Παρόλο που έχει διεξαχθεί κλινική έρευνα για τον ναρκισσισμό ως διαταραχή, είναι λιγότερο γνωστές οι επιπτώσεις του στα θύματα που βρίσκονται σε τοξικές σχέσεις με συντρόφους με ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας. Τα άτομα με αυτή τη διαταραχή επιδίδονται σε χρόνια υποτίμηση και χειραγώγηση των συντρόφων τους, ένα ψυχολογικό και συναισθηματικό φαινόμενο γνωστό ως “ναρκισσιστική κακοποίηση”. Δυστυχώς, η πλήρης έκταση του τι συνεπάγεται η ναρκισσιστική κακοποίηση δεν διδάσκεται σε κανένα μάθημα ψυχολογίας ή διαγνωστικό εγχειρίδιο. Δεδομένου ότι οι παθολογικοί ναρκισσιστές είναι απίθανο να αναζητήσουν θεραπεία για τη διαταραχή τους, είναι δύσκολο να εντοπίσουμε τι ακριβώς κάνει έναν ναρκισσιστικό κακοποιητή να λειτουργεί και τις τακτικές χειραγώγησης που χρησιμοποιεί, οι οποίες είναι πιθανό να διαφέρουν από εκείνες άλλων τύπων κακοποιητών, καθώς είναι πιο συγκεκαλυμμένες και ύπουλες. Αυτό που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη αμηχανία είναι ο εθισμός που δημιουργούμε με τους ναρκισσιστές θύτες μας, ο οποίος δημιουργείται από βιοχημικούς δεσμούς και δεσμούς τραύματος που επίσης δεν μοιάζουν με καμία άλλη σχέση που βιώνουμε.
Χρησιμοποιώντας τις τελευταίες επιστημονικές έρευνες καθώς και χιλιάδες μαρτυρίες ναρκισσιστικών θυμάτων, το βιβλίο αυτό θα διερευνήσει πώς οι τακτικές συναισθηματικής χειραγώγησης των ναρκισσιστικών και αντικοινωνικών συντρόφων επηρεάζουν τους γύρω τους, ιδίως όσον αφορά τις σωρευτικές κοινωνικοσυναισθηματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις στο θύμα. Θα εξετάσει επίσης ερωτήματα όπως: Ποιες επιτυχημένες τεχνικές, εργαλεία και θεραπευτικές μέθοδοι (τόσο παραδοσιακές όσο και εναλλακτικές) είναι διαθέσιμες στους επιβιώσαντες που έχουν γελοιοποιηθεί, χειραγωγηθεί, κακοποιηθεί λεκτικά και υποστεί ψυχολογικό πόλεμο; Τι μπορούν να κάνουν οι επιζήσαντες για να ασχοληθούν καλύτερα με την αυτοαγάπη και την αυτοφροντίδα; Πώς μπορούν να σφυρηλατήσουν τον δρόμο για υγιέστερες σχέσεις, ειδικά αν έχουν πέσει θύματα ναρκισσιστικής κακοποίησης από πολλούς ανθρώπους ή έχουν μεγαλώσει από ναρκισσιστή; Το πιο σημαντικό, πώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις εμπειρίες τους από τη ναρκισσιστική κακοποίηση για να ενδυναμωθούν προς την προσωπική τους ανάπτυξη; Τι μπορεί να τους διδάξει η αλληλεπίδρασή τους με έναν ναρκισσιστικό κακοποιό για τον εαυτό τους, τα πρότυπα των σχέσεών τους και τις πληγές που πρέπει ακόμη να επουλωθούν προκειμένου να προχωρήσουν προς τις ευτυχισμένες σχέσεις και τη νικηφόρα ζωή που τους αξίζουν;
Σχετικά με τον συγγραφέα
Η Shahida Arabi είναι η συγγραφέας του βιβλίου The Smart Girl’s Guide to Self-Care (Ο οδηγός του έξυπνου κοριτσιού για την αυτοφροντίδα), ενός best seller Kindle που διατίθεται και σε έντυπη μορφή. Αποφοίτησε με άριστα από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, όπου μελέτησε τις επιπτώσεις του εκφοβισμού σε όλη την πορεία της ζωής. Ως προπτυχιακή φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, η Shahida σπούδασε επίσης Αγγλική Φιλολογία και Ψυχολογία και ήταν πρόεδρος του παραρτήματος της Εθνικής Οργάνωσης Γυναικών (NOW). Είναι ιδρύτρια και συντάκτρια του ιστολογίου Self-Care Haven, το οποίο έχει πάνω από 1,6 εκατομμύρια προβολές και έχει κοινοποιηθεί παγκοσμίως και στις 196 χώρες. Η viral καταχώρηση στο ιστολόγιό της, “Five Powerful Ways Abusive Narcissists Get Inside Your Head – Πέντε ισχυροί τρόποι με τους οποίους οι κακοποιητικοί ναρκισσιστές μπαίνουν μέσα στο κεφάλι σας”, έχει επίσης διαμοιραστεί παγκοσμίως και το έργο της έχει υποστηριχθεί από πολυάριθμους κλινικούς ψυχολόγους, επαγγελματίες ψυχικής υγείας, συγγραφείς μπεστ σέλερ και βραβευμένους μπλόγκερ.
Η Shahida χρησιμοποιεί με πάθος τη βάση γνώσεών της στην ψυχολογία, την κοινωνιολογία, τις μελέτες φύλου και την υπεράσπιση της ψυχικής υγείας, καθώς και τις προσωπικές της εμπειρίες, για να βοηθήσει τους επιζήσαντες από συναισθηματικά και ψυχολογικά τραύματα να οργανώσουν τη δική τους αποκατάσταση από την κακοποίηση. Τα γραπτά της έχουν παρουσιαστεί στα MOGUL, Yoganonymous, Elephant Journal, Dollhouse Magazine, The West 4th Street Review, Thought Catalog, στο ιστολόγιο της κοινότητας Feministing, στο ιστολόγιο της συγγραφέως Lisa E. Scott και στην ιστοσελίδα της ψυχολόγου Dr. Monica O’Neal, που έχει εκπαιδευτεί στο Χάρβαρντ.
Επιμέλεια κειμένου: Βίκυ Μπαφατάκη