Search

15ο Συνέδριο Ιατρικής Χημείας με κεντρικό ομιλητή τον Φιλέλληνα Νομπελίστας Harald zur Hausen και συναυλία Μίμη Πλέσσα. Συμμετέχει η Βάσω Αποστολοπούλου

Το 15ο Συνέδριο Ιατρικής Χημείας θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 10 Απριλίου 2014, ώρα 11:30, στο Αμφιθέατρο Συνεδριακού και Πολιτιστικού Κέντρου Πανεπιστημίου Πατρών. Το Συνέδριο διοργανώνεται από το Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ιατρική Χημεία: Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Φαρμακευτικών Προϊόντων», ένα Πρόγραμμα Αριστείας σε εθνικές και διεθνείς αξιολογήσεις.

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Harald zur Hausen, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Heidelberg της Γερμανίας, βραβευμένος με Nobel Ιατρικής και Φυσιολογίας. Ο τίτλος της ομιλίας του θα είναι“Contributions of Infections to Human Carcinogenesis – Mechanisms and Perspectives” (Ο Ρόλος των Λοιμώξεων στην Ανθρώπινη Καρκινογένεση – Μηχανισμοί και Προοπτικές).

Ο Καθηγητής Harald zur Hausen έχει τιμηθεί με το Nobel Ιατρικής και Φυσιολογίας το 2008, για την ανακάλυψη του ρόλου του Ιού των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV) που βασίζεται στο DNA, και η οποία οδήγησε στο πρώτο αντικαρκινικό εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου.

Ο Καθηγητής Hausen πρωτοστάτησε στην υποστήριξη της Ελλάδας και των Ελληνικών Πανεπιστημίων, αποστέλλοντας επιστολή στην Ευρωπαϊκή Ηγεσία, με τίτλο “Support for Greece”, την οποία συνυπέγραψαν 24 Νομπελίστες, μεταξύ των οποίων και οι James D. Watson, Andrew V. Schally και Jean-Marie Lehn, προσκεκλημένοι επίσης του ΜΠΣ Ιατρική Χημεία και του Πανεπιστημίου Πατρών σε προηγούμενα Συνέδρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος.

Ο Καθηγητής Harald zur Hausen θα αναγορευθεί Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Η αναγόρευση θα γίνει την Πέμπτη, 10 Απριλίου 2014, στις 10:00 στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Πατρών.

Στο Συνέδριο θα συμμετάσχει η διακεκριμένη ερευνήτρια, Καθηγήτρια Ανοσολογίας, Victoria University, Αυστραλία, κα Βάσω Αποστολοπούλου, με τίτλο ομιλίας “Development of an ovarian/ breast cancer vaccine: what have we learnt in the last 20 years” (Ανάπτυξη Αντικαρκινικού Εμβολίου Ωοθηκών και Μαστού: Τι έχουμε μάθει τα τελευταία 20 χρόνια). Η ομιλία της θα αναφέρεται στη γνώση που έχει αποκτηθεί τα τελευταία χρόνια στην Ανάπτυξη Εμβολίου για τον Καρκίνο Μαστού και Ωοθηκών και στα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών του αντικαρκινικού εμβολίου CVac (Cancer Vaccine). Η κα. Αποστολοπούλου συνεργάζεται με Ερευνητές των Τμημάτων Χημείας και Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών στην Ανάπτυξη Ανοσοθεραπευτικού Προϊόντος για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας.

Στο Συνέδριο θα συμμετάσχουν επίσης Ερευνητές, οι οποίοι σε σύντομες και επικεντρωμένες στον ερευνητικό στόχο ομιλίες θα παρουσιάσουν τις προόδους και τα αποτελέσματα των μελετών τους σε σημαντικούς τομείς Βιοϊατρικής και Φαρμακευτικής Έρευνας.

Ο Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος, Καθηγητής Χημείας κ. Κλεομένης Μπάρλος θα αναφερθεί στην ομιλία του στη Σύνθεση καινοτομικών παραγώγων της Ινσουλίνης στην Έρευνα για τον Διαβήτη. Ο Καθηγητής Χημείας κ. Γιάννης Ματσούκας, Διευθυντής του Προγράμματος επί σειρά ετών, και η Ερευνήτρια κα Lesley Probert του Ινστιτούτου Pasteur θα αναφερθούν στην πρόοδο των προκλινικών δοκιμών της Ελμυελίνης για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας, καθώς και στην προετοιμασία του Φακέλου που θα υποβληθεί στους διεθνείς Οργανισμούς Υγείας FDA καιEMEA για έγκριση κλινικών δοκιμών.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, την Πέμπτη 10 Απριλίου, ώρα 13.00 θα πραγματοποιηθεί συναυλία με έργα του Μίμη Πλέσσα με τη συμμετοχή της Χορωδίας του Πανεπιστημίου Πατρών υπό τη Διεύθυνση της Λίνας Γερονίκου και με τη συμμετοχή των ερμηνευτών Σπύρου Κλείσσα, Κωνσταντίνας Φαλίδα και του Νάσσος Σωπύλη στα πλήκτρα.

Η συμμετοχή στο Συνέδριο είναι δωρεάν.

Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Ιατρική Χημεία»
Τμημάτων Χημείας, Ιατρικής, Φαρμακευτικής
Πανεπιστήμιο Πατρών

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα συμπληρώνει δεκαεπτά χρόνια λειτουργίας (1997-2014) και είναι το πρώτο Πρόγραμμα στην Ελλάδα με τον τίτλο Euromaster, μετά από διεθνή αξιολόγηση. Έχει αξιολογηθεί από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ) και το Υπουργείο Παιδείας ως μια από τις κορυφαίες δράσεις Αριστείας στην Ελλάδα για την εκπαίδευση που προσφέρει, την έρευνα που πραγματοποιεί, την καινοτομία που παράγει και για την σύνδεσή του με την κοινωνία (http://www.youtube.com/watch?v=i1dQDILrp_k&feature=youtu.be).

Ο Καθηγητής Ιατρικής Χημείας Γιάννης Ματσούκας

Το Πρόγραμμα έχει προσκαλέσει παγκοσμίου κύρους ερευνητές ως κεντρικούς ομιλητές στα ετήσια συνέδριά του, τους οποίους το Πανεπιστήμιο έχει τιμήσει, μεταξύ των οποίων και οι κάτοχοιNobel, James D. Watson (Ανακάλυψη Διπλής Έλικας DNA), Andrew V. Schally, Jean-Marie Lehn και Ada Yonath. Ο Harald zur Hausen είναι ο πέμπτος Νομπελίστας που προσκαλεί το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ιατρικής Χημείας. Το πρόγραμμα έχει αναρτηθεί στον Κόμβο Αριστείας του Υπουργείου Παιδείας (http://excellence.minedu.gov.gr/listing/106-graduateprogram).
.
Στη διάρκεια λειτουργίας του Προγράμματος έχουν αποφοιτήσει άνω των 300 μεταπτυχιακών φοιτητών με Μεταπτυχιακά Διπλώματα Ειδίκευσης (ΜΔΕ) και Διδακτορικά Διπλώματα (ΔΔ), με λαμπρές επαγγελματικές και ακαδημαϊκές σταδιοδρομίες. Οι Μεταπτυχιακοί Φοιτητές του Προγράμματος, η Μεταπτυχιακή Έρευνα και η Καινοτομία που παράγουν, αποτελούν δύναμη και πλούτο για το Πανεπιστήμιο και τη Χώρα.

Οι Εισηγητές του Συνεδρίου και οι Τίτλοι ομιλιών τους είναι:

 Χ. Γώγος, K. Akinosoglou, Department of Medicine, University of Patras
“Σύνδρομο σήψης: Από την Έρευνα στην Κλινική Πράξη”
 Κ. Μπάρλος, Department of Chemistry, University of Patras
“Παράγωγα Ινσουλίνης Απλής Αλυσίδας: Καινοτόμα Προϊόντα Υψηλής Τεχνολογίας”
 L. Probert, Pasteur Institute
“Προκλινική Αξιολόγηση Ελμυελίνης: Ένα Υποσχόμενο Πεπτιδικό Εμβόλιο Μυελίνης για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας”
 Γ. Ματσούκας, Μ. Ανδρούτσου, Department of Chemistry, University of Patras
“Ελμυελίνη: Προετοιμασία Φακέλου IND για Κλινική Δοκιμή Φάσης Ι & ΙΙ”
 Δ. Βλαχάκος, Attikon Hospital, University of Athens
“Εψιδίνη: Ένας νέος Πεπτιδικός Τροποποιητής στην Αιμοποίηση”
 Θ. Χριστόπουλος, Department of Chemistry, University of Patras
“Βιοαισθητήρες: Εξελίξεις και Προοπτικές στη Διάγνωση και Θεραπεία Ασθενειών”
 Γ. Πατρινός, Department of Pharmacy, University of Patras
“Από τη Δομή του DNA στα Γονίδια και τη Γονιδιωματική Ιατρική”
 Θ. Μαυρομούστακος, Department of Chemistry, University of Athens
“Αλληλεπίδραση Φαρμάκου με Μεμβράνη: Σχεδιασμός και Ανακάλυψη Φαρμάκων”
 Α. Τζάκος, Department of Chemistry, University of Ioannina
“O μικρότερος online Βιοαντιδραστήρας: Ανάπτυξη Φαρμάκων στο σωληνάκι NMR”
 Ε. Μαργιωλάκη, Department of Biology, University of Patras
“Μακρομοριακή μικρο-κρυσταλλογραφία: Προοπτικές στην Ανακάλυψη Φαρμάκων”
 Γ. Ρασσιάς, Department of Chemistry, University of Patras
“Trametinib: Ο Πρώτος Αναστολέας ΜΕΚ στην Θεραπεία του Καρκίνου”
 Σ. Χατζηκακού, Department of Chemistry, University of Ioannina
“Σχεδιασμός και Ανάπτυξη νέων Mεταλλο-φαρμάκων”

Επιμέλεια: Παυλίνα Μακρή

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close