Search

Ο Άλαν Τούρινγκ βρίσκεται πλέον στο χαρτονόμισμα των 50 λιρών

Εξήντα πέντε χρόνια μετά τον θάνατο του, ο Άλαν Τούρινγκ βρίσκει δικαίωση, καθώς το πρόσωπο του θα αποτυπώνεται στο χαρτονόμισμα των 50 λιρών στη Μεγάλη Βρετανία.

Ο μαθηματικός επιλέχθηκε από μια λίστα περίπου 1.000 επιστημόνων σε μια απόφαση που αναγνώρισε τόσο τον ρόλο του στην αντιμετώπιση της απειλής των γερμανικών υποβρυχίων στη μάχη του Ατλαντικού, όσο και για τον αντίκτυπο που είχαν οι κατηγορίες για ομοφυλοφιλία εις βάρος του.

«Ο Άλαν Τούρινγκ ήταν ένας εξαιρετικός μαθηματικός του οποίου το έργο συνέβαλε σημαντικά στην διαμόρφωση της ζωής μας σήμερα. Ως πατέρας της επιστήμης των υπολογιστών και της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και ως ήρωας πολέμου, οι συνεισφορές του Άλαν Τούρινγκ ήταν τεράστιες», δήλωσε ο επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ.

Το πρόσωπο του μαθηματικού θα εμφανιστεί στο νέο χαρτονόμισμα των 50 λιρών όταν τεθεί σε κυκλοφορία το 2021, μετά από μια διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης που σχεδιάστηκε για να τιμήσει τον διάσημο Βρετανό επιστήμονα.

Ποιος ήταν ο Άλαν Τούρινγκ

Ο Άλαν Τούρινγκ ήταν Βρετανός και γεννήθηκε το 1912. Ο σπουδαίος μαθηματικός επινόησε τη μηχανή Τούρινγκ, μία πρώιμη μορφή υπολογιστή, η οποία χρησιμοποιείτο για την επίλυση αλγόριθμων και για άλλους υπολογισμούς.

Κατά τη διάρκεια του Β´ Παγκόσμιου Πολέμου εργάστηκε στη Βρετανική Υπηρεσία Αντικατασκοπείας, στον τομέα της αποκρυπτογράφησης των γερμανικών κωδικών. Ο Τούρινγκ υπήρξε προϊστάμενος της λεγόμενης Ομάδας 8, η οποία είχε ως στόχο την αποκρυπτογράφηση του γερμανικού στρατιωτικού κωδικού Enigma.

Με το τέλος του πολέμου, ο «πατέρας της Πληροφορικής» σχεδίασε έναν από τους πρώτους υπολογιστές στο Εθνικό Εργαστήριο και αργότερα έναν δεύτερο στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Ανέπτυξε ακόμη το τεστ Τούρινγκ το οποίο εξετάζει την ικανότητα μίας τεχνητής νοημοσύνης να ενεργεί ανθρώπινα.

H ομοφυλοφιλία και το τραγικό τέλος

Αν και ο Τούρινγκ είχε αρραβωνιαστεί για λίγο με την Τζόαν Κλαρκ, συνάδελφό του στην Ομάδα 8, στην πραγματικότητα ήταν ομοφυλόφιλος. Αυτό δεν ενόχλησε την Κλαρκ, η οποία υπήρξε στήριγμα για τον μαθηματικό στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπισε μετά τον πόλεμο εξαιτίας του σεξουαλικού του προσανατολισμού.

Το 1952, όταν ο Τούρινγκ ήταν 39 ετών, είχε συνάψει σχέση με έναν 19χρονο, τον Άρνολντ Μάρεϊ. Ο εραστής του, ωστόσο, έβαλε έναν συνεργό του να διαρρήξει το σπίτι του Τούρινγκ. Όταν ο Τούρινγκ κάλεσε την αστυνομία, η έρευνα έφερε στο φως τη σχέση του με τον 19χρονο.

Μιας και η ομοφυλοφιλία ήταν παράνομη τότε, ο Τούρινγκ κατηγορήθηκε για σεξουαλική διαστροφή. Το δικαστήριο του έδωσε την επιλογή ή να πάει φυλακή ή να υποβληθεί σε μια ορμονική θεραπεία για να μειωθεί η σεξουαλική του δραστηριότητα. Επέλεξε την ορμονοθεραπεία με οιστρογόνα που διήρκεσε ένα έτος και είχε πολλές παρενέργειες στην υγεία του.

Μετά από αυτό, η καριέρα του ιδιοφυούς επιστήμονα κατέρρευσε εντελώς. Στις 8 Ιουνίου 1954, ο Άλαν Τούρινγκ έδωσε τέλος στη ζωή του με κυάνιο, το οποίο βρέθηκε σε ένα μισοφαγωμένο μήλο δίπλα από τη σορό του.

Η ζωή του έγινε ταινία

Όλα αυτά τα γεγονότα καταγράφονται στη συγκλονιστική ταινία «The Imitation Game» με τον Μπένεντικτ Κάμπερμπατς να ενσαρκώνει τον Άλαν Τούρινγκ.

Η καταλυτική συμβολή του Τούρινγκ στα μαθηματικά και ιδίως στην ανάπτυξη των υπολογιστών αναγνωρίστηκε μετά θάνατον με πολλά βραβεία, φόρους τιμής και ονομασίες κτιρίων προς τιμήν του. Βιβλία, σειρές και θεατρικά έργα έχουν γραφτεί για την αξιοθαύμαστη πορεία του επιστήμονα, ο οποίος είχε τόσο τραγική κατάληξη.

Το γεγονός ότι τώρα το χαρτονόμισμα των 50 λιρών θα φέρει το πρόσωπο του αποτελεί άλλη μία ένδειξη αναγνώρισης της ιδιοφυΐας του Άλαν Τούρινγκ.

Πηγή: In.gr

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close