Search

Γιάννης Σουβατζόγλου: ο γλύπτης που ταξιδεύει την Ελλάδα…

 Ο Γιάννης Σουβατζόγλου, ο γλύπτης που εκπροσωπεί με τα έργα του την ελληνικότητα σε σπουδαίες εκδηλώσεις του εξωτερικού, είναι ένας άνθρωπος χαρισματικός, σεμνός, προσηνής και ιδιαίτερα φιλοσοφημένος. Ως καλλιτέχνης αποπνέει ένα φως, που θαρρείς πως αναβλύζει μέσα από τα έγκατα της καρδιάς του, πως πηγάζει εκ των έσω… Αυτό το ελληνικό φως και την καθάρια ψυχή, αντικρίζει κανείς, όταν διαβαίνει για πρώτη φορά το κατώφλι της επαγγελματικής του στέγης, που εδρεύει στο όμορφο «χωριό» της Αθήνας, στην Πλάκα, πλησίον της κυράς Ακρόπολης…

Τον πρώτο λόγο στο ατελιέ του έχουν… ο ελληνικός πολιτισμός, το κάλλος, οι αισθήσεις, η συμμετρία, η ισορροπία, κι η αγάπη… Στα γλυπτά, τα κεραμικά, τους πίνακες και τα κοσμήματα του καλλιτέχνη ανταμώνει κανείς με τις αέναες αξίες, τις ιδέες, τα ιδανικά, και το ήθος…

Ο μπρούντζος, το γυαλί, το αλουμίνιο, ο πηλός, κι η πέτρα, συναποτελούν τα εργαλεία του. Σμιλεύει στα φιλοτεχνήματά του το κλασικό με το σύγχρονο, παντρεύει το παλαιό με το νέο, και κάνει λόγο για το ότι… «Είμαι βαθύτατα εμπνευσμένος από την Κυκλαδική τέχνη, η οποία είναι και εξαιρετικά σύγχρονη. Προσπαθώ να συνδυάζω σύγχρονες απόψεις μέσα από την Κυκλαδική ανάπτυξη της φόρμας, που συχνά με οδηγεί σε νέες διαστάσεις».

Οι εικόνες που κυριαρχούν στο νου και την καρδιά από την γνωριμία με τον Γιάννη Σουβατζόγλου, είναι πολύχρωμες και ζωντανές… Ο Γιάννης Σουβατζόγλου είναι ένας σπουδαίος γλύπτης της Ελλάδας και του κόσμου. Έχει χαράξει μεγάλη κι επιτυχημένη πορεία στο στερέωμα της τέχνης. Είναι ένας άνθρωπος φωτεινός, ευγενικός, χαμογελαστός, ζεστός και καλοσυνάτος, που σε κερδίζει μέσα από τον σεβασμό και την απαράμιλλη απλότητά του.

Ο Γιάννης Σουβατζόγλου; Έλληνας της διασποράς από την Κωνσταντινούπολη, είναι γιός εμπόρου βάμβακος και μητέρας ζωγράφου πορτραίτων. «Κληρονόμησα την αγάπη από την μητέρα μου και πειραματίστηκα από πολύ νεαρή ηλικία με την ζωγραφική.

Στη συνέχεια, ασχολήθηκα με την γραφιστική και τις βιομηχανικές εφαρμογές της τέχνης. Οι γραφικές τέχνες λειτούργησαν ως πλατφόρμα για τις κατασκευές. Την ίδια στιγμή, παρακολουθούσα καλλιτεχνικές σπουδές στην Αθήνα, υπό την επίβλεψη του Καθηγητή κ. Π. Τέτση.

Επηρεασμένος μορφολογικά κυρίως από την Μινωική και την Κυκλαδική τέχνη, και εννοιολογικά από τον Σουρεαλισμό. Από το 1980 διατηρώ ατελιέ για πολλαπλές τεχνικές. Ωστόσο, ασχολούμαι και με τον σχεδιασμό έργων για Εταιρίες, Οργανισμούς, και βραβεία, καλύπτοντας τις καλλιτεχνικές τους ανάγκες.

Είναι παντρεμένος με την Αυστριακή Theresa Spaller και πατέρας τεσσάρων παιδιών».

Είναι ο Έλληνας καλλιτέχνης, που φιλοτέχνησε βραβεία για τελετές και εκδηλώσεις των Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca, στο Βατικανό και σε άλλες χώρες, έναν από τους μεγαλύτερους επιστημονικούς, πολιτιστικούς και κοινωνικούς θεσμούς παγκοσμίως.

Στα όμορφα μονοπάτια της γλυπτικής, ο εικαστικός έκανε τα πρώτα του βήματα… «Προσπάθησα να εκφράσω τις ανησυχίες μου, δημιουργώντας μορφές στις τρεις διαστάσεις από πηλό. Πριν από πολλά χρόνια, όταν γνώρισα το υλικό αυτό, ταυτίστηκα με την πλαστική του».

Πηγή έμπνευσης για να δημιουργήσει ο Γιάννης Σουβατζόγλου συνιστά… «Το κομμάτι που αφορά την έμπνευση έχει τις ρίζες στον χαρακτήρα του δημιουργού. Το πως δηλαδή αναλύει την πληροφορία. Τα εξωτερικά ερεθίσματα είναι ένα μέρος της έμπνευσης, συχνά όμως, μεσολαβούν και αυτοματισμοί».


Ο Κύπριος Ολυμπιονίκης Παύλος Κοντίδης στεφανώνει συμβολικά τον Απόλυτο Νικητή 2012, τον αμερικανό αθλητή με αναπηρία Cody McCasland με τον κότινο, έργο του Γιάννη Σουβατζόγλου

Όσο για το ηθικό καθήκον της αλληλοβοήθειας, της υποχρέωσης, που έχουν οι λαοί να υποστηρίζονται και να ενισχύονται αμοιβαία, ο εικαστικός πρεσβεύει πως… «Ανεξάρτητα από το τι πιστεύω, είναι καθήκον του κάθε ανθρώπου να λειτουργεί με αυτούς τους όρους. Όμως, από ότι βλέπω, οι περισσότερες κοινωνίες λειτουργούν αντίθετα προς αυτό».

«Προσφέρω» για τον Γιάννη Σουβατζόγλου εστί… «Για να πιάσει τόπο η προσφορά, πρέπει να υπάρχει και το ανάλογο περιβάλλον, ώστε να μην εκληφθεί η προσφορά σαν ελεημοσύνη. Αυτό προϋποθέτει την ανάλογη παιδεία».

Ο γλύπτης αναφέρεται στο πως ένιωσε, και στον συμβολισμό του βραβείου Sciacca… «Χαίρομαι ιδιαίτερα που συνέβαλα και εγώ, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα πολύ ευχάριστο γεγονός, και πολύ παραπάνω βλέποντας το χαμόγελο ζωγραφισμένο στο πρόσωπο του μικρού Cody. Μπορώ να πω ότι υποστήριξε επάξια την έννοια του Ολυμπισμού. Ο Cody είναι ένας Ολυμπιονίκης της Ζωής».

Ο Γιάννης Σουβατζόγλου φιλοτεχνεί τα βραβεία για τα Διεθνή Βραβεία Giuseppe Sciacca, εκπροσωπώντας την Ελλάδα κι αισθάνεται… «Νιώθω ότι έβαλα κι εγώ στον βαθμό που μπορούσα ένα λιθαράκι στο οικοδόμημα αυτής της ιδέας, που έχει χτιστεί και συνεχίζει να χτίζεται από πολύ σημαντικούς ανθρώπους. Το συναίσθημα που με διακατέχει είναι ηθική ικανοποίηση, για την συνεισφορά μου μέχρι σήμερα».

Ο εικαστικός δημιούργησε το μπρούντζινο γλυπτό, με το οποίο βραβεύτηκε από τα Διεθνή Βραβεία Giuseppe Sciacca ο Μίμης Πλέσσας στο νησί των Ιπποτών, και περιγράφει πως νιώθει… «Είναι τιμή για εμένα, που ένα από τα έργα μου κρίθηκε κατάλληλο για ένα τέτοιο γεγονός. Ο Μίμης Πλέσσας είναι σπουδαίος άνθρωπος και καλλιτέχνης, ένα πραγματικό κόσμημα». Επίσης φιλοτέχνησε και το βραβείο που απέδωσαν τα Sciacca στον καλαθοσφαιριστή  Βασίλη Σπανούλη.

Ο Βασίλης Σπανούλης με το Βραβείο Sciacca που φιλοτέχνησε ο Γιάννης Σουβατζόγλου

Μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και του Συλλόγου Γλυπτών Ελλάδος, κατάφερε να ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα με πολλά βραβεία.

Έλαβε μέρος σε μια σπουδαία Έκθεση στην Ιαπωνία, για την οποία αναφέρει ότι… «Η σημαντικότερη Έκθεση Γλυπτικής, στην οποία έλαβα μέρος, ήταν αυτή των Toyamura International Sculpture Biennale στην Ιαπωνία. Προσπάθησαν πάρα πολλοί καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο να λάβουν μέρος. Εξαμελής κριτική επιτροπή, εξαιρετικά αυστηρή, έκρινε εξήντα δύο έργα από πληθώρα έργων. Είμαι ένας από εκείνους τους καλλιτέχνες που έγιναν δεκτοί. Ήταν μεγάλη τιμή για εμένα να λάβω μέρος στην Έκθεση, επειδή ακριβώς τα δεδομένα συμμετοχής ήταν εξαιρετικά αυστηρά».

Ο καλλιτέχνης με το φως στην ψυχή και στην τέχνη του τιμήθηκε από τα Διεθνή Βραβεία Giuseppe Sciacca με περγαμηνή και μετάλλιο για την προσφορά του στον πολιτισμό και στον άνθρωπο.

www.yannisouvatzoglou.gr

Από την Αγγελική Τριάντη

Επιμέλεια: Βίκυ Μπαφατάκη

1 comment

  1. Περπατούσα χθες στην Πλάκα για να βρω που είχα αφήσει το αυτοκίνητό μου κ ξαφνικά έμεινα κεραυνοβολημενη μπροστά σε μια βιτρίνα με υπέροχα γλυπτά. Πόση ώρα έμεινα να κοιταω απ’ έξω, γιατί ήταν αργά το βράδυ κ ήταν κλειστά. Μαγεύτηκα. Από την ταμπέλα Valerie Yiannis σας βρήκα. Μπράβο μπράβο μπράβο. Δεν βλέπω την ώρα να τα ξαναδώ. Υπάρχουν κ κάπου αλλού; Μένω Βούλα κ σπάνια κατεβαίνω αθηνα

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close