Για 9η συνεχόμενη χρονιά, το “Εθνογραφικό Φεστιβάλ Αθηνών – Ethnofest” επιστρέφει, παρουσιάζοντας μια σειρά από τις καλύτερες εθνογραφικές παραγωγές των τελευταίων ετών, διοργανώνοντας ενδιαφέροντα αφιερώματα, συζητήσεις και μαθήματα, υπογραμμίζοντας το συναρπαστικό παρόν και το δυναμικό μέλλον της οπτικής ανθρωπολογίας και εθνογραφικού ντοκιμαντέρ.
Από τις 21 έως και τις 25 Νοεμβρίου 2018, το “Ethnofest” θα φιλοξενηθεί στον κινηματογράφο “ASTOR” στην οδό Σταδίου 28, καθώς και μερικά νέα σημεία όπως στην Στοά Κοραή, σε μια αίθουσα ακριβώς απέναντι από το χώρο προβολής, καθώς και στην Τεχνόπολη στο Γκάζι. Περισσότερες από 50 ταινίες θα προβληθούν, μεταφέροντας το κοινό σε κινηματογραφικά ταξίδια, που ξεκινούν από τη Βραζιλία προς την Ινδία, από τις ΗΠΑ στην Αυστραλία και από τη Νότια Αφρική στην Ελλάδα. Αυτά φυσικά είναι μόνο μερικά από τα μέρη που θα γνωρίσει το κοινό μέσα από τις ταινίες αυτής της χρονιάς. Επίσης, στο Φεστιβάλ θα φιλοξενηθούν πολλοί κινηματογραφιστές που θα παρουσιάσουν τις ταινίες τους, θα συζητήσουν με το κοινό και θα μοιραστούν τις απόψεις και τις εμπειρίες τους.
Μέσα από την εκπαιδευτική σκοπιά, η φετινή διοργάνωση περιλαμβάνει ένα masterclass με τον Δρ. Rupert Cox, σκηνοθέτη και διευθυντή του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στην Οπτική Ανθρωπολογία στο Κέντρο Επιστημονικής Ανθρωπολογίας της Γρανάδας, στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, του οποίου η ταινία “Zawawa, the sound of sugar cane in the wind” θα προβληθεί στο 9ο Ethnofest. Ο Δρ. Cox θα δώσει ένα μάθημα σχετικά με τον ήχο στην οπτική εθνογραφία, με τίτλο “The Sound of the Sky being Torn: Three ethnographic experiments in the translation of science into art”. Επίσης, η σκηνοθέτης Δρ. Alexandra D’Onofrio θα δώσει ένα μάθημα στις τεχνικές αφήγησης και στις συνεργατικές πρακτικές βιντεοσκόπησης, με τίτλο “Liv-in Stories. Creative Storytelling in Collaborative Ethnographic Practice”.
Φέτος το Φεστιβάλ αποφάσισε να επικεντρωθεί στην Υγεία, μέσα από μια σειρά προβολών που προσφέρουν «Εθνογραφικές απόψεις για την Υγεία”. Αυτό το αφιέρωμα υλοποιείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και τα Εθνικά Ταμεία της Ελλάδας. Το αφιέρωμα που αναφέρεται στην Υγεία έχει ελεύθερη είσοδο, οι ξένες ταινίες έχουν υπότιτλους στα ελληνικά και οι αίθουσες προβολής είναι προσβάσιμες σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Οι ταινίες “Why is Mr W. Laughing?”, “TB in Town 2” και “Regarding Gravity” είναι ελληνικές πρεμιέρες.
Επιπλέον, το φετινό θεματικό τμήμα του 9ου Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου Αθηνών, με τίτλο “Critical Encounters: the European Refugee Crisis”, επιχειρεί να προβληματίσει για την «κρίση» και να την προσεγγίσει ως σημείο συνάντησης και διαλόγου, αλλά και ως έναν παράγοντα βίας. Το θεματικό τμήμα διοργανώνεται από τις ανθρωπολόγους Κατερίνα Ροζάκου (VU Amsterdam) και την Ιφιγένεια Αναστασιάδη (Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών) και θα περιλαμβάνει σειρά προβολών, συζητήσεων και παράλληλων εκδηλώσεων.
Παράλληλα, περιλαμβάνονται και δύο ειδικές προβολές: την επετειακή προβολή της κλασικής ταινίας “Cannibal Tours” του Dennis O ‘Rourke, η οποία μάλιστα θα προβληθεί 30 χρόνια μετά την πρώτη προβολή της στην Ελλάδα, καθώς και το εμβληματικό ντοκιμαντέρ του Σταύρου Ψυλλάκη με τίτλο «Ο άνθρωπος που διέλυσε το σύμπαν», που προβλήθηκε πριν από 20 χρόνια στην Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Χανίων και θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του αφιερώματος «Εθνογραφικές απόψεις για την υγεία». Επιπλέον, όπως κάθε χρόνο θα προβληθεί και μια σειρά ταινιών δημιουργημένων από τους μαθητές του Summer School, που διοργανώνει το Ethnofest σε συνεργασία με το Ολλανδικό Ινστιτούτο στην Αθήνα.
Τέλος, θα εγκαινιαστεί ένα νέο τμήμα, που ονομάζεται «Κινηματογραφικά Πειράματα στην Εθνογραφία». Σκοπός του είναι να παρουσιάσει ταινίες που πειραματίζονται με το μέσο, τις μορφές, τις αφηγηματικές τεχνικές και τις πρακτικές του είδους και των κοινωνικών επιστημών γενικότερα, δημιουργώντας νέες οπτικές και αισθητικές εμπειρίες. Στο πλαίσιο αυτό θα προβληθούν και δύο σχετικά φιλμ: η ταινία “Zawawa, the sound of sugar cane in the wind”, καθώς και η ταινία του σκηνοθέτη Mattijs van de Port’s με τίτλο “Knots and Holes. An essay film on the life of nets”.
Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα του φεστιβάλ εδώ: https://www.ethnofest.gr/el/festival/
Πηγή: Ethnofest