Search

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Ναυτικής Ιστορίας σε συνέντευξη τύπου στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών

Το “Ελληνικό Ινστιτούτο Ναυτικής Ιστορίας” (ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ.) παρέθεσε στις 13 Μαρτίου 2019 συνέντευξη τύπου στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών. Το ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ. είναι ένας νέος πολιτιστικός και επιστημονικός φορέας που έχει ως στόχο τη μελέτη, την έρευνα, τη διάσωση, τον εμπλουτισμό καθώς και την επιστημονική τεκμηρίωση και προβολή της Ναυτικής Ιστορίας και της Ναυτικής Παράδοσης του τόπου μας.

Στην συνέντευξη τύπου παρουσιάστηκε το σκεπτικό ίδρυσης καθώς και η ταυτότητα και οι επιδιώξεις του Ινστιτούτου από τον Πρόεδρό του κ Κωνσταντίνο Μαζαράκη Αινιάν, ο οποίος, μεταξύ άλλων τόνισε: “Δεν θα υποκαταστήσουμε ούτε θα ανταγωνιστούμε τους υφιστάμενους φορείς. Ευελπιστούμε ότι θα μπορέσουμε να ενδυναμώσουμε πρωτοβουλίες σχετικές με τη θάλασσα και την ιστορία της μέσω της δικτύωσης, σύνθεσης, ανάδειξης θεμάτων, αναζήτησης αντικειμένων και άυλου υλικού ναυτικής και θαλάσσιας ιστορίας για μελέτη και παράδοση σε υφιστάμενους φορείς.

Θέλουμε επίσης να συμβάλουμε είτε με τα μέλη μας, είτε δρώντας ως καταλύτης, για την ανάληψη δράσεων από ομάδες εθελοντών σε έργα μελέτης, συγγραφής, συντήρησης και άλλες πρωτοβουλίες και ιδέες”.

Στη συνέχεια, μέλη του Ινστιτούτου προερχόμενα από διάφορους επιστημονικούς και επαγγελματικούς χώρους αλλά και από διάφορες ηλικίες, απευθύνθηκαν στο κοινό και εξέθεσαν τους λόγους για τους οποίους πιστεύουν στην χρησιμότητα του νέου φορέα και το πως θα προσπαθήσουν να υποστηρίξουν τους σκοπούς του.

Κατά την εκδήλωση, ανακοινώθηκε και η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου να ανακηρύξει ως επίτιμο μέλος τον Αντιναύαρχο (ε.α.) Γρηγόριο Δεμέστιχα, επίτιμο Αρχηγό Στόλου, σε αναγνώριση του καταλυτικού του ρόλου στην ολοκλήρωση των διαδικασιών ίδρυσης του ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ., ως Πρόεδρος της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του.

Ο Αντιπρόεδρος του ΕΛ.Ι.Ν.Ι.Σ. κ. Λεωνίδας Τσιαντούλας παρουσίασε τις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για το 2019. Συγκεκριμένα:
• Στις 19 Απριλίου 2019, στις 18:00 στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, το ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ. διοργανώνει εσπερίδα με θέμα “Με την πνοή του ανέμου. Το ιστίο από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.” Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα λειτουργήσει και μικρή έκθεση παραδοσιακής ιστιοραφίας.

• Για το προσεχές φθινόπωρο, σε συνεργασία με το περιοδικό “Ναυτικά Χρονικά”, προγραμματίζονται κύκλοι διαλέξεων όπου προσωπικότητες από τον ευρύτερο χώρο της ελληνικής ναυτιλίας και οικονομίας θα εξετάσουν τα πώς και τα γιατί της δημιουργίας του Ελληνικού Ναυτιλιακού Παραδείγματος. Στόχος των εκδηλώσεων αυτών είναι να αντιληφθεί το ευρύ κοινό την πολύτιμη συμβολή της ελληνικής ποντοπόρου ναυτιλίας στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αλλά και την ανάδειξη του ελληνόκτητου στόλου ως η μεγαλύτερη ναυτική δύναμη παγκοσμίως.

• Έχει αρχίσει η προετοιμασία ημερίδας με θέμα την παρουσία του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στην Κύπρο την περίοδο 1964-1974. Σε αυτήν θα μιλήσουν βετεράνοι Αξιωματικοί που πρωταγωνίστησαν εκείνη την περίοδο, ιστορικοί και διπλωμάτες, για να αποκαλύψουν άγνωστες στο ευρύ κοινό πτυχές της Ελληνικής Ιστορίας. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας έχει αρχίσει η βιντεοσκόπηση αφηγήσεων από τους Αξιωματικούς που έζησαν από κοντα τα γεγονότα ως πρωταγωνιστές. Η εκδήλωση τοποθετείται χρονικά στο τελευταίο τρίμηνο του 2019.

• Το ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ. εξετάζει και τη δυνατότητα πραγματοποίησης μιας έκδοσης βιβλίου μέχρι το τέλος του έτους. Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν προσεχώς.

Η εκδήλωση, πέρα από την απαραίτητη ενημερωτική επαφή με τα ΜΜΕ, έδωσε την ευκαιρία στους παρευρισκόμενους, μέλη και φίλους του ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ. Να γνωριστούν από κοντά και να ανταλλάξουν σκέψεις και απόψεις για την πορεία και τις δυνατότητες δράσης του Ινστιτούτου.

Την Συνέντευξη Τύπου συντόνισε ο δημοσιογράφος και μέλος του ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ. Λεωνίδας Μπλαβέρης,

Λεπτομέρειες για την λειτουργία και τις δραστηριότητες του ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ θα βρείτε – στην ιστοσελίδα www.elinis.gr
– στo Facebook @Hellenic.Institute.Maritime.History

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close