Search

Απο το management των αρθμών…στο management της πνευματικότητας

Θοδωρής Σπηλιώτης, Συγγραφέας του βιβλίου «O Μοναχός που έγινε CEO» – 1000 χρόνια Αθωνικό Management. Θεμελιώτης του Αθωνικού Management

Όσες φορές και να επισκεφθείς το Άγιο Όρος, αυτό σου αποκαλύπτεται ολάκερο με μία απεραντοσύνη γνώσης και πνευματικότητας που γενναιόδωρα σε περιβάλλει και σου χαρίζεται.

Το Αθωνικό Management είναι πραγματικά μία από τις γνωσιακές εκπλήξεις που σου επιφυλάσσει το Άγιο Όρος, μια επιχειρηματική αποκάλυψη της οποίας η ανθεκτικότητα και αποτελεσματικότητα μέσα στον χρόνο την αναδεικνύει σε πρότυπο είδος .

Δεν είναι τυχαίο ότι βασικές αρχές του, εφαρμόζονται εδώ και δεκάδες χρόνια σε παγκόσμιους επιχειρηματικούς κολοσσούς, όπως θα αναφερθεί σε σχετικό κεφάλαιο. Συγχρόνως, δεν αποτελεί σύμπτωση ότι επικεφαλής μεγάλων εταιρειών, καταφεύγουν στις διδαχές του Όρους για τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων για το μέλλον και τη βιωσιμότητά των επιχειρήσεών τους, ενώ διάφοροι CEO (Δ/νων Σύμβουλος) επιδιώκουν να αποκτήσουν βιωματική γνώση του Αθωνικού Management

Το Άγιο Όρος είναι σαν να εξετάζεις τον εγκέφαλο, του οποίου η γνώση δεν εξαντλείται ποτέ.

Η γνώση ωστόσο ποτέ δεν εξαντλείται. Έτσι και το Management, όπως και κάθε γνώση εξάλλου, ως ζωντανός οργανισμός, δέχεται αναπόφευκτα τους κραδασμούς της σύγχρονης παγκόσμιας οικονομίας, όμως με σταθερούς πυλώνες δομής, μπορεί να κρατήσει μία επιχείρηση ακέραιη εν μέσω σοβαρών κλυδωνισμών και μέσω αναπροσαρμογών στρατηγικής και προτεραιοτήτων να επιταχύνει και να επιτύχει τελικά την ανόρθωσή της.

Ο επιχειρηματικός κόσμος, ακριβώς επειδή ενέχει το στοιχείο του ανταγωνισμού, θα αποτελεί πάντα τη μεγαλύτερη πρόκληση γι’ αυτούς που μελετούν σε βάθος τη συμπεριφορά, τις αρχές και τους δείκτες λειτουργίας της οργάνωσης και διοίκησης στο παγκόσμιο επιχειρηματικό γίγνεσθαι.

Αθωνικό Mangement = To Mangement της Πνευματικότητας

Κανείς δεν μπορεί να ευαγγελίζεται μαγικές συνταγές για την οικονομική επιτυχία και εξέλιξη μιας εταιρείας. Αυτό που μπορεί ωστόσο να κάνει, στο πλαίσιο της επιστημονικής ευθύνης που του αναλογεί, είναι να φωτίζει τις παραμέτρους εκείνες που η ιστορία έχει αναδείξει ως αρχές sine qua non στην επιχειρηματική πρακτική.

Αυτές τις αρχές μέσα από τη συστηματική και σχολαστική προσωπική μου έρευνα εντόπισα και μελέτησα μέσα στους κόλπους της Αθωνικής Πολιτείας και ως γνώση προς αξιοποίηση και προβληματισμό καταθέτω εν είδει προσωπικής βιωματικής καταγραφής.

Αυτό ωστόσο που αποτελεί την αφορμή και την φιλοδοξία , είναι η αναδείξη το Αθωνικού Management ως μία επιχειρηματική αποκάλυψη, η οποία, έχοντας συμπληρώσει πάνω από 10 αιώνες αδιάλειπτης εφαρμοσμένης επιτυχίας, μπορεί να αποτελέσει το πρότυπο μιας νέας στρατηγικής κι ενός άλλου προσανατολισμού στη φιλοσοφία μιας σύγχρονης εταιρείας.

Δεν είναι τυχαίο ότι το Άγιο Όρος συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο ισχυρών παγκοσμίως Βrand Νames και αυτό το καθιστά από μόνο του μία πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη περίπτωσης (case study).

Αρχές Αθωνικού Management

  1. Διασφάλιση Ενότητας
  2. Ουσιαστικές Ανθρώπινες Σχέσεις
  3. Περιοδική Αλλαγή Εργασιών (Rotation Learning Model)
  4. Επίπεδη οργάνωση (Flat Management)
  5. Συλλογικές Αποφάσεις
  6. Συναδελφικότητα
  7. Σωστή και Ισορροπημένη Διατροφή
  8. Κουλτούρα Οικογένειας
  9. Καινοτομία
  10. Απλότητα
  11. Ταπεινότητα
  12. Σεβασμός
  13. Πειθαρχία
  14. Αλληλεγγύη
  15. Ισότητα
  16. Ειλικρίνεια
  17. Εμπιστοσύνη
  18. Ηθική
  19. Ακεραιότητα
  20. Συνέπεια
  21. Υπακοή
  22. Αυτονομία
  23. Πνευματικότητα

Βλέποντας στην πράξη το αποτέλεσμα της επιτυχημένης οργάνωσης μιας αυτοδιοίκητης μονάδας με τέτοια δυναμική, όπως το Άγιο Όρος, συνειδητοποιείς ότι η μελετημένη δομή και οργάνωση μιας ομάδας, μιας επιχείρησης, ενός οργανισμού, μιας κοινωνίας συνιστά αδιαπραγμάτευτη συνθήκη για την πρόοδο και την ευημερία της και συνεπώς πρέπει να αποτελεί τη μείζονα προτεραιότητά της σε μια εποχή υψηλών απαιτήσεων και πολυεπίπεδου ανταγωνισμού.

Οι συνιστώσες λοιπόν του όρου “Αθωνικό Management”, ενός Management που μετρά πάνω από 1000 χρόνια επιτυχημένης εφαρμογής, αποκαλύπτονται μέσα από τις απαραίτητες αναγωγές, τις εφαρμογές που μπορεί να έχει o συγκεκριμένος τύπος διαχείρισης των υλικών και άυλων πόρων μιας μονάδας σε μια σύγχρονη επιχείρηση.

Απο το βιβλίο “Ο Μοναχός που έγινε CEO” – 1000 Χρόνια Αθωνικό Management

Πηγή: https://www.huffingtonpost.gr (05/05/2018 )

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close