Search

Ένας στους τέσσερις μαθητές στην Ελλάδα δεν τρώει πρωινό

Μικρά παιδιά και έφηβοι στην Ελλάδα απέχουν από το πρωινό γεύμα, με συνέπεια να έχουν ένα πιο ανθυγιεινό «προφίλ» ζωής, σύμφωνα με έρευνα Ελλήνων επιστημόνων. Η συγκεκριμένη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε 177.091 παιδιά (8 έως 17 ετών), δείχνει ότι σχεδόν ένα στα τέσσερα (το 22,4% των αγοριών και το 23,1% των κοριτσιών) δεν τρώνε πρωινό για διάφορους λόγους.

Ο επικεφαλής καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών, Λάμπρος Συντώσης, μαζί με επιτελείο ερευνητών έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nutrition & Dietetics». Στη εν λόγω μελέτη συμμετείχαν, επίσης, ο αναπληρωτής καθηγητής Κωνσταντίνος Τάμπαλης, ο καθηγητής Δημοσθένης Παναγιωτάκος και η καθηγήτρια Γλυκερία Ψαρρά.

Αυτό που διαπίστωσαν οι επιστήμονες είναι ότι τα παιδιά που αποφεύγουν το πρωινό, είναι κατά κύριο λόγο εκείνα, που είναι μεγαλύτερης ηλικίας, τείνουν να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, ακολουθούν χειρότερη διατροφή, δεν εξασκούνται σωματικά, ούτε κοιμούνται όσο θα έπρεπε (λιγότερες από οκτώ ώρες), ενώ περνάνε αρκετό διάστημα μπροστά από μια οθόνη.

Η κακή διατροφή, ο μη επαρκής ύπνος και η αυξημένη χρήση οθόνης σε υπολογιστές και κινητά, αυξάνουν την πιθανότητα ένα παιδί να μη φάει πρωινό, κατά 80%, 23% και 22,5% αντίστοιχα.

Τέλος, οι ερευνητές τονίζουν την αναγκαιότητα της λήψης πρωινού και επισημαίνουν την αδήριτη ανάγκη να προωθηθούν τέτοιες πολιτικές ενθάρρυνσης κατανάλωσης πρωινού από τους μαθητές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close