Search

Νότια Αφρική: Μεταμόσχευση ήπατος από HIV+ εν ζωή δότη, σε υγιή λήπτη

Στη Νότια Αφρική υπάρχει έλλειψη δοτών οργάνων με αποτέλεσμα οι γιατροί να αγωνίζονται να βρουν κατάλληλα όργανα για ασθενείς με σοβαρότατες ασθένειες, οι οποίοι θα πεθάνουν αν δεν λάβουν το μόσχευμα.

Πριν ένα χρόνο οι γιατροί βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα περιστατικό κατά το οποίο ένα παιδί χρειάζονταν μόσχευμα ήπατος. Ο νεαρός λήπτης βρίσκονταν στον κατάλογο αναμονής για 181 ημέρες ενώ ο μέσος όρος είναι 49 ημέρες. Λόγω της μη εύρεσης κάποιου δότη, προσφέρθηκε να γίνει δωρητής η μητέρα του παιδιού η οποία όμως ήταν οροθετική στον ιό HIV. Αυτό θα ήταν τεράστιο ρίσκο για τους γιατρούς καθώς υπήρχε κίνδυνος να μολυνθεί το παιδί με τον ιό HIV.

Ωστόσο στη Νότια Αφρική ο νόμος δεν απαγορεύει τη μεταμόσχευση οροθετικού δωρητή σε έναν μη οροθετικό λήπτη, υπό την προϋπόθεση να έχει προηγηθεί πλήρης ενημέρωση για να ολοκληρωθεί μια τέτοια διαδικασία. Οι γιατροί όμως δεν μπορούσαν να δεχτούν την απόφαση της μητέρας διότι ήταν ενάντια με την πολιτική του νοσοκομείου. Χωρίς τη μεταμόσχευση όμως, το παιδί θα πέθαινε.

Έτσι οι γιατροί κατέφυγαν στην Επιτροπή Ιατρικής Ηθικής του Πανεπιστημίου Γιοχάνεσμπουργκ η οποία αποφάσισε να προχωρήσουν στην μεταμόσχευση. Με τη συναίνεση των γονιών, ως υπεύθυνοι για τη φροντίδα του παιδιού τους, προχώρησαν στην μεταμόσχευση. Ο ασθενής ακολούθησε αντιρετροϊκή αγωγή, με την ελπίδα πρόληψης του ιού HIV. Η μεταμόσχευση ήταν επιτυχής. Οι γιατροί παρατήρησαν στον πρώτο μήνα μετά τη μεταμόσχευση κάποια αντισώματα HIV στο παιδί που έμοιαζε με μόλυνση από τον ιό, αλλά με τον καιρό αυτά γίνονταν μη ανιχνεύσιμα. Έτσι οι γιατροί δεν μπορούσαν να διαπιστώσουν αν το παιδί είχε HIV ή όχι, ακόμα και με εξειδικευμένες εξετάσεις. Ωστόσο η υγεία του παιδιού έβαινε καλώς.

Αυτό έδειξε πως οι γιατροί μπορούν να κάνουν τέτοιου είδους μεταμοσχεύσεις με αποτέλεσμα για τον λήπτη μοσχεύματος από οροθετικό δότη να είναι καλά. Έχει δημιουργήσει επίσης μια μοναδική ευκαιρία στους επιστήμονες να μελετήσουν την μετάδοση του HIV κάτω από πολύ ελεγχόμενες συνθήκες. Παρόλα αυτά οι γιατροί δε θα είναι σε θέση να διαπιστώσουν αν το παιδί έχει τον ιό ή όχι, αλλά μόνο με συνεχείς έρευνες. Οι γιατροί έχουν πλήρως διασφαλίσει την αβεβαιότητα της κατάστασης. Όλες οι μελλοντικές περιπτώσεις θα αποτελέσουν μέρος μιας ερευνητικής μελέτης που θα διερευνήσει λεπτομερέστερα τη μετάδοση του ιού στα παιδιά και τους τρόπους με τους οποίους ο ιός μπορεί ή όχι να μεταδοθεί, μέσω μεταμόσχευσης.

Πηγή: The Conversation, http://www.bioethics.gr

Αικατερίνη Χαλικιά – Stagiaire ΕΕΒ

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close