Search

Κρυφές ιστορίες τεσσάρων διάσημων πινάκων ζωγραφικής

Η Guernica έχει χαρακτηριστεί, ως ένας από τους διασημότερους πίνακες του Pablo Picaso και όχι άδικα, καθώς σε έναν πίνακα 3.5 επί 7.8, κατάφερε να αποτυπώσει όλη την τραγωδία και τη φρίκη του πολέμου. Ξεκίνησε να δημιουργεί την Guernica τον Μάιο του 1937, λίγες μέρες δηλαδή μετά τον βομβαρδισμό της ομώνυμης πόλης, από τις δυνάμεις του Hitler. Όσο ο Ισπανός ζωγράφος, ζούσε στο υπό Γερμανικής κατοχής Παρίσι, ένας αξιωματικός των Ναζί όταν είδε μια φωτογραφία του πίνακα στο διαμέρισμα του, φέρεται να τον ρώτησε, «Εσείς το κάνατε αυτό;» και η απάντηση που έλαβε ήταν αποστομωτική, «Όχι, εσείς το κάνατε».

Ο Ουγγρικής καταγωγής, Tivadar Kosztka, θέλοντας να αποδώσει στον καμβά του, το καλό και το κακό που κρύβεται μέσα σε κάθε άνθρωπο, ζωγράφισε τον πίνακα “Ο γέρος ψαράς”, όπου εκ πρώτης όψης, μοιάζει με ένα συνηθισμένο πίνακα, που απεικονίζει έναν καταπονημένο από την ζωή γέρο άνδρα. Ο πίνακας όμως αλλάζει αν τοποθετηθεί δίπλα σε ένα καθρέφτη.

Το καλό πρόσωπο του ανθρώπου στο αριστερά και το κακό στα δεξία

Παρατηρώντας τη “Δημιουργία του Αδάμ”, του Μιχαήλ Άγγελου, βλέπουμε την λεπτομέρεια με την οποία έχει αποδώσει τη Γέννηση του πρώτου άνδρα. Αυτό που παρατηρούμε όμως, κοιτώντας λίγο πιο προσεχτικά, είναι πως το χιτώνιο που περιβάλει τον Θεό και η διάταξη των Αγγέλων που περικλείονται σε αυτό, σχηματίζουν έναν ανθρώπινο εγκέφαλο και μάλιστα με πολύ μεγάλη ακρίβεια. Αυτό προκύπτει από την αγάπη που είχε ο Μιχαήλ Άγγελος στην ανθρώπινη ανατομία και θεωρείτο από πολλούς ειδικό σε αυτή.

Ίσως ο πιο αναγνωρίσιμος πίνακας στον κόσμο, η Mona Lisa, ή η Gioconda, που βρίσκεται στο μουσείο του Λούβρου, έχει απασχολήσει ειδικούς από όλη την υφήλιο, που προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τα μυστικά του έργου και της ιδιοφυΐας του Leonardo da Vinci. Μια θεωρία του Γάλλου επιστήμονα, Πασκάλ Κορτ, υποστηρίζει πως «πίσω» από το χαμόγελο της Mona Lisa, κρύβεται μια δεύτερη γυναικά. Τα σενάρια για το τι κρύβει αυτός ο αινιγματικός πίνακας, οργιάζουν και έχει αναπτυχθεί η θεωρία, πως η Mona Lisa είναι ο ίδιος ο Leonardo da Vinci.

Πηγή: provocateur.gr

Επιμέλεια : Γιώργος Μαράτσης

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close