Η Γροιλανδία θα είναι μελλοντικά το πιο ζεστό και με τη μεγαλύτερη έκταση νερού μέρος του πλανήτη. Η πόρτα του “ψυγείου” της γης έχει μείνει ανοιχτή με αποτέλεσμα το λιώσιμο των πάγων και τη στάθμη της θάλασσας να ανεβαίνει διαρκώς.
Ο Ντέιβιντ Χόλαντ, επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης που μελετά τον ωκεανό και την ατμόσφαιρα, καταγράφει την κατάσταση στη Γροιλανδία από όλες τις μεριές της. Όπως λέει χαρακτηριστικά από την κατάσταση στη Γροιλανδία κρίνεται το «τέλος του κόσμου».
Συγκεκριμένα αναφέρεται στην γεωγραφία του μέλλοντος. Η Γροιλανδία θα είναι μελλοντικά το πιο ζεστό και με τη μεγαλύτερη έκταση νερού μέρος του πλανήτη. Εντός του Αρκτικού Κύκλου, σε μια Αυγουστιάτικη μέρα η ζέστη είναι τόσο υψηλή που οι ερευνητές δεν χρειάζονται καν παλτό και γάντια.
Το φετινό καλοκαίρι έχει πλήξει και την Γροιλανδία με τις υψηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα να λιώσουν 440 δισεκατομμύρια τόνοι πάγου. Το πρωί στη Γροιλανδία η θερμοκρασία μπορεί να φτάσει και τους 10 βαθμούς Κελσίου.
Χαρακτηριστική περίοδος ήταν οι μέρες από 31 Ιουλίου έως 3 Αυγούστου, κατά την οποία έλιωσαν 58 δισεκατομμύρια τόνοι πάγου από την επιφάνεια και αυτό είναι μόνο ένα δείγμα της καταστροφής.
Πολλοί ερευνητές της NASA, όπως και ο ωκεανογράφος Τζος Γουίλις, που μελετάει τον πάγο που λιώνει, δηλώνουν ότι αυτό που συμβαίνει είναι ένας συνδυασμός της επιρροής του ανθρώπου στην κλιματική αλλαγή και της φύσης που ακολουθεί ένα περίεργο μοτίβο.
Ο Τομ Μοτ, μελετητής των πάγων στο Πανεπιστήμιο της Γεωργίας, υποστηρίζει πως αν τα επόμενα χρόνια είναι όπως φέτος, το λιώσιμο των πάγων θα γίνεται όλο και πιο έντονο. Ο Χόλαντ, επίσης, πιστεύει πως η σύσταση του νερού παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.
Το ζεστό και αλμυρό νερό που υπάρχει στην περιοχή της Βόρειας Αμερικής πιθανότατα επιταχύνει το λιώσιμο των πάγων, σύμφωνα με τον Χόλαντ. Αν αυτή η θεωρία ισχύει τότε τα νέα είναι πολύ κακά για τον πλανήτη. Κάτι τέτοιο θα σημαίνει το πιο γρήγορο λιώσιμο των πάγων με την στάθμη του νερού να ανεβαίνει δραματικά.
Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τι ρόλο παίζουν το νερό κάτω από τους πάγους και ο αέρας, σύμφωνα με τον Χόλαντ. Τέλος συμπληρώνει, ως απάντηση στον Δήμαρχο του Κουλουσούκ της Γροιλανδίας, Τζάστους Πόλσεν, ότι είναι ωραίο να υπάρχουν παγετώνες στον πλανήτη.
Ο Πόλσεν είχε δηλώσει ότι δεν τους πειράζει στο Κουλουσούκ που λιώνουν οι πάγοι γιατί θα ήθελαν να έχουν καλοκαίρι.