Search

15 γκράφιτι της Αθήνας με βαθύτερο νόημα..

ΑΣΚΤ

Οδός Πειραιώς 20, ανεβαίνοντας προς την πλατεία Ομονοίας

Φιλοτεχνήθηκε από τον Παύλο Τσάκωνα στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΥΠΕΚΑ και της ΑΣΚΤ για το πρόγραμμα «Τέχνη και Δημόσιος χώρος, Ζωγραφική επί τυφλών όψεων κτιρίων της Αθήνας». Είναι εμπνευσμένο από το έργο του Albrecht Dürer. Αποτελείται από δύο επιβλητικά ενωμένα χέρια τα οποία προσεύχονται.  Καθηλώνει όσους υψώνουν το βλέμμα πάνω του..

INO

Εξάρχεια, διασταύρωση Μπενάκη με Κωλέττη

Πρόκειται για ένα έργο του κορυφαίου Ελληνα street artist, iNO, του οποιου τα έργα του έχουν εισπράξει επαίνους από τους New York Times. Ένα χέρι εξ ουρανού μας τραβά προς τα πάνω..

WD

Οδός Παλαιολόγου 50

Οποιος περνάει από τον συγκεκριμένο δρόμο δεν γίνεται να μην κοιτάξει την εντυπωσιακή εικόνα της κουκουβάγιας του καλλιτέχνη WD, η οποία δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Το μικρό Παρίσι των Αθηνών». 

«Η Γνώση μιλάει, η Σοφία ακούει», γράφει στο Instagram του, όπου ανάρτησε την φωτογραφία. Το ζώο συμβολίζει τη σοφία και την ίδια στιγμή είναι σύμβολο της θεάς Αθηνάς, που έδωσε το όνομά της στην πόλη της Αθήνας. Από την άλλη πλευρά η κουκουβάγια ως πουλί, είναι διάσημη για την εξαιρετικά καλή μακρινή όραση της, ιδιαίτερα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

WD

Εξάρχεια, οδός Μπενάκη 

Ένας ρακένδυτος άνδρας έχει ξαπλώσει στο δρόμο και κοιμάται. Έτσι περιγράφει το πρόβλημα των αστέγων ο καλλιτέχνης WD. Το σχέδιο καταλαμβάνει ολόκληρη την πρόσοψη ενός εγκαταλελειμμένου κτιρίου και φτάνει περίπου τα 10 μέτρα σε μήκος. Στην άκρη του σχεδίου αριστερά καλλιτέχνης αφιερώνει το έργο σε όλους τους φτωχούς και άστεγους της Ελλάδας και του κόσμου.

Ino

Οδός Πειραιώς

Ένας ακόμη απόφοιτος της σχολής καλών τεχνών είναι αυτός που σχεδίασε το “Access control”, με μια sci-fi αισθητική που τραβά την προσοχή όσων περιμένουν λεωφορείο στην ακριβώς απέναντι στάση κάτω από το Φωταέριο.

HOPE

Οδός του αγοραίου έρωτα, στην Ιάσωνος, Μεταξουργείο

O γνωστός εικαστικός και performer με μότο “κατέστρεψε τα πάντα, για να δημιουργήσεις κάτι καινούργιο”, ο δικηγόρος που έκανε στροφή στην τέχνη, χρησιμοποιεί για άλλη μια φορά αλλοιωμένες φιγούρες της αρχαιότητας, ενώ το graffiti ακριβώς από κάτω, γραμμένο προφανώς από κάποιον φίλαθλο του Ηρακλείου, επιβεβαιώνει την άποψή του πως το street art είναι τόσο δημόσια όσο και διαδραστική.

WD

Οδός Τζαβέλλα, διασταύρωση Θεμιστοκλέους με την Μεσολογγίου

O Wild Drawing(WD) μας παρουσιάζει τον παραπάνω ιδιόμορφο κουκουλοφόρο με μια μολότοφ ανά χείρας να μας καλωσορίζει στην πόλη όπου η μάχη αστυνομίας και διαδηλωτών έχει γράψει τη δική της ιστορία στους δρόμους του κέντρου, πόσο μάλλον στον συγκεκριμένο.

MORA

Εξάρχεια, στον πεζόδρομου της οδού Μεθώνης

Αυτή η ασπρόμαυρη γυναικεία φιγούρα, μοιάζει σαν βγαλμένη από κάποιο ιαπωνικό manga. Η δημιουργός με αυτή την τεχνική καταφέρνει να μην μας δώσει το έκθεμα της και μας κάνει να θαυμάσουμε το πόσο catchy ήταν η ιδέα της, που αν και έχει εμφανιστεί σε πόλεις του εξωτερικού, στην Ελλάδα δεν έχει διαδοθεί ακόμα. Η ΜORA λοιπόν, μας έπιασε στον ύπνο..

WD

Πίσω πλευρά του Θεάτρου “Εμπρός” στου Ψυρρή

Ένα εντυπωσιακό γκράφιτι, που μας θυμίζει ότι η ελπίδα πεθαίνει τελευταία «Hope Dies Last» τιτλοφορείται το έργο του street artist WD, ο οποίος σχολιάζει την επικαιρότητα της Ελλάδας με αυτό το νέο εντυπωσιακό mural.

SΤMTS

To μωρό που μας βγάζει τη γλώσσα, έχει ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα έχοντας βρεθεί στις σελίδες της Guardian και των Νew Υοrk Times. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του Stamatis που αγαπά να γεμίζει την πόλη με παιδικά πρόσωπα γιατί, όπως λέει, αποπνέουν κάτι αθώο, ανέμελο και μαγικό.

Βασίλης Γρυπάρης και η παρέα του

Κέντρο Αθήνας, Ψυρρή

Είναι ένα πανέμορφο σχέδιο που ζωγράφισε ο Βασίλης Γρυπάρης και η παρέα του. Μάλιστα, στο γκράφιτι υπάρχει κι ένα εμπνευσμένο σύνθημα που γράφει «τα δακρυγόνα μαζί τα φάγαμε». Στο εκπληκτικό αυτό γκράφιτι, εκτός των άλλων, ξεχωρίζει κι η ταυτότητα που γράφει «Λουκάνικος» (Γνωστός σκύλος επαναστάτης και σύμβολο των διαδηλώσεων).

Σε ένα άλλο σημείο του γκράφιτι, αναφέρεται ότι «όλοι οι σκύλοι πάνε στον παράδεισο». Το βέβαιο είναι ότι ο Λουκάνικος απο ‘κει που βρίσκεται, θα βλέπει αυτό το γκράφιτι και θα χαμογελά!

Sonke

Μικρό πάρκινγκ απέναντι από την είσοδο του Λαίς

Tα παραμυθένια πλάσματα του Αλέκου Σκουταριώτη και η ασπρόμαυρη τεχνική του σε συνδυασμό με τις κόκκινες λεπτομέρειες που συχνά χρησιμοποιεί, δημιουργούν ένα πολύ ιδιαίτερο εφέ. Ρομαντικά σχέδια από τον άνθρωπο που ξεκίνησε να ομορφαίνει το άστυ εξαιτίας μιας ερωτικής απογοήτευσης.

ΜΒ

Γωνία Μ. Αλεξάνδρου και Μυκηνών 

Το εντυπωσιακό έργο του Βασίλη Μαργκοσιάν με τίτλο “Δεν λέω, καλά περνάω” ολοκληρώθηκε λίγο πριν φύγει το 2013 και προφανώς ο τίτλος εμπεριέχει μια δόση ειρωνείας που μπορεί κανείς να την διακρίνει ακόμη και με μια γρήγορη ματιά, εστιάζοντας απλά στον εγκλωβισμένο άνθρωπο, του οποίου εξέχει μόνο το κεφάλι μέσα από το κλουβί στο οποίο είναι κλεισμένος.

Vasmou

Στον ίδιο τοίχο, συντροφιά στον κουκουλοφόρο κάνει μια ανάλαφρη φιγούρα του Αλέξανδρου Βασμουλάκη, η οποία με την πάροδο των χρόνων έχει δεχτεί αρκετούς βανδαλισμούς που την έφθειραν σε διάφορα σημεία. Ωστόσο δύσκολα μπορεί να αφαιρέσει κανείς την ονειροπόλα διάθεση από αυτό το έργο.

Woozy

To “Colorful tsounami” του Βαγγέλη Χούρσογλου, επιβεβαιώνει το όνομα του με τα άπειρα χρώματα που έχει. Παρότι το συγκεκριμένο του έργο μπορεί να μην ξεπερνάει σε φήμη το επίσης δικό του “Colorful warrior”, που βρίσκεται στο σταθμό μοναστηράκι, έχει ως ατού το ότι βρίσκεται στον τοίχο μιας πολυκατοικίας τον οποίο μπορούν να χαζέψουν οι μαθητές του 64ο δημοτικού σχολείου Αθηνών από το προαύλιο τους.

Επιμέλεια κειμένου: Τζιώρτζια Νικολάου

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close