Search

Πρόταση για απουσία ρύθμισης σε ορισμένες μορφές επεξεργασίας γονιδίων στην Ιαπωνία

Η Επιτροπή αυτή συστάθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και συνέστησε μόνο τη ρύθμιση γενετικής επεξεργασίας γονιδίων, τα οποία εισάγονται στον οργανισμό και φέρουν την ονομασία «εξωγενή γονίδια», ενώ αντίθετα για τη γονιδιακή επεξεργασία με την οποία αδρανοποιούνται ή διαγράφονται γονίδια – τα οποία υφίστανται ήδη στο γενετικό κώδικα των οργανισμών –  δε θα πρέπει να απαιτείται η έγκριση της κυβέρνησης.

Η Επιτροπή ωστόσο, πρότεινε τη δημιουργία ενός λεπτομερούς συστήματος διαχείρισης πληροφοριών για τους οργανισμούς, με επεξεργασμένα γονιδιώματα, με βάση τα οποία ο τύπος και ο σκοπός όλων των οργανισμών, οι οποίοι δεν εμπίπτουν στους περιορισμούς που έχουν τεθεί για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ), θα πρέπει να αναφέρονται στις αρχές, εξαιρουμένων εκείνων που παράγονται σε κλειστές εγκαταστάσεις για μικροοργανισμούς.

Η πρόταση της Επιτροπής επικρίθηκε από ομάδες καταναλωτών, οι οποίες υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει καμία ουσιαστική διαφορά μεταξύ της διαδικασίας επεξεργασίας γονιδίων, αφού χάρη σε αυτήν αδρανοποιούνται κάποια γονίδια και με τη διαδικασία αυτή παράγονται νέα. Ο Michiyo Koketsu, επικεφαλής της Ένωσης Καταναλωτών της Ιαπωνίας, εξέφρασε την ανησυχία του για το κατά πόσον είναι ασφαλές το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε η Επιτροπή, κατόπιν μάλιστα μόνο δύο συνεδριάσεων. Τονίζει ότι για το εν λόγω θέμα θα πρέπει να υπάρξει δημόσιος διάλογος, όπου θα συμμετέχει ένα ευρύ φάσμα εμπειρογνωμόνων, αντί ενός μικρού μόνο τμήματος της ερευνητικής κοινότητας.

Εξάλλου, η ρύθμιση της γονιδιακής επεξεργασίας καλλιεργειών και ζώων διαφέρει στις δικαιοδοσίες ανά τον κόσμο. Στα τέλη Ιουλίου, το ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε ότι οι καλλιέργειες που δημιουργήθηκαν με μεθόδους επεξεργασίας γονιδιώματος πρέπει καταρχήν να εμπίπτουν στον ισχύον νόμο που ρυθμίζει τους ΓΤΟ. Αντίθετα, το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε, στα τέλη του περασμένου Μαρτίου, ότι δε σχεδίαζε να θέσει υπό ρύθμιση τις καλλιέργειες που είχαν υποστεί επεξεργασία με τη μέθοδο CRISPR, κατά τον ίδιο τρόπο όπως του ΓΤΟ.

 Πηγή: BioEdge

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close