Το μήνυμα του Ιταλού γιατρού Giuseppe Cipolla, που αντιμετώπισε τους πρώτους ασθενείς του Covid-19 Το μήνυμα του Ιταλού γιατρού Giuseppe Cipolla, που αντιμετώπισε τους πρώτους ασθενείς του Covid-19
Ο Πνευμονολόγος Giuseppe Cipolla από το Lodi (Λομπαρδία) που αντιμετώπισε τους πρώτους ασθενείς του Covid-19 αναφέρει «ο κορωνοϊός είναι μια σοβαρή ασθένεια όχι μόνο... Το μήνυμα του Ιταλού γιατρού Giuseppe Cipolla, που αντιμετώπισε τους πρώτους ασθενείς του Covid-19

Ο Πνευμονολόγος Giuseppe Cipolla από το Lodi (Λομπαρδία) που αντιμετώπισε τους πρώτους ασθενείς του Covid-19 αναφέρει «ο κορωνοϊός είναι μια σοβαρή ασθένεια όχι μόνο για τους ηλικιωμένους».

Το νοσοκομείο του Lodi στην Lombardia ήταν το πρώτο ευρωπαϊκό μέτωπο στον αγώνα κατά του κορωνοϊού και ο πνευμονολόγος Giuseppe Cipolla διαχειρίστηκε το πρώτο κύμα ασθενών με Covid-19.

Από μια ημέρα στην άλλη βρέθηκαν αντιμέτωποι με την πρώτη μεγάλη έκρηξη του Covid-19 στην Ιταλία, εκτός της Κίνας. Ένα κύμα ξαφνικό, βίαιο και απροσδόκητο σε μέγεθος, ένα κύμα που άφησε πολλούς νεκρούς, πόνο και φόβο. Για τον Giuseppe Cipolla, 55 ετών, επικεφαλής του Πνευμονολογικού τμήματος του νοσοκομείου του Lodi, και για τους συναδέλφους του, η εβδομάδα στα μέσα Φεβρουαρίου σημάδεψε το τέλος της κανονικότητας και την αρχή μιας περιόδου έκτακτης ανάγκης που δεν είχε βιώσει ποτέ στην επαγγελματική ζωή του. Έχει περάσει ένας μήνας από τότε κι ο Cipolla δεν έχει ούτε μια μέρα, ούτε μια στιγμή ελεύθερη, όπως και όλοι οι άλλοι, γιατροί, νοσηλευτές και βοηθητικό προσωπικό του νοσοκομείου.

Οι άνθρωποι που ‘φεύγουν’ τόσο βίαια και γρήγορα αφήνουν ανεξίτηλα σημάδια και θλίψη που παγώνει τα δάκρυα στα μάτια των γιατρών, γιατί πρέπει να προλάβουν το χρόνο και να σώσουν όσους περισσότερους ασθενείς μπορούν από τον φονικό ιό.

Μέχρι τη στιγμή που ξέσπασε ο κορωνοϊός η Πνευμονολογική Κλινική λειτουργούσε κανονικά κατά την χειμερινή περίοδο, αν και υπήρχαν κάποιες περιπτώσεις πνευμονίας που σχετίζονταν με την εποχική γρίπη, αλλά δεν υπήρχε τίποτα ασυνήθιστο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. «Είχα πάρει λίγες μέρες άδεια» αναφέρει ο Cipolla «όταν έλαβα τηλεφώνημα από το νοσοκομείο την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου το βράδυ και το πρωί της Παρασκευής 21 ήμουν στη δουλειά. Τις πρώτες εβδομάδες ξεκινούσαμε στις 7 το πρωί και τελειώναμε στη 1 μετά τα μεσάνυχτα, επτά ημέρες την εβδομάδα.

Εκείνη την Παρασκευή έρχονταν σαν ορδές οι άνθρωποι που υπέφεραν και χρειάζονταν επειγόντως αναπνευστική υποστήριξη. Τα περιφερειακό νοσοκομείο του Codogno αναγκάστηκε να κλείσει και όλοι οι ασθενείς από την περιοχή του Basso Lodigiano νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο του Lodi. Δεν υπήρχε χρόνος για προβληματισμούς, έπρεπε να δράσουν άμεσα για να σώσουν ζωές «Πρέπει να ευχαριστήσω όλο το προσωπικό του νοσοκομείου μας, ήταν εξαιρετικό, καθώς και τους γιατρούς που ήρθαν να μας βοηθήσουν από άλλα νοσοκομεία. Υπήρξαμε η πρώτη γραμμή στη μάχη ενάντια στον Covid-19, και η εμπειρία μας ήταν αναγκαία για όλους ώστε να προετοιμάσουμε μια στρατηγική για την καταπολέμηση του ιού».

Με απόφαση της Διοίκησης και των γιατρών του Lodi διαχώρισαν τους θαλάμους ασθενών με κορωναϊό σύμφωνα με τη σοβαρότητά τους και ενίσχυσαν τους χώρους εντατικής θεραπείας. «Δημιουργήσαμε στη συνέχεια δύο ξεχωριστές προσβάσεις στα Επείγοντα περιστατικά μία για τους ασθενείς Covid-19 και μία για όλους τους υπόλοιπους».

Η νοσοκομειακή δραστηριότητα, ωστόσο συνεχίστηκε κανονικά με επεμβάσεις που δεν δέχονταν αναβολή όπως και η θεραπεία των ογκολογικών περιστατικών. Η αναδιοργάνωση και η προσαρμογή του νοσοκομείου του Lodi στις νέες πρωτόγνωρες ανάγκες χρησίμευσαν ως πρότυπο για τα άλλα νοσοκομεία που βρίσκονται τώρα στη μέση της μάχης. Ενώ αυξάνονται καθημερινά οι νεκροί στη γείτονα χώρα, η κατάσταση στην περιοχή του Lodi βελτιώνεται, αν και συνεχίζεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, διότι λειτούργησαν οι στρατηγικές περιορισμού που αποφασίστηκαν από τις Αρχές.

Το νοσοκομείο χρειάζονταν γιατρούς διότι τα περιστατικά ήταν πάρα πολλά. Έτσι επιστρατεύτηκε η βοήθεια των υπολοίπων διευθυντών του νοσοκομείου και η άφιξη στρατιωτικών γιατρών υπήρξε ανεκτίμητη. «Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι απαιτούνται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες για αυτόν τον τύπο νόσου και ειδικότερα απαιτούντα δυο ειδικότητες: Πνευμονολόγοι και Εντατικολόγοι. Η νόσος είναι καινούρια, δεν μπορείς να επινοήσεις ποια είναι η απαιτούμενη θεραπεία σε μια νύχτα, για αυτό χρειάζεται μια ad hoc προετοιμασία».

Όσον αφορά την επικινδυνότητα του ιού, ο Cipolla ως πνευμονολόγος επισημαίνει «Τεχνικά, όποιος λέει ότι πρόκειται για μια μορφή γρίπης είναι σωστή αυτή η άποψη, γιατί ο κορωνοϊός είναι μια ασθένεια ιογενούς φύσης. Προσέξτε όμως. Πρόκειται για μια ίωση με δύο χαρακτηριστικά που την καθιστούν τρομακτική: είναι εξαιρετικά μεταδοτική και μπορεί να προκαλέσει σοβαρή πνευμονία έως και στο 20% των περιπτώσεων».

Στις πρώτες μέρες επισκέπτονταν οι γιατροί κυρίως ηλικιωμένους, αλλά στη συνέχεια και νεότερους ασθενείς στο σπίτι τους. «Από την εμπειρία μας, μια κατηγορία κινδύνου είναι η ηλικιακή ομάδα 40 έως 60 ετών. Υγιή άτομα των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα είναι πλήρως λειτουργικό, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις αντιδρά υπερβολικά και μπορεί να προκαλέσει σοβαρή φλεγμονή των πνευμόνων, που ονομάζεται ARDS (σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας), το οποίο απαιτεί θεραπεία στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Ευτυχώς, όμως, επειδή είναι σχετικά νέοι και υγιείς, η πρόβλεψη για αυτούς είναι καλή και οδηγεί σε ανάκαμψη, ενώ για τους ηλικιωμένους, δυστυχώς, η πορεία της νόσου είναι δυσμενής.

Υψηλό ποσοστό θνησιμότητας στη Λομβαρδία

Ο ιατρός Cipolla αναφέρει ότι δεν είναι επιδημιολόγος και ως εκ τούτου δεν έχει μια οριστική απάντηση για το μεγάλο ποσοστό θανάτων και περιστατικών στην Lombardia, αλλά θεωρεί ότι στην περιοχή τους οι περιπτώσεις του Covid-19 είναι πολύ περισσότερες από τις επίσημες. «Τα τεστ γίνονται μόνο σε ασθενείς στην αίθουσα επειγόντων περιστατικών, όχι σε ασθενείς στο σπίτι. Γνωρίζουμε μέσω του δικτύου γενικών ιατρών πολλές περιπτώσεις ασθενών που έχουν μολυνθεί και είναι στο σπίτι, αλλά ευτυχώς δεν αναπτύσσουν επιθετικές μορφές της νόσου. Μερικές φορές έρχονται στο νοσοκομείο για check-ups, αλλά στη συνέχεια τους στέλνουμε στο σπίτι επειδή δεν υπάρχει ανάγκη νοσηλείας. Και εδώ στην περιοχή του Lodi στην περιφέρεια της Lombardia, οι επιβεβαιωμένες περιπτώσεις είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου».

Γράφει η Βίκυ Μπαφατάκη

Με πληροφορίες και από το ilsole24ore.com

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: