Search

Βραβείο Ιατρικής (Οφθαλμολογίας) Vexillum Sciacca 2023 στους καθηγητές Michele Reibaldi & Vincenzo Sarnicola που εγχείρησαν τυφλό ασθενή και ανέκτησε την όρασή του  

Τον Μάρτιο του 2023 Θαύμα επετεύχθη στο νοσοκομείο Molinette, μια εξαιρετική επέμβαση -από τους καθηγητές Michele Reibaldi & Vincenzo Sarnicolaη-που αποκατέστησε την όραση σε τυφλό για πρώτη φορά στον κόσμο. Από δυο τυφλά μάτια ανακατασκευάστηκε ένα βλέπον μάτι.

Ποιοι είναι οι δυο Καθηγητές Οφθαλμολογίας;

Καθηγητής Michele Reibaldi: Ένας οραματιστής στην οφθαλμολογία

Ο καθηγητής Michele Reibaldi είναι ένας διάσημος ειδικός στον τομέα της οφθαλμολογίας, με αξιοσημείωτο φάσμα εμπειρογνωμοσύνης που καλύπτει κρίσιμους τομείς όπως η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς, ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, ο καταρράκτης, η χειρουργική του υαλοειδούς και η OCT (οπτική τομογραφία συνοχής). Η φήμη του ως κορυφαίου γιατρού είναι άξια λόγου.

Σήμερα υπηρετεί ως τακτικός καθηγητής και διευθυντής της Οφθαλμολογικής Κλινικής στην Πόλη Υγείας και Επιστημών του Τορίνο, το έργο του καθηγητή Reibaldi επικεντρώνεται σε διάφορες πτυχές της παθοφυσιολογίας του οπτικού συστήματος. Η έρευνά του και η κλινική του πρακτική καθοδηγούνται από τη βαθιά κατανόηση της οφθαλμικής σημειολογίας, ιδίως των διαγνωστικών υπερήχων, της οφθαλμικής αγγειογραφίας και της οπτικής τομογραφίας συνοχής, οι οποίες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διάγνωση και τη θεραπεία των παθολογιών του υαλοειδούς και του αμφιβληστροειδούς.

Η εκπαιδευτική διαδρομή του καθηγητή Reibaldi είναι εντυπωσιακή. Αποφοίτησε με άριστα στην Ιατρική και τη Χειρουργική από το Πανεπιστήμιο της Κατάνια το 2000. Το 2004 έλαβε την ειδικότητά του στην οφθαλμολογία από το Πανεπιστήμιο του Μπάρι, με ιδιαίτερη έμφαση στο κέντρο υαλοειδούς-αμφιβληστροειδούς και στο κέντρο υπερήχων της οφθαλμολογικής κλινικής. Η αφοσίωσή του στη μάθηση τον οδήγησε επίσης στο κέντρο οφθαλμικής ογκολογίας του Πανεπιστημίου της Κατάνια, ένα περιφερειακό κέντρο αναφοράς για τη διάγνωση και τη θεραπεία οφθαλμικών όγκων, κατά τη διάρκεια της διδακτορικής του διατριβής.

Από το 2006, ο καθηγητής Reibaldi υπηρετεί ως ιατρικός διευθυντής επιπέδου ΙΙ στην Οφθαλμολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Policlinico Vittorio-Emanuele στην Κατάνια. Έχει ασχοληθεί σε βάθος με χειρουργικές επεμβάσεις τόσο στο πρόσθιο όσο και στο οπίσθιο οφθαλμικό τμήμα, με εξειδίκευση στις παθολογίες του υαλοειδούς και του αμφιβληστροειδούς. Με πάνω από 1800 χειρουργικές επεμβάσεις στο ενεργητικό του, εκ των οποίων περισσότερες από 450 στο οπίσθιο τμήμα, η εμπειρία του στον τομέα αυτό είναι αναμφισβήτητη. Διευθύνει επίσης το Ιατρικό και Χειρουργικό Κέντρο Αμφιβληστροειδούς στο ίδιο νοσοκομείο, επιβλέποντας ένα ευρύ φάσμα διαγνωστικών και θεραπευτικών μεθόδων, συμπεριλαμβανομένων των υπερηχογραφικών ερευνών, των τομογραφιών οπτικής συνοχής, των αγγειογραφιών, των θεραπειών με λέιζερ και της φωτοδυναμικής θεραπείας.

Η αφοσίωση του καθηγητή Reibaldi στην εκπαίδευση επεκτείνεται και στον ρόλο του ως αναπληρωτή καθηγητή των παθήσεων του οπτικού οργάνου στην Οφθαλμολογική Κλινική του Πανεπιστημίου της Κατάνια.

Η παραγωγική επιστημονική του συνεισφορά αντικατοπτρίζεται σε 138 δημοσιεύσεις, εκ των οποίων 86 σε διεθνή περιοδικά με κριτές που είναι καταχωρημένα στο Pubmed, 15 σε εθνικά και διεθνή περιοδικά με κριτές που δεν είναι καταχωρημένα στο Pubmed, 41 δημοσιεύσεις περιλήψεων σε περιοδικά με κριτές που είναι καταχωρημένα στο Pubmed και 4 κεφάλαια βιβλίων και μονογραφίες.

Η σταδιοδρομία του καθηγητή Michele Reibaldi αποτελεί παράδειγμα αριστείας στην οφθαλμολογία, καθιστώντας τον βασική προσωπικότητα στον τομέα και πηγή έμπνευσης για τους επίδοξους επαγγελματίες της ιατρικής και τους ερευνητές.

Καθηγητής Vincenzo Sarnicola: Ένας ηγέτης της οφθαλμολογίας

Ο καθηγητής Vincenzo Sarnicola είναι μια διακεκριμένη προσωπικότητα στον τομέα της οφθαλμολογίας, η καριέρα του οποίου καλύπτει δεκαετίες πρωτοποριακού έργου. Με πλούσιο εκπαιδευτικό υπόβαθρο και εξειδικευμένη εκπαίδευση στις Ηνωμένες Πολιτείες, αναδείχθηκε πρωτοπόρος στη χειρουργική του κερατοειδούς και στις διαταραχές της οφθαλμικής επιφάνειας.

Η εντυπωσιακή του διαδρομή περιλαμβάνει: – Η πορεία του στην Ελλάδα, η οποία είναι η πιο σημαντική από την εποχή του:

Αποφοίτηση με άριστα στην Ιατρική και τη Χειρουργική από το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας.

Εξειδίκευση στην Οφθαλμολογία στο Πανεπιστήμιο της Σιένα, που σημαδεύτηκε από μια διατριβή σχετικά με τις τεχνικές ρυθμιζόμενων ραμμάτων στη χειρουργική του στραβισμού.

Ολοκλήρωση υποτροφίας στον στραβισμό και την οφθαλμική κινητικότητα στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, κερδίζοντας την αναγνώριση ως “ειδικός στον στραβισμό”.

Τα σημαντικότερα σημεία της καριέρας του καθηγητή Sarnicola:

Πάνω από 16.400 χειρουργικές επεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν, αναδεικνύοντας τις εξαιρετικές χειρουργικές του ικανότητες.

Εκτέλεση της πρώτης μεταμόσχευσης βλαστικών κυττάρων κερατοειδούς στην Ιταλία το 2001, γεγονός που αποτελεί ορόσημο στον τομέα.

Πρωτοπορία στη χειρουργική τεχνική DALK και ανάπτυξη καινοτόμων εργαλείων για τη χειρουργική του κερατοειδούς.

Εκτεταμένη συμμετοχή σε επιστημονικές εταιρείες, μεταξύ άλλων ως πρώτος πρόεδρος της EUCORNEA και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου διεθνών οφθαλμολογικών επιτροπών.

Η συμβολή του εκτείνεται και πέρα από το χειρουργείο:

Συγγραφή περισσότερων από 120 έργων, συμπεριλαμβανομένων βιβλίων και δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά υψηλής απήχησης.

Παρουσιάζοντας σε περισσότερα από 230 εθνικά και διεθνή συνέδρια, μοιράζεται την τεχνογνωσία του με την παγκόσμια οφθαλμολογική κοινότητα.

Λαμβάνοντας 28 εθνικά και διεθνή βραβεία, αναγνωρίζοντας την αφοσίωση και τα εξαιρετικά επιτεύγματά του.

Η κληρονομιά του καθηγητή Vincenzo Sarnicola στην οφθαλμολογία χαρακτηρίζεται από καινοτομία, ηγεσία και δέσμευση για την πρόοδο του κλάδου. Το έργο του συνεχίζει να διαμορφώνει το μέλλον της οφθαλμολογικής περίθαλψης και αφήνει ανεξίτηλο σημάδι στον κόσμο της ιατρικής.

Η επέμβαση

Η επέμβαση – μια αυτομεταμόσχευση κερατοειδούς που επεκτάθηκε στον σκληρό χιτώνα και τον επιπεφυκότα – πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο Molinette στο Τορίνο από τον καθηγητή Michele Reibaldi (διευθυντή της πανεπιστημιακής οφθαλμολογικής κλινικής Molinette) και τον καθηγητή Vincenzo Sarnicola, έναν από τους κορυφαίους ειδικούς στον κόσμο στη χειρουργική του κερατοειδούς. “Όταν ξύπνησα και άρχισα να βλέπω το περίγραμμα των δακτύλων και του χεριού μου, ήταν σαν να ξαναγεννήθηκα”, αυτά είναι τα λόγια του Emiliano Bosca, του 83χρονου άνδρα που ζει στο Castiglione Torinese, μετά την επέμβαση.

Υποφέροντας από δύο σοβαρές και διαφορετικές οφθαλμικές παθήσεις, δεν είχε δει για έξι χρόνια. Ο άνδρας ανέκτησε την όραση στο δεξί του μάτι και δύο εβδομάδες μετά την επέμβαση (η οποία διήρκεσε τέσσερις ώρες), είναι σε θέση να αναγνωρίζει αντικείμενα, πρόσωπα και να κινείται ανεξάρτητα.

Χειρουργήθηκε από ομάδα αποτελούμενη από τον καθηγητή Michele Reibaldi (διευθυντή της Πανεπιστημιακής Οφθαλμολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο Molinette της πόλης της Υγείας του Τορίνο) και ειδικό χειρουργό αμφιβληστροειδούς και τον καθηγητή Vincenzo Sarnicola (πρόεδρο της Ιταλικής Εταιρείας κερατοειδούς και οφθαλμικής επιφάνειας (SICSSO) και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ιταλικής Εταιρείας Οφθαλμολογικών Επιστημών (S.I.S.O.), με τη βοήθεια της συνεργάτιδάς του Enrica Sarnicola.

Ο ασθενής ήταν εντελώς τυφλός. Ο ασθενής είχε χάσει την όρασή του στον αριστερό οφθαλμό επί 30 χρόνια λόγω μη αναστρέψιμης τύφλωσης του αμφιβληστροειδούς και, τα τελευταία 10 χρόνια, είχε χάσει προοδευτικά την οπτική λειτουργία και του δεξιού οφθαλμού του, αλλά λόγω μιας σπάνιας χρόνιας νόσου (Οφθαλμικό Ουλώδες Πεμφιγοειδές), η οποία κατέστρεψε τον κερατοειδή και δυστυχώς και την οφθαλμική επιφάνεια. Τα τελευταία χρόνια, ο δεξιός οφθαλμός είχε υποβληθεί σε δύο παραδοσιακές μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς ολικού πάχους, οι οποίες και οι δύο απέτυχαν γρήγορα λόγω της έλλειψης λειτουργίας της οφθαλμικής επιφάνειας.

Η μεταμόσχευση κερατοειδούς ολικού πάχους είναι η χειρουργική επέμβαση κατά την οποία μόνο ο κερατοειδής που έχει χάσει τη διαφάνειά του αντικαθίσταται με υγιή κερατοειδή από νεκρό δότη. “Κανονικά ο κερατοειδής έχει πολύ χαμηλότερο ποσοστό απόρριψης από ό,τι άλλα αγγειούμενα όργανα, αλλά σε περίπτωση διάχυτης αλλοίωσης ολόκληρης της οφθαλμικής επιφάνειας, όπως στην περίπτωση του ασθενούς, ο κίνδυνος αυτός γίνεται πολύ υψηλός”, εξηγεί ο Sarnicola. Συγκεκριμένα, η βλάβη των βλαστικών κυττάρων του άκρου χείλους, της περιοχής μεταξύ κερατοειδούς και επιπεφυκότα, οδηγεί σε μη αναστρέψιμη αποτυχία του μοσχεύματος.

Ο κερατοειδής και η οφθαλμική επιφάνεια του αριστερού οφθαλμού έχουν ανακτηθεί

Σε αυτή την επέμβαση, για πρώτη φορά στον κόσμο, πραγματοποιήθηκε αυτομεταμόσχευση ολόκληρης της οφθαλμικής επιφάνειας, που λήφθηκε από το αριστερό μάτι, περιλαμβάνοντας όχι μόνο τον κερατοειδή, αλλά και μέρος του σκληρού χιτώνα και ολόκληρο τον επιπεφυκότα, συμπεριλαμβανομένων των βλαστικών κυττάρων του άκρου χείλους. “Με λίγα λόγια, ο ασθενής είχε χάσει ανεπανόρθωτα τη λειτουργικότητα του αριστερού οφθαλμού του λόγω προβλημάτων στον αμφιβληστροειδή, ενώ ο δεξιός οφθαλμός διατηρούσε δυνατότητες αποκατάστασης που είχαν αποδειχθεί μάταιες με τις παραδοσιακές μεταμοσχεύσεις”, αναφέρει ο Reibaldi. “Αποφασίσαμε να εμπλέξουμε τον καθηγητή Sarnicola”, συνεχίζει, “επειδή είναι παγκοσμίως γνωστός για το γεγονός ότι έχει προτείνει και εφαρμόσει εναλλακτικές τεχνικές έναντι των παραδοσιακών διάτρητων μεταμοσχεύσεων.

“Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε με τη λήψη από το αριστερό μάτι, το οποίο ήταν λειτουργικά μη ανακτήσιμο, αλλά με τον κερατοειδή και την οφθαλμική επιφάνεια σε καλή κατάσταση, όλου του επιπεφυκότα, όλου του κερατοειδούς και δύο χιλιοστών σκληρού χιτώνα, σε ένα ενιαίο κομμάτι”, εξηγούν οι Reibaldi και Sarnicola. “Στην πράξη, το ένα τρίτο του αριστερού ματιού αυτομεταμοσχεύθηκε στο δεξί μάτι, το οποίο στη συνέχεια ανακατασκευάστηκε και επέστρεψε στην όραση”.

“Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε με τη λήψη ολόκληρου του επιπεφυκότα, ολόκληρου του κερατοειδούς και δύο χιλιοστών σκληρού χιτώνα από το αριστερό μάτι, το οποίο ήταν λειτουργικά μη ανακτήσιμο, αλλά με υγιή κερατοειδή και οφθαλμική επιφάνεια, σε ένα ενιαίο κομμάτι”, εξηγούν οι Reibaldi και Sarnicola. “Στην πράξη, το ένα τρίτο του αριστερού ματιού αυτομεταμοσχεύθηκε στο δεξί μάτι, το οποίο στη συνέχεια ανακατασκευάστηκε και μπόρεσε να δει ξανά.

Η πραγματική καινοτομία συνίσταται”, επισημαίνει ο Sarnicola, “στο ότι επεκτάθηκε η μεταμόσχευση κερατοειδούς σε ολόκληρη την οφθαλμική επιφάνεια, στους επιπεφυκότα-σκληροειδείς ιστούς, οι οποίοι παίζουν θεμελιώδη ρόλο στο να μπορέσει η μεταμόσχευση να επιτύχει σε ειδικές συνθήκες, όπως στην περίπτωση του ασθενούς μας. Παράλληλα, ο αριστερός οφθαλμός ανακατασκευάστηκε με ιστό δότη για αισθητικούς και μόνο λόγους”. Παρά την εξαίρεση της επέμβασης, μπορεί να επαναληφθεί και σε άλλες περιπτώσεις υπό τις ίδιες συνθήκες με τον πρώτο χειρουργηθέντα ασθενή.

Επιμέλεια: Βίκυ Μπαφατάκη & Δημήτρης Γιαννακούδης

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close