Η 20χρονη φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής, Άννα-Μαρία Λιόγα και η 16χρονη μαθήτρια Β’ Λυκείου, Νίκη Δελή, ήταν οι Ελληνίδες “hostess” των Διεθνών Βραβείων κατά την διάρκεια της τελετής στο Βατικανό στις 16 Νοεμβρίου 2013.
Για πρώτη φορά στην ιστορία των Βραβείων, Ελληνίδες ανέλαβαν την παράδοση των Βραβείων σε διακεκριμένες προσωπικότητες, που έκαναν την απονομή, στους νικητές των Βραβείων.
Το άγχος μεγάλο και για τις δυο πριν από την τελετή, επειδή τα Βραβεία ήταν διαφορετικά ανάλογα με την περίσταση… Έπρεπε να ακολουθήσουν την scaletta της εκδήλωσης, δηλαδή τη ροή και να είναι προσεκτικές να μην γίνει λάθος.
Τα δυο νεαρά κορίτσια παρέδιδαν χαμογελαστά και με αυτοπεποίθηση τα έργα τέχνης των Ελλήνων καλλιτεχνών και ένιωσαν από κοντά την ευτυχία, το χαμόγελο, την αισιοδοξία και την συγκίνηση των βραβευθέντων…
Άννα – Μαρία Λιόγα και Νίκη Δελή κατά την βράβευση Ευαγγελίας Τσουκαλά & Dick Mol.
Επίσης στάθηκαν επάξια δίπλα σε σημαίνουσες προσωπικότητες από όλο τον κόσμο, όπως ο Καρδινάλιος Peter Turkson και όριζαν τον χώρο τους με μοναδική μαεστρία. Κι οι δυο τους έκαναν έναν αξέχαστο ταξίδι πλάι στους πρωταγωνιστές των φετινών Βραβείων… και άφησαν ανεξίτηλα την παρουσία τους στη φωτογραφική μνήμη των σπουδαίων στιγμών τους.
Ας τις γνωρίσουμε!!!!
Άννα – Μαρία Λιόγα – Φοιτήρια Αρχιτεκτονικής
Ποια είναι η Άννα-Μαρία Λιόγα… «Είμαι φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής στην Πάτρα. Βρίσκομαι στο τρίτο έτος των σπουδών μου σε αντικείμενο που αγαπώ ιδιαίτερα. Παράλληλα, εργάζομαι εθελοντικά στο Τμήμα Μεταφραστών της Διεθνούς Αμνηστίας και ασχολούμαι με τον κλασσικό χορό».
Η Άννα-Μαρία Λιόγα εξιστορεί την πολύτιμη εμπειρία που κουβαλά από τα Διεθνή Βραβεία Giuseppe Sciacca… «Φέτος τον Νοέμβρη είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω στην τελετή των Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca στη Ρώμη, για πρώτη φορά. H τελετή ήταν μια μοναδική εμπειρία, μια εμπειρία ζωής, μια τελετή, η οποία πραγματοποιείται μέσα στα «άδυτα» του Βατικανού.
Αυτό από μόνο του αποτελεί κάτι το ξεχωριστό. Η ευκαιρία να δω το Βατικανό από τόσο κοντά, να γνωρίσω κάποιους από τους εκπροσώπους του, ήταν ένα από τα καλύτερα μέρη της εκδήλωσης, και ασφαλώς κάτι που έκανα για πρώτη φορά».
Τα συναισθήματα που πλημμύρισαν την οικοδέσποινα της τελετής των Βραβείων Sciacca, όταν προσέφερε τα βραβεία ήταν… «Σε εκδηλώσεις τέτοιου είδους, όποια κι αν είναι η συμμετοχή, μόνο θετικά συναισθήματα μπορεί να δημιουργήσει. Οι βραβευθέντες ένας προς έναν ήταν άτομα με δυνατές προσωπικότητες και λαμπρά μυαλά, που ξεχωρίζουν σε όλον τον κόσμο για τα επιτεύγματά τους.
H Άννα – Μαρία Λιόγα κρατά το Βραβείο που θα απονεμηθεί στον Jack Andraka.
Ο καθένας στον τομέα του διαπρέπει, χαρίζει ανακούφιση και μια ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο. Ξεχώρισα την κυρία Ευαγγελία Τσουκαλά για το βραβείο Επιστήμης για την Παλαιοντολογία και τον 16χρονο Αμερικανό Jack Andraka για το Βραβείο Έρευνας & Ανάπτυξης. Ο Jack, αν και μαθητής, έγινε διάσημος παγκοσμίως για τον αισθητήρα ταχείας και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του παγκρέατος, των ωοθηκών και του πνεύμονα, που ανακάλυψε. Ασφαλώς όμως, θα ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα και στο μικρό Vitalii Nechaiev, το 10χρονο «θαύμα» από την Ουκρανία, που διδάσκει Ιστορία σε Πανεπιστήμιο, που τιμήθηκε με το Απόλυτο Βραβείο. Η ευκαιρία να δώσω το βραβείο στα διακεκριμένα άτομα, που βράβευαν τις προσωπικότητες που ανέφερα, αποτελούσε αναμφίβολα μια τιμή, και κάτι που έκανα με μεγάλη μου χαρά».
H Άννα – Μαρία Λιόγα και η Νίκη Δελή με τον 10χρονο Vitalii Nechaiev, Απόλυτο Νικητή 2013.
Οι εικόνες της Τελετής των Βραβείων Sciacca μέσα από τα μάτια της φοιτήτριας της Αρχιτεκτονικής είναι… «Aν μπορούσατε να δείτε την εκδήλωση των Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca, όπως τη βίωσα εγώ, θα καταλαβαίνατε πως αποτελεί μια εξαιρετική αφορμή για τη συνάντηση νέων, και όχι μόνο, από όλο τον κόσμο. Θα έλεγα πως υπήρξε μια ευκαιρία να γνωρίσω αξιόλογα άτομα, με τα οποία θα ήθελα να κρατήσω επαφή και στο μέλλον.
Πέρα από τις κοπέλες, που βοηθούσαν μαζί μου στη διεξαγωγή των βραβεύσεων, μπορώ να πω πως εντυπωσιάστηκα από το πόσο προσιτά ήταν και τα νέα παιδιά που βραβεύονταν.
Στην πραγματικότητα τα «παρασκήνια» της εκδήλωσης ήταν μια αξέχαστη, και γιατί όχι διασκεδαστική διαδικασία.
Πιστεύω πως όλοι πέρασαν καλά και το κλίμα ήταν γενικά πολύ ευχάριστο. Θα έλεγα πως νιώθαμε να συμμετέχουμε σε μια «γιορτή». Μια γιορτή του πνεύματος και της επιτυχίας, που ξεπερνούσε τα σύνορα της Ελλάδα και της Ιταλίας».
Η Άννα-Μαρία Λιόγα δίνει το δικό της μήνυμα στη νεολαία για την συμμετοχή στα Διεθνή Βραβεία Giuseppe Sciacca… «Ελπίζω πως θα υπάρξουν και στο μέλλον ανάλογες εκδηλώσεις και ευκαιρίες για πολλούς νέους ανθρώπους. Θα τους παρακινούσα να συμμετάσχουν με όποιον τρόπο μπορούν για να αποκτήσουν και αυτοί εμπειρίες ζωής και να γνωρίσουν ανθρώπους, που χαράζουν σε παγκόσμια κλίμακα το μέλλον της ανθρωπότητας».
Νίκη Δελή – Μαθήτρια Β’ Λυκείου
Η Νίκη Δελή φορά δημιουργία της σχεδιάστριας Βάσιας Τζοτζοπούλου (Passion Alley).
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι μαθήτρια Β’ Λυκείου και θέλει να σπουδάσει στην Επιστήμη Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού. Από τότε που θυμάται τον εαυτό της χορεύει.
Ξεκίνησε από 3,5 χρονών ρυθμική γυμναστική και 5 μπαλέτο. Εδώ και 8 χρόνια έχει την τιμή να είναι υπότροφος χορεύτρια της Κρατικής Σχολής ορχηστικής τέχνης που ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού.
Ο χορός για εκείνη είναι μέρος της ζωής της. Είναι η έκφραση και η απελευθέρωση από ό,τι καθημερινό. Όταν χορεύει, νιώθω ότι πετάει. Θα ήθελε να γίνει Καθηγήτρια χορού και να μπορέσει να κάνει σπουδές στην καλύτερη σχολή του κόσμου την Martha Graham στην Νέα Υόρκη.
Είναι καλλιτεχνική φύση γενικότερα και μάλιστα μέχρι πέρυσι πήγαινε στο Καλλιτεχνικό Λύκειο του Γέρακα, όπου έκανε χορό, θέατρο, μουσική.
Παίζει πιάνο και κρουστά. Αγαπάει, όμως, πολύ τον αθλητισμό και τις τέχνες.Της αρέσει να περνάει ώρα με τους φίλους της και να ταξιδεύει.
Τι σημαίνει για εσένα “προσφέρω”, τι σημαίνει εθελοντισμός;
Σημαίνει αγάπη για τον συνάνθρωπό μας. Μεγάλωσα σε ένα σπίτι, όπου κι οι δυο γονείς μου είναι εθελοντές. Η μητέρα μου όμως έχει αφιερώσει τη ζωή της στον εθελοντισμό από πολύ νεαρή ηλικία και έτσι μας έμαθε τι σημαίνει να κάνεις πράγματα για τους συνανθρώπους μας, για τον πολιτισμό μας, για μια ιδέα. Από μικρά παιδιά με τον αδερφό μου μαζεύαμε παιχνίδια, ρούχα και τα πηγαίναμε σε παιδάκια που είχαν ανάγκη.
Η Νίκη Δελή στην βράβευση του Καρδιναλίου Peter Turkson.
Σήμερα που μεγαλώσαμε “προσφέρουμε” συνειδητά κομμάτια από την ψυχή και τον χρόνο μας σε ό,τι μπορούμε. Όλα μπορούμε να τα κατορθώσουμε, όταν έχουμε αγάπη για αυτό που κάνουμε. Πρόσφατα επισκεφτήκαμε με το σχολείο μας, ένα ίδρυμα με σπαστικά παιδιά. Μόνο η αγκαλιά και το χαμόγελο αρκούν για να τα κάνουν ευτυχισμένα. Μια επίσκεψη σε ένα τέτοιο ίδρυμα είναι μια πράξη αγάπης. Όταν βοηθάω, νιώθω υπέροχα μέσα μου, γεμίζω.
Από πότε ασχολείσαι με τα Διεθνή Βραβεία Giuseppe Sciacca και ποια είναι η εμπειρία σου από την φετινή τελετή;
Είμαι το πιο μικρό ηλικιακά μέλος στα Βραβεία, μετά τον 12χρονο Cody McCasland. Χαίρομαι που βρίσκομαι σε ένα μεγάλο ίδρυμα που έχει στόχο τον κοινωνικό, πολιτιστικό και επιστημονικό εθελοντισμό, τη φιλία των λαών και δίνει ευκαιρίες στους νέους.
H Νίκη Δελή και Άννα Μαρία Λιόγα στην βράβευση του Jack Andraka.
Η φετινή τελετή ήταν υπέροχη γιατί υπήρχαν σημαντικοί άνθρωποι από όλο τον κόσμο και δυο παιδιά. Ήμουν hostess μαζί με μια άλλη Ελληνίδα, την Άννα Μαρία Λιόγα και υπεύθυνες να δίνουμε τα Βραβεία κατά την διάρκεια της τελετής. Επειδή υπήρχαν έξι είδη βραβείων είχα αγχωθεί. Αλλά τελικά τα καταφέραμε…
Ποιά ήταν τα συναισθήματα που σε πλημμύρισαν, όταν προσέφερες τα βραβεία;
Καταρχάς, ήταν μεγάλη ευθύνη και αρχικά είχα άγχος μέχρι να τα ετοιμάσουμε σωστά. Μετά ένιωσα πολύ όμορφα ανάμεσα σε σημαντικούς ανθρώπους από όλο τον κόσμο, ανθρώπους που έχουν πετύχει απίστευτα πράγματα. Επίσης αισθάνθηκα περήφανη που είμαι Ελληνίδα και πολλοί βραβευμένοι ανέφεραν την Ελλάδα, για τον πολιτισμό και την επιστήμη. Συγκινήθηκα με το Βραβείο του Jack Andraka και το καλό που προσφέρει στην ανθρωπότητα και σίγουρα με τα Ελληνικά Βραβεία.
Οι Ελληνίδες hostess με τον ηθοποιό Burak Hakki, μέλος των Βραβείων Sciacca.
Πώς νιώθεις που τα Διεθνή Βραβεία Giuseppe Sciacca αποτελούν την συνάντηση των νέων από όλο τον κόσμο;
Νιώθω πολύ όμορφα που συμμετέχω και μπορώ να προσφέρω εθελοντικά σε ένα θεσμό που αποτελεί συνάντηση φιλίας και αγάπης για τους νέους. Οι νέοι είναι το μέλλον της ανθρωπότητας και είναι σημαντικό να βραβεύονται οι καλύτεροι.
Ποιά είναι τα συναισθήματά σου, που με αφορμή τα Διεθνή Βραβεία Giuseppe Sciacca δημιουργούνται νέες φιλίες;
Έκανα νέους φίλους φέτος και αυτό με ευχαριστεί πάρα πολύ, γιατί στις εθελοντικές οργανώσεις οι καλοί άνθρωποι πάντα ενώνονται, δημιουργούνται φιλίες. Περιμένουμε από τώρα την επόμενη συνάντηση.
H Νίκη Δελή παραδίδει στον Jack Andraka το αναμνηστικό δώρο από τα Εκπαιδευτήρια Δούκα και τον ΑΣΕΔ.
Πέρα από τα Βραβεία προσφέρατε δώρα στον 10χρονο Vitalii από την Ουκρανία και στον 16χρονο Jack.
Aπό το σχολείο μου, τα Εκπαιδευτήρια Δούκα που έχουν και ένα μεγάλο αθλητικό σύλλογο τον ΑΣΕΔ έστειλαν αναμνηστικά δώρα στα δυο παιδιά με το σήμα Duke. Οι Έλληνες είμαστε πολύ ευαίσθητοι και νιώθω ωραία που τα παρέδωσα εγώ, εκ μέρους όλων των παιδιών του σχολείου για να τους δείξουμε την στήριξη και την αγάπη μας.
Από την Αγγελική Τριάντη