Search

Είναι η “υψοφοβία” η τελευταία κοινωνικά αποδεκτή προκατάληψη;

Μπορεί να θυμάστε τον Robert Reich, υπουργό Εργασίας από το 1993 έως το 1997 στο υπουργικό συμβούλιο του προέδρου Bill Clinton. Η διακεκριμένη σταδιοδρομία του περιελάμβανε την υποτροφία του Rhodes Scholar, την υποψηφιότητα για κυβερνήτης της Μασαχουσέτης και τη συγγραφή πολλών βιβλίων. Το 2008, το περιοδικό Time τον ανακήρυξε ως ένα από τα δέκα καλύτερα μέλη του υπουργικού συμβουλίου του αιώνα. Έχει επίσης ύψος 1,80 μ., δηλαδή 150 εκατοστά. Προφανώς, οι κοντοί άνθρωποι μπορούν να είναι πολύ επιτυχημένοι.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ένα αφιέρωμα στο UnHerd, ορισμένοι ορθοπεδικοί χειρουργοί βοηθούν τους ανθρώπους να επιμηκύνουν τα άκρα τους ώστε να είναι ψηλότεροι, όχι ως θεραπεία, αλλά ως ενίσχυση.

Όπως επισημαίνει το Unherd, οι κλινικές για αυτή την ενδεχομένως επικίνδυνη χειρουργική επέμβαση πολλαπλασιάζονται σε hotspots του ιατρικού τουρισμού όπως το Μεξικό, η Ινδία και η Τουρκία. “Πρόκειται για μια εντελώς ανεξέλεγκτη παγκόσμια αγορά, όπου οι ορθοπεδικοί χειρουργοί υπόσχονται απλές χειρουργικές λύσεις σε πολύπλοκα προβλήματα με υπερβολικό κέφι και επιχειρηματικό πνεύμα”, λέει ο συνεργάτης του Unherd, Sean T. Smith. Παραθέτει τα λόγια του συντονιστή για την ευημερία των ασθενών στην κλινική Iwannabetaller στην Κωνσταντινούπολη:

“Βλέπουμε πολλούς επιχειρηματίες που λένε ότι είμαι σε ανώτερη θέση και πρέπει να ηγηθώ ομάδων ανθρώπων, αλλά με αυτό το ύψος δεν είμαι σε θέση να το κάνω αυτό. Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι αν είναι ψηλότεροι, θα ακουστούν περισσότερο ή θα είναι πιο πιθανό να εξεταστούν για προαγωγές, επειδή τους παίρνουν πιο σοβαρά”.

Μήπως το πραγματικό πρόβλημα είναι ο “υψομετρία”, “η τελευταία κοινωνικά αποδεκτή μορφή διάκρισης” – που κάνει τους κοντύτερους άνδρες να αισθάνονται κατώτεροι; Ίσως ο Ρόμπερτ Ράιχ έχει μια καλύτερη και λιγότερο δαπανηρή λύση – να μην κάνει τίποτα. Γράφει σε ένα εξαιρετικό δοκίμιο στο ιστολόγιό του Substack:

Εξακολουθώ να συμβουλεύω τους γονείς κοντών παιδιών να μην προσπαθούν να αυξήσουν το ύψος τους, αλλά αντίθετα να προσπαθούν να τους δώσουν την εσωτερική ασφάλεια που συνεπάγεται η αποδοχή και η αγάπη.

Έι, είμαι εντάξει με το να με προστατεύουν γιγάντιοι στρατιώτες.Ή μεγάλους φρουρούς ασφαλείας.Ή από τεράστιους πρώτους ανταποκριτές.Μια σκανδάλη στον εγκέφαλό μου μου λέει ότι δεν θέλω να κάνω τέτοιου είδους δουλειές, ούτως ή άλλως.Είμαι τυχερός που μεγάλωσα (ή τουλάχιστον μεγάλωσα προς τα πάνω) σε μια κοινωνία που, όλο και περισσότερο, εκτιμά το μυαλό έναντι των μυών.Υπάρχουν ακόμα νταήδες στον κόσμο, φυσικά.Αλλά σε μια κοινωνία πολιτών, αυτοί οι νταήδες μπορούν να σταματήσουν με λόγια και ιδέες.

Τουλάχιστον, αυτή είναι η πίστη μου. Έτσι προσπάθησα να αντισταθμίσω το μικρό μου ύψος.

Πηγή: https://bioedge.org/ by Michael Cook

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close