του τη θέρμη και ενθουσιασμό, απόδειξη πως η δύναμη της κινηματογραφικής εικόνας καμιά φορά είναι πιο ισχυρή από τον λόγο.

Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου αναφέρεται πως «στο βιβλίο αυτό ο Μίμης Τσακωνιάτης αναδεικνύει με συναρπαστικό τρόπο το πώς ο βιογράφος του ελληνικού φωτός, Γιάννης Σμαραγδής, επιχειρεί για πρώτη φορά στην ιστορία του κινηματογράφου μας, με όχημα του τον άγιο των ελληνικών γραμμάτων Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, να επανασυνδέσει το βλέμμα του Έλληνα θεατή με την υπέρτατη ιδέα της Ομορφιάς».

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης στο πάνελ των ομιλητών κάθισαν ο κ. Γιάννης Σμαραγδής, ο συγγραφέας του βιβλίου κ. Μίμης Τσακωνιάτης, ο Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Ιωνία κ. Δημήρης Μπελλές και η καθηγήτρια κ. Χρυσούλα Κοσμίδου.

Ο κ. Γιάννης Σμαραγδής θέλησε να κάνει μόνο μια μικρή εισαγωγή ευχαριστώντας τους Γιώργο Αλεξανδρή, τον Αποστόλη Βούλγαρη, τη Νούλη Μανώλη, τη Λούκα Κατσέλη και τον Δήμαρχο Αλίμου Ανδρέα Κονδύλη, συμπληρώνοντας πως η αγνωμοσύνη είναι μεγάλη αμαρτία. Δεν παρέλειψε βέβαια να αναφερθεί και στη γυναίκα του Ελένη Σμαραγδή, για την οποία δεν δίστασε να εκφράσει την αγάπη του.

«Μου έστειλε ο Θεός έναν άγγελο – που δεν τον κατάλαβα στην αρχή – είναι η γυναίκα μου, εκείνη μου δίνει φτερά και κάνω τις ταινίες»

Από αριστερά: Παναγιώτης Ανδρεάδης, Γιώργος Μαράτσης, Δημήτρης Μπελλές και Κατερίνα Σχοινά

Πρώτος μίλησε ο κ. Χρήστος Μπελλές, ο οποίος συναισθηματικά φορτισμένος από την προβολή της ταινίας “Καλή σου νύχτα κυρ Αλέξανδρε” δήλωσε: «Είναι δύσκολο μετά την ταινία να αναφερθείς στον παμμέγιστο σκηνοθέτη και να επανέλθεις. Ο Γιάννης Σμαραγδής είναι οι ταινίες του. Είναι άνθρωπος με ήθος με την ομηρική και τη σύγχρονη έννοια της λέξης. Η ελληνόστροφη αφήγησή του είναι πηγή ζωής στην τραγικότητά μας και στην παρακμή μας».

Το λόγο έπειτα πήρε η κ. Χρυσούλα Κοσμίδου συμπληρώνοντας πως ο Γιάννης Σμαραγδής και ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης έχουν κοινές διαδρομές, όσον αφορά την ταπεινότητα, αλλά και την αναγνώριση του όσιου και του ιερού.

Από αριστερά: Γιώργος Μαράτσης, Παναγιώτης Ανδρεάδης, Γιάννης Σμαραγδής, Βίκη Μπαφατάκη και Μίμης Τσακωνιάτης

Τελευταίος ομιλητής τη βραδιάς, δεν ήταν άλλος από τον συγγραφέα του βιβλίου, Μίμης Τσακωνιάτης. Ο Γιάννης Σμαραγδής, όταν τον σύστησε στο ακροατήριο, του έδωσε τον λόγο, χαϊδεύοντας στον αυχένα χαμογελώντας. Πατρική φιγούρα ο κύριος Σμαραγδής δίπλα στον Μίμη Τσακωνιάτη. Δύο άνθρωποι υψηλού πνευματικού επιπέδου, που τρέφουν αμέριστο σεβασμό ο ένας για το πρόσωπο του άλλου. «Δεν περίμενα πως θα συναντούσα έναν άνθρωπο που θα έμπαινε στα βάθη της ψυχής μου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σμαραγδής.

Ιδιαίτερα φορτισμένος κατά την ομιλίας του φάνηκε ο κ. Τσακωνιάτης: «Συναντηθήκαμε για πρώτη φορά το 2006 στα γυρίσματα της ταινίας “Ελ Γκρέκο”. Ένωσε το Απολλώνιο και το Διονυσιακό στοιχείο – κάτι που απέτυχε να κάνει ο Νίτσε – με αρχέτυπο τον Χριστό. Στην πρώτη μας μέθεξη ένιωσα πως είχα να κάνω με πνευματικό συγγενή πρώτου βαθμού. Βγάζει ένα υψηλό αίσθημα σε μια εποχή που αμαυρώνεται συνεχώς». Ανέφερε επίσης πως έγραφε γι’ αυτό το βιβλίο και συνέλεγε πληροφορίες από το 2012 και μετά από το πέρας πέντε ετών αποφάσισε να το γράψει “μια κι έξω” όπως δήλωσε, έπειτα από μελέτη και προεργασία πέντε μηνών: «Το έγραψα όμως αμέσως, σαν μια πνοή».

Από αριστερά: Κατερίνα Σχοινά, Γιώργος Μαράτσης, Ελένη Σμαραγδή και Παναγιώτης Ανδρεάδης

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με θερμό χειροκρότημα που ήχησε δυνατά και στις δύο αίθουσες που έγινε η εκδήλωση. Οι παρευρισκόμενοι θέλησαν να συγχαρούν τον κ. Γιάννη Σμαραγδή και τον κ. Μίμη Τσακωνιάτη και να του ζητήσουν να τους υπογράψει τα βιβλία τους με αφιέρωση.

Γράφουν ο Γιώργος Μαράτσης και η Κατερίνα Σχοινά

 

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close