Search

Ειρήνη Παπά «Σκηνοθέτησα την Αντιγόνη του Σοφοκλή…και συγκινήθηκα από το πάθος των ανθρώπων για τα μεγάλα έργα του Αρχαίου Δράματος»

Γνώρισα το INDA και τη δουλειά του το 2005, όταν με προσκάλεσαν να σκηνοθετήσω την Αντιγόνη του Σοφοκλή. Κατά διάρκεια των προβών έζησα μαζί με νέους ηθοποιούς γεμάτους όρεξη για δουλειά.

Εκμεταλλεύτηκα κάθε δυνατότητα που μου προσέφεραν, δούλεψα πολύ με τους νέους ανθρώπους. Δέχτηκαν την παρέμβασή μου στο χώρο του Θεάτρου, ώστε η Ορχήστρα από μισός κύκλος να γίνει ολόκληρος. Για την παράσταση έστησα γύρω-γύρω κυκλαδίτικα ειδώλια 5 και 7 μέτρων ψηλά και έντυσα τους ηθοποιούς στα μαύρα, με καταπληκτικά αποτελέσματα στο μαγικό χώρο του Ελληνικού Θεάτρου των Συρακουσών. Σε αυτή μου τη συνεργασία πάνω από όλα εντυπωσιάστηκα και συγκινήθηκα από το πάθος των ανθρώπων για τα μεγάλα έργα του Αρχαίου Δράματος, την επιμονή τους και τη σοβαρότητά τους στην μελέτη τους και παράλληλα στην προβολή της Ελλάδας στον κόσμο για 100 σχεδόν ολόκληρα χρόνια.

Από τότε και παρά τις επανειλημμένες τους προσκλήσεις δεν έγινε δυνατή μία νέα μας συνεργασία, μέχρι σήμερα, που με τη σειρά μου φιλοξενώ αυτό τον οργανισμό στο «Σχολείον». Όταν τον περασμένο Μάιο ο Fernando Balestra με επισκέφτηκε στην Αθήνα και είδε το χώρο, ενθουσιάστηκε. Ονειρεύτηκε ήδη, από την πρώτη στιγμή, τις φετινές του παραστάσεις στον χώρο του “Σχολείου”. Οι βάσεις για το μεγάλο ταξίδι της επιστροφής εκείνων που κατοικούν σήμερα στην πόλη των αρχαίων Κορινθίων είχαν ήδη τεθεί. Και μάλιστα στο χώρο μιας Κορίνθιας, σαν να είμαι η μητέρα που προσκαλεί τα παιδιά της στο σπίτι. Και είναι συγκινητικό που πάνω από 120 άτομα θα “εισβάλουν” στο Σχολείον, για να στήσουν και να παρουσιάσουν την έκθεση και τις παραστάσεις τους, καλύπτοντας μόνοι τους τις οικονομικές απαιτήσεις της παραγωγής. Θέλουν να παρουσιάζουν το έργο τους εδώ για μία ολόκληρη τριετία, θεωρώντας αυτόν, τον πλέον κατάλληλο τρόπο εορτασμού των 100 χρόνων του INDA, εδώ, στη Μητέρα -Πατρίδα Ελλάδα. Και δεν μπορώ παρά να σκέφτομαι ότι πολλές φορές οι ξένοι είναι πιο Έλληνες από εμάς στην Αγάπη προς την Ελλάδα. Σε αυτή τη δύσκολη για εμάς στιγμή, έρχονται προσφέροντας την ηθική αλλά και την υλική τους στήριξη. Τα δώρα τους! Καλωσορίζω το INDA θερμά, στην κοινή μας με αυτόν τον εξαιρετικό τρόπο, πατρίδα.

Ειρήνη Παπά

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close