Η παγκοσμίου φήμης Καθηγήτρια του Ε.Μ.Π η Αντωνία Μοροπούλου θα τιμηθεί με το Βραβείο Επιστήμης για την αποκατάσταση μνημείων στην τελετή της 18ης απονομής των Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca στις 9 Νοεμβρίου στο Πανεπιστήμιο Ponteficia Urbaniana στο Βατικανό.
Η Καθηγήτρια Αντωνία Μοροπούλου συνέβαλε στην μελέτη και την αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα. Υπήρξε η είναι επιστημονικά υπεύθυνη για την αναστήλωση αρκετών πολιτιστικών μνημείων της Μεσογείου, ένα και από αυτά η αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, όπου ασχολήθηκε με την αντισεισμική προστασία του λαμπρού αυτού μνημείου της Ορθοδοξίας.
Η ίδια θεωρεί πως το πιο εμβληματικό έργο της ανθρωπότητας είναι ο Πανάγιος Τάφος. Στο πλαίσιο αυτού του έργου, ανοίχτηκε ο Πανάγιος Τάφος του Χριστού, έπειτα από 5 αιώνες και στην συνέχεια μελετήθηκε ενδελεχώς με τις πιο σύγχρονες τεχνικές, η ιστορία, η μορφολογία και τα υλικά του μνημείου. Πρόκειται για ένα έργο υποδειγματικό για την επιστημονικότητα, όπου συνδέει την υψηλή τεχνογνωσία, τη χρήση των μη καταστροφικών μεθόδων με τις πολυφασματικές και πολυδιάστατες ψηφιακές τεχνολογίες, αναδεικνύοντας και προστατεύοντας εξ’ ολοκλήρου τα μνημεία με σεβασμό στην ιστορία τους, τις αξίες και την αρχιτεκτονική.
Η καινοτόμος τεχνογνωσία που εφήρμοσε η Διεπιστημονική Ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) στην αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου, αποτελεί σπουδαίο παράδειγμα των μεγάλων δυνατοτήτων που έχει η χώρα μας στη διάσωση και προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Σε μια πόλη καθημερινών συγκρούσεων, όπως η Ιερουσαλήμ το έργο της αποκατάστασης του Παναγίου Τάφου προβάλλεται ως έργο ειρήνης και ενότητας. Σε παλιότερες δηλώσεις της, είχε αναφέρει πως «είναι ένα μνημείο στο κέντρο της ανοιχτής πόλης της Ιερουσαλήμ που ζουν, κάτω από δύσκολες συνθήκες, δύο λαοί. Ο Πανάγιος Τάφος δίνει το μήνυμα της ανάστασης και της ελπίδας σε όλους τους λαούς και τις θρησκείες. Είναι ένας εμβληματικός χώρος, ένα μνημείο που μπορεί να διδάξει μηνύματα αμοιβαίας κατανόησης και ειρηνικής συνύπαρξης των λαών».
Το πρόγραμμα που υλοποίησε η ομάδα της Καθηγήτριας Αντωνίας Μοροπούλου υπήρξε πρωτοβουλία του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου ΙΙΙ, ο οποίος προσκάλεσε την Καθηγήτρια ΕΜΠ Αντωνία Μοροπούλου τον Μάρτιο του 2015 και υπεγράφη Προγραμματική Συμφωνία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για την υλοποίηση της μελέτης «Υλικά και Επεμβάσεις Συντήρησης, Ενίσχυσης και Αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου» με την κοινή συναίνεση των τριών Χριστιανικών Κοινοτήτων. Οι εργασίες του έργου ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2015 και ολοκληρώθηκαν σε οκτώ μήνες. Το συνολικό κόστος του τεράστιου αυτού έργου ανήλθε στα 3,5 εκατομμύρια ευρώ και όπως τόνισε η κα. Μοροπούλου: «Ο τάφος του Χριστού είναι ένα ζωντανό μνημείο που μιλάει σε ολόκληρη την ανθρωπότητα… ‘όλος ο κόσμος παρών, διαδικτυακά, μιντιακά, απ’ όλες τις ηπείρους παρακολούθησαν το γεγονός», γεγονός που της προκάλεσε το συναίσθημα «ότι εκείνη την ώρα παραδίδουμε, όχι μόνο στις τρεις θρησκευτικές κοινότητες στην Ιερουσαλήμ, όχι μόνο στη χριστιανική ενότητα που υπογράμμιζε η παρουσία του Παναγιοτάτου του Οικουμενικού Πατριάρχου, του εκπροσώπου του Πάπα και του εκπροσώπου της Καθολικής, όπως λέγεται, με την έννοια της συνολικής, εκκλησίας των Αρμενίων, αλλά παραδίδαμε σε όλη την ανθρωπότητα το Ιερό Κουβούκλιο και τον Πανάγιο Τάφο».
Εκατομμύρια από προσκυνητές ετησίως επισκέπτονται τον Πανάγιο Τάφο, νιώθουν το δέος και την συγκίνηση, παρατηρώντας το εσωτερικό του ναού, που πλέον είναι πιο επιβλητικό και λαμπερό, μετά από την αναστήλωση και αποκατάσταση του Μνημείου του Ιερού Κουβουκλίου. Έτσι, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να δουν την μαρμάρινη πλάκα του Ταφικού θαλάμου μέσα από ένα γυάλινο παράθυρο που έχει ανοιχθεί γύρω από τους μαρμάρινους τοίχους του.
Το όλο εγχείρημα όπως είναι εύλογο είχε και αρκετές δυσκολίες που έπρεπε να τις αντιμετωπίσουν με υπομονή και επιμονή. Είχαν να αντιμετωπίσουν μία τεράστια πρόκληση, τόσο στο να επαναφέρουν το Ιερό Κουβούκλιο στην καθετότητα και σε συνθήκες δομικής ακεραιτότητας, αίροντας τις παραμορφώσεις, όσο και να συντηρήσουν και να διατηρήσουν τις αξίες του και πάνω απ’ όλα το αρχέτυπο υλικό, τον Ιερό Βράχο.
Η κα Μοροπούλου εκτός από μια επιστήμων είναι ένα δραστήριο και βαθιά σκεπτόμενο άτομο, που αγωνίστηκε για τις αξίες και τα ιδανικά της Δημοκρατίας, που θεωρεί ότι οι αγώνες της γενιάς της, συνδέονται άρρηκτα με το ανήσυχο πνεύμα των νέων για έρευνα και καινοτομία. Η σύνθεση ιδεών και ο άτυπος διάλογος των φοιτητών με την κοινωνία, είναι άλλωστε, τα στοιχεία που δίνουν ιδιαίτερο συμβολισμό στην επέτειο. Η ίδια ήταν μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της κατάληψης του Πολυτεχνείου και πρώτη εκφωνήτρια στον Πομπό (1973). Αναφέρει πως «με κίνδυνο της ζωή μας, παλέψαμε συλλογικά και ανεξάρτητα από τις διαφωνίες μας, καταφέρνοντας να έχουμε μια σύνθεση».
Τέλος, πιστεύει ακράδαντα πως το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο κατέχει τα σκήπτρα στην εκπαίδευση της διεπιστημονικότητας με πρωτοβουλίες και απήχηση στο ευρύ κοινό.
Πληροφορίες από CNN.gr,