Search

Συνέντευξη Νατάσας Θεοδωρίδου

Έχει το δικό της «παλμαρέ», τη δική της ιστορία. Πολλοί της προσδίδουν τον τίτλο της καλύτερης λαϊκής τραγουδίστριας που ανήκει στη νέα γενιά. Αν και νέα κουβαλά μια ζωή ολόκληρη. Μότο της είναι: « Η υπέρτατη ευτυχία στη ζωή είναι να μας αγαπούν».

Η Νατάσα Θεοδωρίδου δε φοβάται το σκοτάδι μιας και το τραγούδι «Φεγγάρι» κάνει ολόφωτο τον ουρανό της. Το πρώτο της επαγγελματικό βήμα έγινε τυχαία όταν ένας γείτονας που διατηρούσε νυχτερινό μαγαζί, την άκουσε, σε ηλικία 17 ετών, να τραγουδά στο μπαλκόνι. Τα πρώτα της βήματα στη Θεσσαλονίκη ήταν η έναρξη για μια λαμπρή καριέρα. Μαζί με τη μεγάλη της κόρη, ήρθε το 1996 στην Αθήνα. Το 1997 βγαίνει ο πρώτος της δίσκος. Από τα τραγούδια του δίσκου ξεχώρισε το «Μη γυρίσεις ξανά» και κατέταξε τη Νατάσα στα σημαντικότερα ανερχόμενα ονόματα. Μέχρι σήμερα έχει καταγράψει αμέτρητες επιτυχίες και έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά των θαυμαστών της μια και τα τραγούδια της αφήνουν ανεξίτηλο σημάδι στις ψυχές τους.

Ερωτήσεις από τους σπουδαστές δημοσιογραφίας του Ι.Ε.Κ. ΑΚΜΗ

Παρατηρούμε ότι συμμετέχετε ενεργέ στα βίντεο κλιπ. Πώς επιτυγχάνετε κάτι τέτοιο στα κομμάτια σας;

Βρίσκω κομμάτια της δικής μου ζωής σε αυτά που τραγουδάω. Όταν το οπτικοποιούμε αφήνομαι στις ιδέες του σκηνοθέτη και κατά κάποιο τρόπο γίνομαι ηθοποιός.  Έτσι με μια μικρή ευκολία γυρίζετε το βίντεο κλιπ.

Στα βίντεο κλιπ γίνεται μια άμεση επικοινωνία μέσω  του προσώπου σας.

Αυτός  που τραγουδά είναι ο ‘’πρωταγωνιστής’’. Δεν το έχω παρατηρήσει ότι γίνεται αυτό. Μάλλον συμβαίνει τυχαία.

Έχετε δηλώσει ότι τραγουδάτε για τις γυναίκες. Γιατί κάνετε αυτή η διάκριση;

Είμαι γυναίκα και αγαπώ τις γυναίκες. Από ερευνα το 80% του κοινού μου αποτελείται από γυναικείο κοινό και παρατηρούμε άμεσα την αντίδραση του κόσμου στις ζωντανές εμφανίσεις. Βλέπω εύκολα και έχω πλήρη αντίληψη ότι  έχω γυναικείο κοινό και μέσα στο χρόνο αυτό το έχω κερδίσει και τις παρακινώ να τραγουδήσουν μαζί μου. Η μουσική είναι η καλύτερη παρέα του ανθρώπου. Οι γυναίκες νομίζω είναι  πιο πονεμένες.

Ποιο τραγούδι σας νομίζετε ότι ταιριάζει στη ζωή σας και γιατί;

Όλα τα κομμάτια είναι μέρος της ζωής μου. Αυτό που διαλέγω πιο πολύ είναι το: ‘’Δε σε αδικώ’’ . Είναι τραγούδι – σταθμος γιατί από το 1997 με έφερε έως εδώ.

Ποιο τραγούδι σας εξέφρασε τη συγκεκριμένη περίοδο που το τραγουδήσατε εκαιτίας της συναισθηματικής σας κατάστασης;

Πολλές φορές έχω την εντύπωση πως οι στιχουργοί έχουν τοποθετήσει κάμερες στο σπίτι μου. Για εμένα ο τρόπος επικοινωνίας μου με το κοινό είναι με το τραγούδι και όχι διαζώσης. Σε όλα τα τραγούδια μου ο καθένας βρίσκει ένα δικό του στοιχείο, πόσο μάλλον εγώ που τα ερμηνεύω. Σαν γυναίκα έχω περάσει από διάφορες φάσεις στη ζωή μου επομένως είναι φυσικό να συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Ορισμένοι καλλιτέχνες, σήμερα, δεν ξεκινούν την καριέρα τους από την πίστα. Βγάζουν ένα τραγούδι και μετά παρουσιάζονται στο κοινό.

Όλοι από κάπου ξεκινούν. Μόδα είναι να κάνουν οι νέοι καλλιτέχνες ζωντανές εμφανίσεις σε μικρά μαγαζιά. Για να υφίσταται ένας καλλιτέχνης πρέπει κάπου να δηλώνει την παρουσία του.

Θα μπορούσατε να φανταστείτε τον εαυτό σας να τραγουδά άλλο είδος μουσικής πέραν του λαϊκού;

Με τιμά ο τίτλος της λαϊκής τραγουδίστριας. Σίγουρα δε θα τραγουδούσα κάτι πολύ μοντέρνο. Επιλέγω να ερμηνεύω κομμάτια που ταιριάζουν στη φωνή μου. Τα ακούσματά μου είναι κοντά σε αυτά που τραγουδάω. Λαϊκό είναι αυτό που αγγίζει ευρέως τη μάζα. Φροντίζω να είμαι συνεπής σε αυτό που υπηρετώ.

Τον τελευταίο καιρό έχει γίνει ένας βομβαρδισμός talent show στην τηλεόραση. Θα συμμετείχατε σε ένα αντίστοιχο τηλεοπτικό προϊον;

Διανύουμε την περίοδο της τηλεόρασης. Πλέον βλέπουμε στην τηλεόραση τα πιο ωραία σχήματα. Όλα τα προϊόντα έχουν το σκοπό τους. Οτιδήποτε εξυπηρετεί την τηλεόραση είναι ένα προϊόν από διάφορα στοιχεία. Ο καθένας που σκέφτεται και γνωρίζει τις συνέπειες γνωρίζει τι αποτέλεσμα θα έχει αυτό. Κάποιοι, με την παρουσία τους σε ένα talent show, επανακινούν την καριέρα τους, άλλοι συστήνονται στο κοινό για πρώτη φορά. Είμαι συνεπής στην απάντηση που δίνω για το συγκεκριμένο ζήτημα και θέλω να λέω αλήθειες. Είναι άδικο να κρίνεις κάποιον μέσα σε λίγα λεπτά ενώ είσαι μεγάλο όνομα και δε θα μπορούσα να πω ψέματα σε κάποιον προκειμένου να μην τον πληγώσω. Δε λέω πως οι συνάδελφοί μου λένε ψέματα.

Εμένα η ζωή μου άλλαξε βιοτικό επίπεδο. Προέρχομαι από μια μεσοαστική οικογένεια. Έχω συνεργαστεί με παιδιά που προέρχονται από τέτοιες εκπομπές και δεν ξέρω ορισμένοι τι απέγιναν. Έτσι είναι η φύση της δουλειάς μας γιατί υπάρχουν άλλες προτεραιότητες.

Υπάρχει κάτι που σας εμπόδισε και σκεφτήκατε να σταματήσετε την καριέρα στο τραγούδι;

Μέσα στο χρόνο αντιλήφθηκα ότι γεννήθηκα για να τραγουδάω. Έχω κάνει θυσίες για να κατακτήσω όσα απέκτησα. Όταν έχεις να κάνεις με ανθρώπους προσπαθείς να διαχειρίζεσαι συμπεριφορές. Μου έχει τύχει να συνεργαστώ έξι μήνες με ανθρώπους που δεν ταίριαζα. Το project όμως πρέπει να βγει γιατί υπάρχουν από πίσω διαφημιστές. Θα ήθελα σε τέτοιες περιπτώσεις να μπορούσα να βγάλω χαρτί από γιατρό, αλλά δε γίνεται.

Σε δύσκολους πολιτικά καιρούς οι καλλιτέχνες πρέπει να παίρνουν θέση;

Έχω πληγεί κι εγώ, όπως και όλοι οι υπόλοιποι, ποικιλοτρόπως από την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα.  Εγώ θέλω το όνομά μου να συνδυάζεται με τα ερωτικά τραγούδια που λέω. Με την πολιτική νομίζω πως δε θα μπορούσα να έχω βαθύτερη εμπλοκή γιατί σχετίζεται μα αριθμούς και πρέπει να θυμάσαι ότι πρέπει να προσέξεις εκατομμύρια ανθρώπους. Αν κάνω δηλώσεις με βγάζουν αυτομάτως από τον κόσμο που έχω επιλέξει, που είναι ο κόσμος του τραγουδιού. Θέλω στην τηλεόραση να εμφανίζομαι μόνο για ζητήματα που αφορούν τη δουλειά μου.

Πολιτικό τραγούδι δε θα λέγατε;

Ποτέ! Αυτό το λέω με απόλυτη σιγουριά. Έχουμε φύγει από τους καιρούς που τα πολιτικά τραγούδια είχαν νόημα γιατί επηρέαζαν τους ανθρώπους. Τώρα είναι τόσο ρευστά όλα και τόσο ισοπεδωμένα που δεν υπάρχει λόγος να πει κάποιος ένα πολιτικό τραγούδι και να ζει στη σιγουριά του. Δεν αξίζει. Εκτός αν είσαι πραγματικός αγωνιστής.

Έχει μείνει κάποιος στόχος σας ανεκπλήρωτος;

Έχω κάνει πολλά περισσότερα απ’ ότι ονειρευόμουν στα 20. Ξεκίνησα από μια λαϊκή περιοχή, τους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης. Άλλωστε τότε δεν υπήρχαν τόσες επιρροές όπως σήμερα. Τώρα με το πάτημα ενός κουμπιού μπορείς να δεις ό,τι θέλεις και να πάρεις ιδέες ώστε να εμπλουτίσεις αυτό που κάνεις. Ήξερα ότι θα ασχοληθώ με το τραγούδι αλλά δεν ήξερα τι μέγεθος θα είχε όλο αυτό. Δεν έκανα μεγάλα όνειρα. Όχι γιατί ήμουν ολιγαρκής, απλά ήρθαν όλα σιγά σιγά. Νιώθω πλήρης. Κάνω ακριβώς αυτό που θέλω.  Ζω αυτά που μου φέρνει η στιγμή.

Είχατε δηλώσει ότι όταν σας είχε δώσει ο κ. Θεοφάνους το ΄΄Σκουπιδιάρικο΄΄ σας είχε κακοφανεί λόγω του τίτλου. Τι σας έκανε να πιστέψετε τελικά σε αυτό το τραγούδι;

Τότε είχα φτάσει μέχρι τον τρίτο δίσκο. Με πήρε τηλέφωνο ο Γ. Θεοφάνους για να συνεργαστούμε και είχα χαρεί πάρα πολύ. Μου είπε ότι ετοίμαζε ένα ζεϊμπέκικο για εμένα και  κλείνοντας τη συνομιλία μου λέει ‘’ Θα σου πω και τον τίτλο του τραγουδιού. Σκουπιδιάρικο’’. Με το που το ακούω λέω ‘’έλα Παναγία μου’’. Ο τίτλος δεν ήχησε πολύ καλά στα αυτιά μου. Όταν λοιπόν κάθισα στο  πιάνο κατάλαβα ότι πρόκειται για ένα σπουδαίο τραγούδι και αποδείχτηκε αυτό και στο χρόνο. Και είναι μεγάλο γιατί λέει ότι όταν χωρίζουμε πετάμε αντικείμενα και στο τέλος τα μαζεύει το σκουδιάρικο. Απλά ήταν αστεία η λέξη και είχα μεγάλη αγωνία για τη συγκεκριμένη συνεργασία.

Ποιο κομμάτι της δουλειάς σας αγαπάτε ιδιαίτερα και με ποιο δυσανασχετείτε;

Βσριέμαι κυριολεκτικά την προώθηση εντός τραγουδιού. Να πάω σε μια εκπομπή να παρουσιάσω ένα καινούριο κομμάτι, να γυρίσω βίντεο κλιπ… Είναι πραγματικά πολύ κουραστικά για εμένα, αλλά είναι αναγκαία να τα κάνω αυτά. Αγαπώ την ηχογράφηση ενός κομματιού γιατί έτσι γεννιέται και ο τρόπος ερμηνείας τη δεδομένη χρονική στιγμή αποτυπώνεται για πάντα. Στο ίδιο επίπεδο είναι και οι ζωντανές εμφανίσεις γιατί εκεί είναι πολλές και διαφορετικές οι συνθήκες. Πιάνεις τον παλμό του κόσμου και νιώθεις ευλογημένος γι’ αυτό που ζεις.

Η κρίση επηρεάζει τη δουλειά σας;

Εννοείται. Έχει δημιουργηθεί μια νέα τάξη πραγμάτων. Παλιότερα διασκέδαζαν πιο πολύ. Οι Έλληνες επειδή είμαστε εξωστρεφείς άνθρωποι θα προτιμήσουμε να δώσουμε κάποια χρήματα για να βγούμε έξω από το σπίτι παρά να πάρουμε ένα καινούριο ρούχο. Τώρα έχουν ανθίσει οι πιο μικρές σκηνές και η διασκέδαση εκεί είναι σαφώς πιο οικονομική. Δουλεύω 30 χρόνια και στο ξεκίνημά μου δούλευα έξι ημέρες την εβδομάδα. Την έβδομη δε δουλεύαμε γιατί παρακαλούσαμε να ξεκουραστούμε. Με τα χρόνια μειώθηκαν οι μέρες. Πλέον δουλεύουμε δύο ημέρες και μόνο το Σάββατο βλέπεις το μαγαζί πλήρες από κόσμο. Η Παρασκευή είναι κανονική ημέρα. Δεν υπάρχει γιορτινή διάθεση. Το ευτυχές είναι ότι τα νέα παιδιά επιλέγουν να βγαίνουν.

Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίσατε σαν μητέρα;

Έχω δυό πολύ καλά κορίτσια. Το σοκ το έπαθα με την πρώτη μου κόρη όταν ήταν στην εφηβεία. Ήταν λες και μιλούσα σε κουφό άνθρωπο. Παίζουν ρόλο οι ορμόνες, επομένως το καλύτερο είναι να το αντιμετωπίσεις με ψυχραιμία, όσο γίνεται αυτό και χρειάζεται πολλή κουβέντα. Το παιδί δεν αμφισβητεί την αγάπη ενός γονέα αλλά την υπόστασή τους λέγοντας: ΄΄Τι ξέρεις εσύ;’’ Στο σημείο αυτό πρέπει να γίνει συζήτηση και κάτι θα μείνει στο παιδί.

Αν μία από τις δύο κόρες σας ήθελε να ασχοληθεί με το επάγγελμά σας τι θα λέγατε;

Όλοι οι άνθρωποι έχουν ταλέντα. Στην περίπτωση τη δική μου θα ήταν ένα παιδί καταδικασμένο σε μια άνιση σύγκριση. Εγώ έχω κάνει την πορεία μου, ενώ το παιδί μου θα είναι πάντα το παιδί της Νατάσας και υπάρχουν παραδείγματα στο χώρο. Θα έπρεπε πάντα να αποδεικνύουν τι είναι.

Ποια ήταν η πρώτη φορά που κάνατε την πρώτη σας επανάσταση και δεν επηρεαστήκατε από τον κοινωνικό σας περίγυρο;

Επανάσταση δε χρειάστηκε να κάνω. Τραγουδούσα από μικρή και ήταν κατανοητό από όλους ότι θα ακολουθήσω αυτό το δρόμο. Ήταν δύσκολο σε μια οικογένεια τότε που δεν είχε σχέση με το τραγούδι να το αποδεχτεί, τώρα τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Πιστεύω ότι τους το πέρασα από μικρή γιατί πάντα τραγουδούσα. Στα 16 που ξεκίνησα επαγγελματικά αυτό ήταν η φυσική συνέχειά μου. Σπούδασα δημοσιογραφία αλλά αυτό ήταν απλώς για να γίνει. Η μαμά μου φοβόταν τη νύχτα. Ο πατέρας μου επειδή είναι βαθιά μορφωμένος άνθρωπος με στήριξε από την αρχή καθησύχασε τη μητέρα μου λέγοντάς της πως θα με συνοδεύει, και το έκανε τα πρώτα δύο χρόνια που δούλευα.

Η πραγματική επανάσταση έγινε σε μεγαλύτερη ηλικία. Είμαι εκτεθειμένη μπροστά σε τόσο κόσμο και μου ασκούν έντονη κριτική. Ξέρω ότι είμαι καλή τραγουδίστρια και η αλήθεια είναι πως δε με ενδιαφέρει αν αρέσω ή όχι εμφανισιακά. Με ενδιαφέρει να περάσει καλά ο κόσμος με τα τραγούδια μου και να τους κερδίσω με την ερμηνεία μου ώστε οι περισσότεροι να με προτιμήσουν ξανά στο μέλλον. Δε δίνω σημασία σε όσα κακόβουλα γράφονται. Τα περισσότερα άλλωστε είναι ανυπόστατα.

Ο δίσκος δεν είναι το ίδιο ισχυρός όσο κάποτε. Πλέον πρωταγωνιστεί το YouTube το οποίο δίνει βήμα στους καλλιτέχνες να κάνουν γνωστά τα τραγούδια τους.

Η κυκλοφορία ενός δίσκου γινόταν κυρίως για ηθικούς λόγους. Δεν υπήρχαν σπουδαία οικονομικά έσοδα. Οι αγορές δίσκων μεταφράζονται πλέον σε προβολές στο διαδίκτυο. Οι καιροί αλλάζουν και είναι ευτυχές το γεγονός ότι υπάρχει εξέλιξη.

 

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close