Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 103 ετών, ο θρύλος του Χόλιγουντ Κέρκ Ντάγκλας. Ο Κερκ Ντάγκλας ήταν Αμερικανός ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, παραγωγός ταινιών και συγγραφέας.
Ο Κερκ Ντάγκλας, γιος εβραίων μεταναστών από τη Λευκορωσία, είχε γίνει γνωστός για το εκρηκτικό στιλ πολλών ερμηνειών του, διότι αποτύπωνε στη μεγάλη οθόνη ιδίως το αίσθημα της οργής και της εξέγερσης εναντίον «της αδικίας», όπως έλεγε ο ίδιος. Μετατράπηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια της κινηματογραφικής βιομηχανίας τις δεκαετίες του 1950 και του 1960.
Γεννημένος το 1916 ήταν ένας από τους εκπροσώπους της Χρυσής Εποχής του Χόλιγουντ. Τον θάνατό του γνωστοποίησε με ανάρτησή του στο Instagram o γιος του και επίσης ηθοποιός Μάικλ Ντάγκλας.
«Με απίστευτη οδύνη τα αδέρφια μου και εγώ σας ανακοινώνουμε ότι ο Κερκ Ντάγκλας πέθανε σήμερα σε ηλικία 103 ετών. Για τον κόσμο υπήρξε ένας θρύλος, ένας ηθοποιός από της χρυσής εποχής, που έζησε καλά ως τα βαθιά του γεράματα, ένας ανθρωπιστής αφιερωμένος στη δικαιοσύνη και σε όσα πίστευε που έθεσε πρότυπα και υπήρξε έμπνευση για όλους μας», ανέφερε ο γιος του. «Αλλά για εμένα και τα αδέρφια μου Τζόελ και Πίτερ ήταν απλά ο μπαμπάς, για την Κάθριν ένας υπέροχος πεθερός, για τα εγγόνια του και τα δισέγγονά του ένας αξιαγάπητος παππούς και για τη σύζυγό του Αν ένας καταπληκτικός σύζυγος».
«Ο Κέρκ έζησε καλά τη ζωή του και άφησε μία παρακαταθήκη στον κινηματογράφο που θα διαρκέσει για τις επόμενες γενιές και μια ιστορία ως φιλάνθρωπος καθώς εργάστηκε για να βοηθήσει τον κόσμο και να φέρει την ειρήνη στον πλανήτη. Αφήστε με να τελειώσω με τις λέξεις που του είπα στα τελευταία του γενέθλια και είναι αληθινές. Μπαμπά σε αγαπώ τόσο πολύ και είμαι περήφανος που είμαι γιος σου», κατέληξε ο Μάικλ Ντάγκλας στο μήνυμά του.
Ως Σπάρτακος στην ομώνυμη ταινία του Κιούμπρικ
Κατά τη διάρκεια της μακράς καριέρας του ο Κέρκ Ντάγκλας εμφανίσθηκε σε περισσότερες από 90 ταινίες και αναδείχθηκε σ’ έναν από τους σπουδαιότερους ηθοποιούς του Χόλιγουντ.
Το 1946, πραγματοποίησε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο στην ταινία «Αμαρτωλές γυναίκες» του Λούις Μάιλστοουν και το 1949 ερμήνευσε τον πυγμάχο στην ταινία του Μαρκ Ρόμπσον «Φλογισμένα Πάθη» (1949). Ακολούθησαν ταινίες όπως «Οι σταυροφόροι της Δύσης» (1952) του Χάουορντ Χοκς, «Η ωραία και το κτήνος» του Βινσέντε Μινέλι, «Χωρίς συρματοπλέγματα» (1955) του Κινγκ Βίντορ, «Η ζωή ενός ανθρώπου» (1956) του Βινσέντε Μινέλι, όπου υποδύθηκε τον ζωγράφο Βαν Γκογκ, «Ασύλληπτος επαναστάτης» (1962) του Ντέιβιντ Μίλερ, «Οι ακατανίκητοι» (1967) του Μπερτ Κένεντι και «Ο συμβιβασμός (1969) του Ηλία Καζάν. Το 1955 δημιούργησε την εταιρεία κινηματογραφικών παραγωγών Bryna Productions. Χρηματοδότησε και πρωταγωνίστησε το «Σταυροί στο Μέτωπο» (1957) και «Σπάρτακος» (1960), που βοήθησαν στην ανάδειξη του Στάνλεϊ Κιούμπρικ ως σκηνοθέτη πρώτης γραμμής.
Μεγάλος γυναικάς, ο Ντάγκλας είχε διάφορες κατακτήσεις αλλά ζούσε από το 1954 με την ίδια γυναίκα, την Αν Μπάιντενς, την οποία είχε συναντήσει στη Γαλλία κι έγινε η δεύτερη σύζυγός του.
Κερκ και Άννα Ντάγκλας © EPA / NINA PROMMER
Κάμερον Ντάγκλας, Μάικλ Ντάγκλας, Κάθριν-Ζέτα Τζόουνς, Κερκ Ντάγκλας © EPA / NINA PROMMER
Η εν λόγω ταινία επρόκειτο να γυριστεί αρχικά από τον Άντονι Μαν, όταν όμως ξεκίνησαν τα γυρίσματα δεν έμεινε ικανοποιημένος και προσέλαβε τον Κιούμπρικ.
Το 1963 έπαιξε στο Μπρόντγουεϊ στο θεατρικό έργο του Κεν Κέσεϊ «Στην Φωλιά του Κούκου» και αγόρασε τα δικαιώματά του, τα οποία αξιοποίησε το 1975 ο γιος του Μάικλ Ντάγκλας, μεταφέροντάς το στη μεγάλη οθόνη με σκηνοθέτη τον Μίλος Φόρμαν και πρωταγωνιστή τον Τζακ Νίκολσον και κερδίζοντας πέντε Όσκαρ. Το 1997 το Στη φωλιά του κούκου έλαβε την 20ή θέση ως μια από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου.
Εμφανίστηκε στο πλευρό του γιου του Μάικλ Ντάγκλας στην ταινία του 2003 «Δεσμοί Οικογένειας»
Τελευταία του ταινία ήταν το Trumbo το 2007. Ο Κερκ Ντάγκλας τιμήθηκε το 1956 με Χρυσή Σφαίρα Ανδρικής Ερμηνείας σε Δράμα για την ταινία Η Ζωή ενός Ανθρώπου ενώ υπήρξε υποψήφιος για Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου για τις ταινίες Φλογισμένα Πάθη (1949), Η Ωραία και το Κτήνος (1952) και Η Ζωή ενός Ανθρώπου (1956). Το 1996 τιμήθηκε με Όσκαρ για το σύνολο του έργου του.
Βραβεύτηκε από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου για την προσφορά του στην 7η τέχνη και το 1999, ο ίδιος οργανισμός, τον κατέταξε στη 17η θέση της λίστας με τους μεγαλύτερους αστέρες όλων των εποχών. Για τη συμβολή του στη βιομηχανία κινηματογράφου, ο Ντάγκλας έχει ένα αστέρι στο νούμερο 6263 της Λεωφόρου της Δόξας του Χόλιγουντ.
Το αστέρι του στη λεωφόρο της Δόξας είναι ένα από τα τέσσερα που έχουν κλαπεί κι έχουν έπειτα αντικατασταθεί.
Ο Κέρκ Ντάγκλας με τον γιο του και τον εγγονό την ημέρα που ο Μάικλ Ντάγκλας απέκτησε το δικό του αστέρι στη λεωφόρο της δόξας στο Χόλιγουντ
Πηγή: www.lifo.gr & athensvoice.gr