Search

Μίνως Κυριάκου: Ο Πατριάρχης του ΑΝΤ1

Γεννημένος στον Πόρο στις 31 Μαΐου 1942 από οικογένεια εφοπλιστών, ο Μίνως (Μηνάς) Κυριακού ασχολήθηκε και ο ίδιος με τον ελληνικό εφοπλισμό. Από όλες τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες έμεινε γνωστός, κυρίως για την ίδρυση του ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ, του ραδιοφωνικού σταθμού ΑΝΤ1 97.2 (αργότερα έως σήμερα ο σταθμός μετονομάστηκε σε EASY 97.2) αλλά και για τις εκδόσεις “ΔΑΦΝΗ Τηλεπικοινωνίες”. Υπήρξε ιδιοκτήτης του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου, ενώ έχει υπηρετήσει και ως πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Δραστηριότητες στον επιχειρηματικό κόσμο

Έχοντας υπάρξει γόνος οικογένειας εφοπλιστών η οποία ασχολούνταν με τη ναυτιλία, ο ίδιος ίδρυσε σε ηλικία μόλις 23 ετών την πρώτη του εταιρία. Το 1965, ιδρύει την Athenian Tankers. Έντεκα χρόνια αργότερα, το 1976, επιχειρεί δύο ακόμη επαγγελματικά βήματα, ιδρύοντας δύο εταιρείες εμπορίου πετρελαιοειδών, την Bacoil International και την Athenian Oil Trading Inc. Προς το τέλος της δεκαετίας του ’80, πιο συγκεκριμένα το 1988, δίνει ζωή στο ραδιοφωνικό σταθμό ANT1 97.2 (σημερινός EASY 97.2), ενώ ένα χρόνο αργότερα εγκαινιάζει τον τηλεοπτικό σταθμό “ANT1”. Πολλοί ήταν εκείνοι που θεώρησαν την επαγγελματική του αυτή κίνηση ως την απόλυτη καινοτομία στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στην Ελλάδα. Η ίδρυση της τηλεόρασης του ΑΝΤ1 αργά ή γρήγορα ήταν αυτή που αντιγράφτηκε από αρκετούς επιχειρηματίες έχοντας ως αποτέλεσμα τον σημερινό αριθμό τηλεοπτικών σταθμών στη χώρα μας. Σημαντική ήταν σαφώς και η ενασχόληση του με τον αθλητισμό, στο κομμάτι της διοίκησης. Το ’97 αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου τη διοίκηση του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου. Το διεθνές αθλητικό meeting «Τσικλητήρια» αναβίωσε χάρη στον ίδιο, όπου λίγο αργότερα γνώρισε σημαντική διάκριση, καθώς εντάσσεται στην κατηγορία «Super Grand Prix» της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κλασικού Αθλητισμού.

 

Το 2006 ως Πρόεδρος της Ολυμπιακής Ακαδημίας Ελλάδας έλαβε Δίπλωμα Αξίας για την προσφορά του στον Αθλητισμό από τα Διεθνή Βραβεία Giuseppe Sciacca στην Ρώμη

Προσωπική ζωή

Ο Μίνως Κυριακού προτίμησε να κάνει τις σπουδές του στο εξωτερικό, σε χώρες της Ευρώπης όπως η Γαλλία και η Ελβετία. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα και ξεκίνησε τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες γνώρισε τη γυναίκα με την οποία απέκτησε δύο γιους και μία κόρη. Το Δεκέμβριο του 2004, παντρεύεται για δεύτερη φορά στη ζωή του με την Μαρί Κωνσταντάτου με την οποία όμως πήραν την απόφαση να χωρίσουν αρκετά χρόνια μετά και πιο συγκεκριμένα το Μάρτιο του 2017. Οι λόγοι του χωρισμού τους, όπως ανακοίνωσε το ζευγάρι αφορούσαν οικονομικά θέματα.

Ποινή φυλάκισης 48 μηνών και το ποσό των 15.000 Ε του επιβλήθηκαν το 2007 με αφορμή παράνομες δραστηριότητες που επιχείρησε στο εξοχικό του σπίτι στον Άγιο Αιμιλιανό στο Πόρτο Χέλι. Κύριος σκοπός των δραστηριοτήτων του ήταν να κατασκευάσει λιμάνι το οποίο όμως θα είχε ως αποτέλεσμα να καταπατηθεί ο αιγιαλός, αλλά και να επεκταθεί η ακτή αρκετά μέσα στη θάλασσα. Για όλα αυτά, υπέβαλε έφεση και πλήρωσε το ποσό των 100.000 ευρώ, έως ότου βγει η επόμενη απόφαση το 2010, η οποία ήταν η εξαγοράσιμη ποινή των 28 μηνών.

Κεφάλαιο ΑΝΤ1

Δεν ήταν απλώς ο ιδιοκτήτης του ΑΝΤ1. Το κανάλι θα μείνει για πάντα ταυτισμένο με αυτόν και τις επιλογές του. Σκοπός του δεν ήταν μόνο το κέρδος και δεν το αντιμετώπισε ποτέ ως μια απλή επιχείρηση. Δεν ήταν ένα κανάλι, αλλά μια ολόκληρη οικογένεια. Είχε μετατρέψει το δημιούργημά του σε δεύτερο σπίτι του, καθώς όλη τη μέρα ήταν εκεί, όπου οι υπάλληλοι τον έβλεπαν συχνά να τριγυρνά στους διαδρόμους και όχι να μένει μονίμως κλεισμένος στο γραφείο του. Την έννοια «οικογένεια» την πίστευε βαθύτατα. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνουν άπειροι εργαζόμενοι που έχουν περάσει από τον όμιλο, είτε εργάστηκαν για λίγο, είτε πολύ, είτε βρίσκονται εκεί μέχρι σήμερα.

Έχοντας μέσα του έντονο το διορατικό στοιχείο, ένα χρόνο πριν από τον θάνατο του αραιώνει τις εμφανίσεις του στο σταθμό του Αμαρουσίου, αφήνοντας χώρο στα παιδιά του να διοικήσουν τον όμιλο. Η παρουσία του προφανώς και δεν εξαλείφθηκε μιας και ερχόταν συχνά για τις απαραίτητες συσκέψεις με τα στελέχη.

Η ειρωνεία του θανάτου του

Έφυγε από τη ζωή δύο μήνες αφού έκλεισε τα 75 του χρόνια. Μια ημέρα πριν, πραγματοποιήθηκε η τελετή γάμου του γιου του Θοδωρή με τη Δήμητρα Μπιθαρά, ενώ δύο ημέρες πριν βαπτίστηκε το εγγόνι του. Τόση απέραντη χαρά μαζεμένη και η καρδιά του τρισευτυχισμένου πατέρα και παππού δεν άντεξε.

Πολιτικοί αποχαιρετούν τον Πρόεδρο

Η συμβολή του Κυριακού στον χώρο των media, πόσο μάλλον των ελληνικών ήταν μεγάλη και ισχυρή. Αρκετοί πολιτικοί εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους στην οικογένεια Κυριακού και άφησαν μια φράση για τον πρόεδρο του ομίλου ΑΝΤ1 προς τιμήν του.

Μητσοτάκης: Μεγάλη η προσφορά του στην αντικειμενική ενημέρωση, τον πλουραλισμό και την πολυφωνία
Σαμαράς: Υπήρξε πρωτοπόρος με ό,τι ασχολήθηκε
Φώφη Γεννηματά: Θεμελιωτής της ιδιωτικής τηλεόρασης
Ποτάμι: Άνθρωπος με αγάπη για τη χώρα
Λεβέντης: Αφήνει ένα σπουδαίο έργο και μια βαριά παρακαταθήκη

Γράφει η Χρύσα Παπαφωτίου

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Παναγιώτης Ανδρεάδης

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close