Ο εξαιρετικός Καθηγητής και ιατρός Αριστομένης Εξαδάκτυλος, εργάζεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βέρνης στην Ελβετία. Είναι ο μοναδικός Έλληνας καθηγητής και διευθυντής με δικιά του πανεπιστημιακή Έδρα στην Επειγοντολογία σε όλη την Ευρώπη και ίσως σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων, ο οποίος κάνει σημαντικό επαγγελματικό και ανθρωπιστικό έργο προσπαθώντας παράλληλα να στηρίξει και να ειδικεύσει νέους ιατρούς στην ειδικότητά του στην Ελβετία και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης.
Είναι όνειρό του να μπορέσουν οι ιατροί «Επειγοντολόγοι» να στηρίζουν με ικανότητες τον άνθρωπο και το σύστημα υγείας. Να αντιμετωπίζουν νόσους και τραύματα στην «πρώτη γραμμή» του νοσοκομείου, προστατεύοντας την υγεία και την ζωή χιλιάδων ασθενών.
«Πίσω από κάθε ασθενή βρίσκεται μια οικογένεια. Βοηθώντας έναν σημαίνει βοήθεια για πολλούς άλλους». Το σύνθημα του τμήματός του είναι “You never work alone”, δίνοντας μεγάλη σημασία στην ομαδική εργασία της ειδικότητας.
Γεννήθηκε στην Γερμανία το 1971, από Έλληνες γονείς. Μεγάλωσε δεμένος με τις Ελληνικές του ρίζες. Σπούδασε στην Αγγλία και στη Γερμανία. Πήρε το πτυχίο ιατρικής το 1996. Συνέχισε την εκπαίδευσή του στη Χειρουργική, Αναισθησιολογία και Επειγοντολογία στη Βέρνη (Ελβετία), στο Cape Town (Ν. Αφρική), Johannesburg (Ν. Αφρική), Dublin (Ιρλανδία) και Boston (ΗΠΑ).
Το 2013, μόλις 42 ετών, έγινε ο νεότερος Έλληνας Καθηγητής Επειγοντολογίας.
Γιατί επιλέξατε την Επειγοντολογία;
Γιατί πάντα ένιωθα την ανάγκη αλλά και το πάθος να βοηθήσω τον ασθενή, αμέσως μόλις φτάσει στο νοσοκομείο και να κάνω τα πάντα, μαζί με την ομάδα μου, για να αποκατασταθεί η υγεία του.
Τι είναι ακριβώς η «Επειγοντολογία»;
Είναι μια σημαντική ειδικότητα που σε τοποθετεί στην πρώτη γραμμή του νοσοκομείου. Είσαι εκεί, που φτάνει ο ασθενής όταν είναι σε «έκτακτη», «επείγουσα» και «απειλητική για τη ζωή του» ανάγκη. Η ψύχραιμη, έγκαιρη και ορθή διαχείριση του περιστατικού είναι ζωτικής σημασίας. Τα αποθέματα ψυχής που απαιτούνται και τα επίπεδα άγχους είναι μεγάλα, αλλά αντισταθμίζονται από την ικανοποίηση και τη χαρά που εισπράττεις για κάθε άνθρωπο που «σώζεις»!
Θα έπρεπε να εξασκείται η «Επειγοντολογία» σε όλες τις χώρες της Ευρώπης;
Ναι! Η Επειγοντολογία υπάρχει στις περισσότερες αγγλόφωνες χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία, κ.λπ.), εδώ και πολλά χρόνια. Στις υπόλοιπες χώρες, μπορούμε να μάθουμε από τις επιτυχημένες εμπειρίες του παρελθόντος και να τις εφαρμόσουμε ανάλογα στα δικά μας συστήματα υγείας και ανάγκες.
Η Ευρώπη βιώνει κοινωνικοδημογραφικές αλλαγές. Ο μέσος όρος ζωής έχει αυξηθεί, ενώ η ανάγκη για ποιότητα ζωής στον ηλικιωμένο και υπερήλικο πληθυσμό δεν ικανοποιείται. Η βία και εγκληματικότητα αυξάνεται, ενώ σε πολλά μέρη της Ευρώπης το ποσοστό της φτώχιας ακολουθεί ανοδική πορεία.
Η Ευρώπη έχει δημόσια νοσοκομεία και επείγοντα 24/7, στα οποία οι ασθενείς έρχονται με μεγαλύτερη ευκολία, από το να πάνε στον «ειδικό» γιατρό. Στα δημόσια νοσοκομεία είναι χρέος και καθήκον της επειγοντολογίας να προσφέρει τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες της σε κάθε πάσχοντα άνθρωπο ανεξαρτήτου οικονομικού και πολιτιστικού επιπέδου.
Είσαστε Μέλος του Αγγλικού Βασιλικού Κολλεγίου Επείγουσας Ιατρικής (FRCEM) και έχετε εργαστεί σε πολλές χώρες. Με τι τρόπο σας βοήθησε αυτό στην ιατρική σας καριέρα;
Ο πρωταρχικός μου σκοπός ήταν η επιθυμία μου να εκπαιδευτώ σε απαιτητικές περιοχές, να προσφέρω τις υπηρεσίες μου σε ασθενείς οι οποίοι ζούσαν σε φτωχιές χώρες του κόσμου με δύσκολη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και να μάθω από τους καλύτερους συνάδελφους.
Αξίζει να ειπωθεί ότι εκείνη την εποχή, οι καλύτεροι και πιο σημαντικοί καθηγητές Επειγοντολόγοι στην Νότια Αφρική ήταν Έλληνες! Είμαι πολύ υπερήφανος για αυτό, γιατί τους θεωρώ Υποδείγματα Ανθρωπιάς, εξαιρετικούς ιατρούς, οι οποίοι προσέφεραν σημαντικό έργο, κάτι το οποίο επηρέασε και ενθάρρυνε και τις δικές μου προσπάθειες.
Στην Αγγλία και στην Ιρλανδία η ιατρική Επειγοντολογία έχει αναπτυχθεί και καθιερωθεί εδώ και πολλά χρόνια, ενώ υπάρχουν σημαντικά προγράμματα για την εκπαίδευση και εξάσκηση των ιατρών. Εάν κάποιος επιθυμεί να εργαστεί στον τομέα της Επειγοντολογίας, αυτές οι χώρες ενδείκνυνται. Το Harvard University, καθώς και το Massachusetts General Hospital, είναι βεβαίως μια από τις καλύτερες επιλογές για έναν νέο ιατρό ερευνητή. Ήμουν πολύ τυχερός, διότι και πάλι Έλληνες ιατροί, οι οποίοι ζούσαν σε αυτές τις χώρες, με βοήθησαν να βρω τον δρόμο μου προς την ειδικότητά μου και λειτούργησαν καταλυτικά στην ακαδημαϊκή πορεία.
Έχετε επίσης εργαστεί και για τον Ερυθρό Σταυρό;
Ναι ! Ήμουν στην υπηρεσία του Ερυθρού Σταυρού στην ειδική ομάδα “Red Cross Air Mercy”. Μια υπηρεσία, η οποία προσφέρει βοήθεια σε πολύ φτωχιές και συχνά απόμακρες περιοχές της Νότιας Αφρικής. Δε σας κρύβω ότι αυτή η εμπειρία μού έδωσε τη δυνατότητα να κατανοήσω βαθιά τη σημασία της αλληλεγγύης, φροντίδας και προσφοράς στον άνθρωπο, καθώς και αυτή του σωστού σχεδιασμού και συνεργασίας με την ομάδα.
Εκτός από την κλινική εργασία σας είσαστε επίσης και «ερευνητής»;
H εμπειρία, η διαρκής εκπαίδευση, καθώς και η κλινική έρευνα με σκοπό την καλύτερη, ταχύτερη και εξατομικευμένη παροχή υπηρεσιών υγείας μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς μας. Η Ελβετία μου προσφέρει αυτήν τη μοναδική ευκαιρία να ασκώ άρτια την ιατρική και παράλληλα να προάγω την έρευνα στον τομέα μου. Με την ομάδα μου είχαμε τη δυνατότητα να δημοσιεύσουνε πάνω από 200 εργασίες τα τελευταία χρόνια σε θέματα της Επειγοντολογίας.
Η εργασία σας στην υπηρεσία των Επειγόντων είναι διαφορετική από της άλλες υπηρεσίες στο νοσοκομείο;
Ναι! Υπάρχει διαφορά, γιατί οι ανάγκες των ασθενών είναι μεγαλύτερες από πλευράς άμεσης ιατρικής βοήθειας, καθώς και ανθρώπινης επαφής, αλλά και ψυχολογικής υποστήριξης. Επίσης, έχουμε να αντιμετωπίσουμε τον «πόνο» και τη μεγάλη αγωνία της οικογένειας των ασθενών.
Πολλές φορές είμαστε σαν τους Πυροσβέστες, οι οποίοι μπορεί επί ώρες να μην έχουν σημαντικό πρόβλημα να αντιμετωπίσουν και ξαφνικά να πιάσει η μεγάλη φωτιά. Πρέπει να τονίσω ότι οι περιπτώσεις επειγόντων είναι συχνά πολύπλοκες, ενώ συχνά έχουν να χειριστούν άτομα με εξαρτήσεις από αλκοόλ, ναρκωτικά κ.λπ.
Η σύζυγός σας είναι Ελληνίδα και έχετε δυο μικρές δίδυμες κορούλες;
Η σύζυγός μου είναι Ελληνίδα και είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός, καθώς και μηχανικός υπολογιστών. Είναι “αυστηρός κριτής” στην εργασία μου, αλλά και η μεγαλύτερή μου υποστήριξη. Έχουμε δυο υπέροχες κορούλες. Η οικογένειά μου έχει προτεραιότητα και καθοριστικό ρόλο στην ζωή μου.
Εκτός το λειτούργημα που επαγγέλλεστε, τι άλλα ενδιαφέροντα και χόμπι έχετε;
Δεν υπάρχει πολύς χρόνος για χόμπι, καθώς το λειτούργημά μου και η οικογένειά μου παίρνουν όλο τον χρόνο. Είμαι πολύ ευτυχισμένος με την εργασία μου, η οποία μου προσφέρει μεγάλη ικανοποίηση και χαρά. Όμως εκτός του νοσοκομείου πρέπει να παραδεχτώ ότι είμαι παθιασμένος αναγνώστης της ιστορίας και το ενδιαφέρον μου είναι να μαθαίνω οτιδήποτε έχει να κάνει με την ιστορία.
Πως νιώθετε ως Έλληνας της Διασποράς;
Υπερήφανος!!! Το να είσαι στην διασπορά μπορεί να είναι τυχαίο, το να είσαι Έλληνας είναι θέμα επιλογής. Είμαστε πρεσβευτές της χώρας μας, και απόγονοι ενός λαού, ο οποίος έχτισε θεμέλια στις επιστήμες, την τέχνη και τη δημοκρατία. Είναι υποχρέωσή μας να συνεχίσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση.
Οπουδήποτε έζησα και εργάστηκα, ακόμη και στην απόμακρη Αφρική, οι λαοί ξέρουν που βρίσκεται η Ελλάδα, ποιος ήταν ο Αριστοτέλης και ο Μεγάλος Αλέξανδρος. Είμαστε ένας λαός με μεγάλη και παλ
αιά αναγνωρισμένη κουλτούρα.
Οι φίλοι σας Ιατροί στην Ελλάδα πως αντιμετωπίζουν τα Επείγοντα ; Τους έχετε βοηθήσει με την εμπειρία σας και τις μεθόδους σας;
Μας πήρε πάνω από 20 χρόνια για να τους αποδείξουμε ότι η ειδικότητά μας δεν είναι ένα καινούργιο ‘‘εξωτικό’’ ιατρικό χόμπι. Πλέον, είναι σαφές ότι αν λειτουργεί σωστά η πρώτη γραμμή του νοσοκομείου, η Επειγοντολογία, τότε και όλοι οι υπόλοιποι τομείς γίνονται αποτελεσματικότεροι. Η συνεργασία, η υποστήριξη και ο συντονισμός μεταξύ των ειδικοτήτων είναι απαραίτητα και αυτό είναι αποδεκτό από τους περισσότερους Έλληνες συναδέλφους.
Εκτός των άλλων καθηκόντων σας, συμμετέχετε πιστά και σε πολλές διαλέξεις και συνέδρια ανά τον κόσμο όσο αφορά στην ιατρική επειγοντολογία.
Τον περασμένο Απρίλιο έγιναν μεγάλα συνέδρια στο Cape Town στη νότια Αφρική, τον Οκτώβριο θα γίνει το Ευρωπαϊκό Συνέδριο στην Βιέννη της Αυστρίας, ενώ τον Νοέμβριο οργανώνεται διάλεξη για την Ιατρική Επειγοντολογία στο Κάιρο της Αιγύπτου.
ΒΡΑΒΕΥΣΗ SCIACCA 2016
“Όταν έλαβα το τηλεφώνημα, αισθάνθηκα ταπεινότητα και τιμή. Παρόλα αυτά είναι ξεκάθαρο ότι ένα τέτοιο βραβείο δεν θα πρέπει να τιμά ενα μόνο άτομο, αλλά αλλά το έργο όλων των γιατρών, νοσηλευτών, τους φίλους που μας στηρίζουν και τις οικογένειες από όλο τον κόσμο που οφοσιώνουν την ζωή τους στο να βοηθούν ανθρώπους που ζουν στη φτώχεια η στον πόλεμο. Επίσης θα ήθελα να αφιερώσω αυτό το βραβείο στους καθηγητές μου και στους συναδέλφους της Ελληνικής διασποράς, οι οποίοι στήριξαν εμένα και πολλές γενιές νέων γιατρών”.
* * *
Σας ευχαριστώ πολύ Δρ. Εξαδάκτυλε για την συνέντευξη, καθώς και για την προσφορά σας στην επιστήμη και στους ανθρώπους, ειδικά για το Φιλανθρωπικό σας έργο το οποίο γνωρίζω ότι είναι σημαντικό, διότι σε πολλές περιπτώσεις όταν υπήρξε ανάγκη χρηματοδοτήσατε περιστατικά και βοηθήσατε πολλούς ανθρώπους στις υποανάπτυκτες και φτωχές χώρες.
Σίγουρα ο χώρος των επειγόντων είναι ένας άλλος κόσμος γεμάτος αγωνία, απόγνωση και αβεβαιότητα.
Είναι καλό να υπάρχουν Ειδικοί Ιατροί Επειγοντολόγοι, όπως εσείς στην πρώτη γραμμή, αφιερωμένοι και παθιασμένοι στον άνθρωπο και στο λειτούργημά τους.
Είναι μεγάλη ικανοποίηση, τιμή και υπερηφάνεια όταν γνωρίζουμε αξιόλογους Έλληνες της Διασποράς, όπως εσάς, οι οποίοι είναι πάντα δεμένοι συναισθηματικά με τις ρίζες τους και έτοιμοι να βοηθήσουν την πατρίδα μας.
Από την συγγραφέα της Γενεύης & Εκπρόσωπο Sciacca Ελβετίας
Βενετία Πιτσιλαδή – Σούαρτ
www.venetiapitsiladi.com