Σύμφωνα με ερευνητές από το Ινστιτούτου Ερευνών του Κέντρου Υγείας του Πανεπιστημίου ΜακΓκιλ του Μόντρεαλ, οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε θεραπεία υπογονιμότητας έχουν ελαφρώς αυξημένες πιθανότητες επιπλοκών μετά τη γέννα.
«Βρήκαμε ότι οι γυναίκες που έκαναν θεραπεία υπογονιμότητας, ιδίως εξωσωματική γονιμοποίηση, είχαν περίπου 40% μεγαλύτερη πιθανότητα για σοβαρή επιπλοκή κύησης, σε σύγκριση με τις γυναίκες που γέννησαν χωρίς τέτοια θεραπεία», δήλωσε η Δρ. Ναταλί Νταγιάν, επικεφαλής της έρευνας.
Συνέχισε λέγοντας πως, «είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως ο απόλυτος αριθμός γυναικών που εμφανίζουν τέτοιες επιπλοκές, παραμένει αρκετά μικρός, πράγμα που σημαίνει ότι για τις περισσότερες γυναίκες που δεν μπορούν να συλλάβουν με φυσιολογικό τρόπο, η θεραπεία υπογονιμότητας είναι μια πολύ ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος για να μείνουν έγκυες και να αποκτήσουν παιδί».
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, οι πιθανότητες επιπλοκών σε γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε θεραπεία είναι 30.8 για κάθε 1000 τοκετούς ενώ μόλις 22,2 στους 1000 τοκετούς για γυναίκες που δεν χρειάστηκαν θεραπεία υπογονιμότητας. Για τη έρευνα αναλύθηκαν στοιχεία 11.546 τοκετών με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και 47.553 φυσιολογικούς.
Επιμέλεια: Γιώργος Μαράτσης
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ