Search

Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων: Βασίλης Βαρβαρέσος | πιάνο και Διονύσης Γραμμένος | μουσική διεύθυνση

Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου | 8:30 μ.μ. | Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

Συμπαραγωγή | ΕΛΣΟΝ ‒ Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (ΕΛΣΟΝ) ανοίγει τον κύκλο συναυλιών της φετινής καλλιτεχνικής σεζόν με την εμφάνισή της στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκηςτου Μεγάρου Μουσικής Αθηνών την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου στις 8:30 μ.μ. Η Ορχήστρα Νέων in Residence του Μεγάρου, σε συνέχεια των ιδιαίτερα επιτυχημένων εμφανίσεών της στο εξωτερικό, παρουσιάζει ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στον Sergey Rachmaninov [Σεργκέι Ραχμάνινοφ], με αφορμή την επέτειο των 150 ετών από τη γέννησή του. H ΕΛΣΟΝ, υπό τη διεύθυνση του ιδρυτή και καλλιτεχνικού διευθυντή της, Διονύση Γραμμένου, θα ερμηνεύσει τη Δεύτερη Συμφωνία σε μι ελάσσονα και το Δεύτερο Κοντσέρτο για πιάνο, με σολίστ τον βιρτουόζο πιανίστα Βασίλη Βαρβαρέσο.

Η συναυλία αποτελεί συμπαραγωγή της ΕΛΣΟΝ και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Η προπώληση έχει αρχίσει.

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα

Η φορτισμένη συναισθηματικά μουσική του Ραχμάνινοφ έχει πάντα τη ζωντάνια και τη φρεσκάδα της νεότητας. Και όταν νέοι, ταλαντούχοι μουσικοί την υπηρετούν, το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να κόβει την ανάσα, όπως συμβαίνει με τη Δεύτερη συμφωνία του Ρώσου συνθέτη, που είναι η προσφιλέστερη συμφωνική του δημιουργία. Ο πιανίστας Βασίλης Βαρβαρέσος, γνωστός για την εκρηκτικότητα και το βάθος των ερμηνειών του, καλείται να δαμάσει το αειθαλές Δεύτερο κοντσέρτο για πιάνο, έργο που, παρά τη μεγάλη του δημοτικότητα, εξακολουθεί να φτάνει στα βάθη της ψυχής και να συγκινεί τους ακροατές κάθε φορά σαν να ήταν η πρώτη.

Ο Βασίλης Βαρβαρέσος,

ένας από τους πιο αξιόλογους πιανίστες της γενιάς του…

… διανύει μια πλούσια καλλιτεχνική περίοδο: εμφανίζεται στο Φεστι­βάλ Odessa Classics και, στη συνέχεια, στο Κοντσέρτχαους του Βερολί­νου ερμηνεύοντας το Εικοστό κοντσέρτο του Μότσαρτ. Το 2023 ερμηνεύει τα δύο Κοντσέρτα για πιάνο του Μέντελσον με τη Διεθνή Ορχήστρα της Γενεύης, το Τρίτο κοντσέρτο του Ραχμάνινοφ με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, ενώ, μεταξύ άλλων, εμφανίζεται στο Φεστιβάλ Πιάνου της Σεντ Υρσέν και στη Ραδιοφωνία του Ρόττερνταμ. Επίσης, δίνει ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου σε Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία και Βέλγιο. Έχει εμφανιστεί σε διακεκριμένα φεστιβάλ παγκοσμίως συνεργαζόμενος με καταξιωμένους αρχιμουσικούς και περίφημες ορχήστρες της Ελλάδας και του εξωτερικού: της Αγίας Πετρούπολης, του Φράιμπουργκ, της Βασιλείας, της Νορμανδίας και του Μπρεμερχάφεν, σε αίθουσες όπως Τόν­χαλλε της Ζυρίχης, Μουζίκφεραϊν της Βιέννης, Γκαβώ του Παρισιού, Κον­σέρτχεμπαου του Άμστερνταμ. Έχει δώσει ρεσιτάλ στην Αίθουσα Βάιλ του Κάρνεγκι Χολ, στο Έιβερυ Φίσερ Χολ, στη Βιβλιοθήκη Μόργκαν της Νέας Υόρκης, καθώς και στον Λευκό Οίκο για τον πρώην Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Λάτρης της μουσικής δωματίου, έχει συμπράξει με κορυφαίους μουσικούς, όπως οι Μισέλ Νταλμπερτό, Aνρί Ντεμαρκέτ, Οφελί Γκαγιάρ, Φρανσουά Σαλκ και Νικολά Ντωτρικούρ. Είναι συνιδρυτής του Duo Inui-Varvaresos, του Τρίο Bell’Arte και του Piano Quartet Corneille. Aπό το 2020, είναι μόνιμος καθηγητής πιάνου στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Ηχο­γραφεί για την APARTE, τη NAVIS Classics, τη BIS και τη ΜΙRARE Records.

Ο αρχιμουσικός Διονύσης Γραμμένος…

… έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως ένας από τους πιο χαρισματικούς καλλιτέχνες της νέας γενιάς. Έκανε το ντεμπούτο του σε ηλικία 21 ετών στο πόντιουμ της Ορχήστρας Δωματίου της Βιέννης και έκτοτε συνεργάστηκε με παγκοσμίου κύρους ορχήστρες: Όπερα του Καναδά στο Τορόντο, Ορχήστρα Δωματίου της Σκά­λας του Μιλάνου, Ορχήστρα του Φεστιβάλ της Λουκέρνης, Εθνική Ορχή­στρα του Βελγίου και Φιλαρμονική της Μάλτας, με σολίστ όπως η Κάτια Μπουνιατισβίλι, ο Ρενώ Καπυσόν, ο Ντάνιελ Όττενσαμερ και η Άννα Φεντό­ροβα. Έχει διατελέσει κορυφαίος αρχιμουσικός της English Touring Opera και της Nevill Holt Opera. Άρχισε τη διεθνή του σταδιοδρομία το 2008, όταν απέσπασε το πρώτο βραβείο στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Νέων Σολίστ της EBU (Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση) στη Βιέννη και τον τίτλο του Ευρωπαίου Νέου Μουσικού της Χρονιάς. Σημειώνεται πως είναι ο πρώτος μουσικός πνευστού οργάνου στην ιστορία του διαγωνισμού που έλαβε τον τίτλο αυτόν. Το 2016 έγινε ο πρώτος έλληνας μαέστρος που επιλέχθηκε από το Μουσικό Φεστιβάλ του Άσπεν (ΗΠΑ) για να διευθύνει σειρά συναυ­λιών με προγράμματα συμφωνικής μουσικής και όπερας. Το 2018 επιλέχθη­κε ως European Young Leader από το think-tank Friends of Europe, υπό την καθοδήγηση του Ζαν-Κλωντ Γιουνκέρ.

Έχει τιμηθεί με το Διεθνές Βραβείο Τεχνών «Λεονάρντο ντα Βίντσι», το βρα­βείο Rising Star του ECHO (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Κέντρων Συμφωνικής Μουσικής) και το Χρυσό Μετάλλιο της Πόλεως των Αθηνών, για την προ­σφορά του στη μουσική.  

Η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (ΕΛΣΟΝ)…

… ιδρύθηκε το 2017 από τον αρχιμουσικό Διονύση Γραμμένο και σήμερα αποτελεί Ορχήστρα in-residence του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Βασισμένη στα ευρωπαϊκά πρότυπα των Εθνικών Ορχηστρών Νέων, η ΕΛΣΟΝ έχει βασικό της σκοπό τον εντοπισμό, την καθοδήγηση, την ανάδειξη και την εκπαίδευση νέων ταλα­ντούχων ελλήνων μουσικών στο συμφωνικό και οπερατικό ρεπερτόριο, προσφέροντας παράλληλα τη δυνατότητα συμμετοχής τους σε συναυλίες και τη σύμπραξη με διεθνούς φήμης καλλιτέχνες, αρχιμουσικούς, σολίστ και καθηγητές. Το έργο της έχει αναγνωριστεί και διεθνώς: επιλέχθηκε ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εθνικών Ορχηστρών Νέων (European Federation of National Youth Orchestras), και αποτελεί τη μοναδική εκπρο­σώπηση της χώρας μας στον συγκεκριμένο φορέα. Τον Αύγουστο του 2023, η ΕΛΣΟΝ εμφανίστηκε για δεύτερη φορά στο Κοντσέρτχαους του Βερο­λίνου, ανοίγοντας το κεντρικό πρόγραμμα του διεθνούς φεστιβάλ Young Euro Classic. Μεταξύ των πλέον αξιοσημείωτων εμφανίσεών της περιλαμ­βάνονται η συναυλία της στη Βουλή των Ελλήνων τον Οκτώβριο του 2021, η περιοδεία της σε Δελφούς, Κέρκυρα και Βερολίνο το καλοκαίρι του 2021, καθώς και οι συναυλίες της στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρ­χος. Πέραν αυτών, η ΕΛΣΟΝ αποτελεί την πρώτη ορχήστρα στην Ελλά­δα που αξιοποίησε την τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας, μέσω του καινοτόμου project EλΣΟΝ VR, προσφέροντας στο κοινό μια πρωτόγνωρη εμπειρία θέασης συναυλιών κλασικής μουσικής. Το έργο της υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το οποίο είναι και ο Ιδρυτικός Δωρητής της, από το The Hellenic Initiative, την ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ, το Ίδρυμα Μποδοσάκη, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη και από την Aegean Airlines ως επίσημο χορηγό αερομεταφορών.

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close