Στην αιχμή της επιστημονικής έρευνας, oι νέοι επιστήμονες διαπρέπουν διεθνώς σε τομείς από την τεχνητή νοημοσύνη, τη φυσικοχημεία και τη νανοτεχνολογία, μέχρι τη μακροοικονομία, τη βιογεωγραφία και τις νευροψυχιατρικές παθήσεις.
Πέντε νέοι διακεκριμένοι Έλληνες επιστήμονες που διαπρέπουν σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα στο εξωτερικό τιμήθηκαν με τα Βραβεία Μποδοσάκη 2019, για την εξαιρετική τους επίδοση και προσφορά στους τομείς των εφαρμοσμένων επιστημών/τεχνολογίας, των κοινωνικών επιστημών, των βασικών επιστημών, καθώς και των βιοεπιστημών. Η βράβευση πραγματοποιήθηκε σε εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο στις 19 Ιουνίου 2019, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο.
Οι επιστήμονες που τιμήθηκαν με τα Επιστημονικά Βραβεία του Ιδρύματος Μποδοσάκη για το έτος 2019 είναι:
(α) ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, Καθηγητής στο ΜΙΤ (στον τομέα των Εφαρμοσμένων Επιστημών/Τεχνολογίας),
(β) ο Λουκάς Καραμπαρμπούνης, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Minessota (στον τομέα των Κοινωνικών Επιστημών),
(γ) ο Στέλιος Μιχαλόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Brown (στον τομέα των Κοινωνικών Επιστημών),
(δ ο Γιάννης Μπουρμπάκης, Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Pittsburgh (στον τομέα των Βασικών Επιστημών)
(ε) ο Παναγιώτης Ρούσσος, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Icahn School of Medicine at Mount Sinai (στον τομέα των Βιοεπιστημών).
Οι πέντε νέοι ερευνητές παρουσίασαν με κατανοητό τρόπο τα κύρια σημεία του ερευνητικού τους έργου και τη σημασία που έχει στην κοινωνία και την οικονομία. Ο Κ. Δασκαλάκης μίλησε για τις εξελίξεις στον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης και της στατιστικής, και ακολούθησε ο Λ. Καραμπαρμπούνης ο οποίος παρουσίασε τις σύγχρονες τάσεις στους τομείς της μακροοικονομίας, των οικονομικών της εργασίας και της διεθνούς χρηματοδότησης.
Στη συνέχεια ο Σ. Μιχαλόπουλος εξήγησε πώς η ιστορική κληρονομιά, ο πολιτισμός και η βιογεωγραφία κάθε τόπου διαμορφώνουν την οικονομική δυναμική του. Ο Γ. Μπουρμπάκης επικεντρώθηκε στη θεωρητική μελέτη των δομικών και φυσικοχημικών ιδιοτήτων υλικών, με εφαρμογή στη νανοτεχνολογία, την ενέργεια και το περιβάλλον.Τέλος, ο Π. Ρούσσος μίλησε για την πολυπλοκότητα των νευροψυχιατρικών παθήσεων.
Την εκδήλωση απονομής των βραβείων παρακολούθησαν προσωπικότητες από τον χώρο των επιστημών, της πολιτικής και των επιχειρήσεων. Σε δηλώσεις του ο Δημήτρης Βλαστός, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Μποδοσάκη τόνισε: «Αποτελεί ιστορική υποχρέωση η Χώρα να προσπαθήσει να κερδίσει το στοίχημα της αριστείας στα σχολεία της, στα πανεπιστήμιά της και στα ερευνητικά της κέντρα. Πρέπει όλοι να εμπεδώσουμε ότι το κοινωνικό σύνολο κερδίζει από την αριστεία. Αυτοί που ωφελούνται περισσότερο δεν είναι οι άριστοι αλλά οι άλλοι. Οι πρώτοι οδηγούν όλους τους άλλους σ’ έναν νέο κόσμο».
Οι πέντε βραβευθέντες ηλικίας έως 40 ετών επιλέχθηκαν ανάμεσα σε 64 υποψηφίους, ύστερα από αξιολόγηση από Ειδικές Επιτροπές Κρίσεως. Την ευθύνη της τελικής πρότασης είχε η Επιτροπή Βραβείων, που αποτελείται από οκτώ προσωπικότητες του επιστημονικού χώρου και δυο μέλη του Δ.Σ. του Ιδρύματος. Το κάθε βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 20.000 ευρώ ανά τομέα.
Τα Επιστημονικά Βραβεία του Ιδρύματος Μποδοσάκη απονεμήθηκαν για πρώτη φορά το 1993. Η θέσπιση των βραβείων ήταν η επιθυμία του Πρόδρομου – Μποδοσάκη Αθανασιάδη για να αναδειχθούν οι πνευματικές επιδόσεις νέων Ελλήνων επιστημόνων και να δημιουργηθούν υγιή πρότυπα για τις νεότερες γενιές.
Βασικό κριτήριο για την απονομή των επιστημονικών βραβείων του Ιδρύματος είναι η εξαιρετική συμβολή των υποψηφίων στον τομέα τους με ολοκληρωμένο έργο. Από το 1993 μέχρι σήμερα έχουν απονεμηθεί 51 βραβεία σε διακεκριμένους νέους επιστήμονες, στους τομείς Βασικών Επιστημών, Εφαρμοσμένων Επιστημών/Τεχνολογίας, Κοινωνικών Επιστημών, Βιεπιστημών).
Στη συνέχεια, παρουσιάζονται, για κάθε βραβευθέντα, τα βασικά σημεία της έρευνάς τους και των εφαρμογών της, καθώς και μια σύντομη αναφορά στις σπουδές, την ερευνητική σταδιοδρομία και τις διεθνείς διακρίσεις.
Πηγή: http://www.ekt.gr