Search

Κομοτηνή: Τελετή απονομής του Βραβείου Εξαίρετης Διδασκαλίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης

Ο μέτριος δάσκαλος μιλάει, ο καλός δάσκαλος εξηγεί, ο εξαιρετικός δάσκαλος δείχνει, ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει.” Το απόφθεγμα αυτό για τους δασκάλους θύμισε ο Αστέριος Παντοκράτορας, Καθηγητής Μηχανικής Ρευστών του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών κατά τη διάρκεια της σεμνής τελετής στο χώρο όπου συνεδριάζει η Σύγκλητος κατά τη διάρκεια της οποία απονεμήθηκε τόσο στον ίδιο όσο και στον Καθηγητή Λαογραφίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας κ. Εμμανουήλ Βαρβούνη το Βραβείο Εξαίρετης Διδασκαλίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Ο καθηγητής Βαρβούνης παραλαμβάνει το βραβείο του

Με αμηχανία, συγκίνηση, αλλά και χιούμορ κράτησαν στα χέρια τους τα βραβεία ευχαριστώντας τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής, τον κο Παντελεήμονα, τον Πρύτανη του ΔΠΘ, τον κ. Αλέξανδρο Πολυχρονίδη, τον αντιπρύτανη, κ. Φώτη Μάρη, την αντιπρυτάνισσα κα Ζωή Γαβριηλίδου που μίλησαν για το έργο τους, την αντιπρυτάνισσα κα Μαρία Μιχαλοπούλου, τους συγγενείς, τους συναδέλφους, τους φίλους και όλους τους παρευρισκόμενους μα κυρίως τους φοιτητές και τις φοιτήτριες τους.

Από τα χέρα του Πρύτανη το βραβείο στα χέρια του Παντοκράτορα

Φοιτητές και φοιτήτριες που εμπνεύστηκαν από τη διδασκαλία τους. Κι αν αναρωτιέστε πότε ο δάσκαλος εμπνέει τους φοιτητές του; Η απάντηση δόθηκε πάλι κατά τη διάρκεια της χθεσινής τελετής: «Όταν τους μεταφέρει τον ενθουσιασμό του για την επιστήμη, όταν οι φοιτητές αποκτούν κριτική ικανότητα, όταν αποκτούν την ικανότητα να μαθαίνουν μόνοι τους, όταν θέτουν διαρκώς ερωτήματα και όταν συλλογίζονται χωρίς φραγμούς.»

«Ο καθηγητής πρέπει να χαίρεται όταν μπαίνει στην τάξη για να διδάξει. Να αγαπάει αυτό που κάνει. Κάθε φορά να δίνει ένα κομμάτι από την ψυχή του. » ανέφερε χθες ο καθηγητής Αστέριος Παντοκράτορας έχοντας ήδη 40 περίπου χρόνια διδασκαλίας. Κι, όμως, όπως είπε, όταν μπαίνει στην αίθουσα για μάθημα μεταμορφώνεται. «Κάτι μαγικό συμβαίνει και με κατακλύζει» μια απέραντη διάθεση να μεταδώσει με πάθος αυτά που ξέρει…

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής

«Πιστεύω ότι ο Πανεπιστημιακός καθηγητής, από τη στιγμή που έχει πλειστάκις και πολλάκις κριθεί και αξιολογηθεί στη σταδιοδρομία του, πρέπει να αφήνεται ελεύθερος στο έργο του, και να μην αντιμετωπίζεται από το κράτος και τους μηχανισμούς αξιολόγησης ως εν δυνάμει παραβάτης όρων και κανόνων» ανέφερε μεταξύ άλλων στην αντιφώνησή του κατά την επίδοση του βραβείου εξαίρετης διδασκαλίας του ΔΠΘ, ο καθηγητής Μανόλης Βαρβούνης σημειώνοντας πως με κανόνες και κανονισμούς δεν εξισώνονται οι άνθρωποι και δεν ομογενοποιούνται τα χαρίσματα.

Η Κοσμήτωρ κα Πηνελόπη Καμπάκη Βουγιουκλή 

Νωρίτερα, χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης είχε προτρέψει τους παρευρισκόμενους αλλά και το σύνολο της τοπικής κοινωνίας να στηρίζουν και να αγαπούν το ΔΠΘ. Ο πρύτανης Αλέξανδρος Πολυχρονίδης συνεχάρη τους δύο ακαδημαϊκούς συναδέλφους του. «Δίδαξε ήθος, συνέπεια και προσήλωση στην ανθρωπιστική προσφορά» ανέφερε η αντιπρυτάνισσα Ζωή Γαβριηλίδου σημειώνοντας για τον Μανόλη Βαρβούνη ότι διακρίνεται για την συναδελφικότητά του και δίνει ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους. «Συνέβαλε αποφασιστικά στην επαγγελματική αποκατάσταση νέων μηχανικών αναθεωρώντας την επαγγελματική τους προσέγγιση» σημείωσε ο αντιπρύτανης Φώτιος Μάρης για τον Αστέριο Παντοκράτορα προσθέτοντας πως: «έχει μια αποκρυσταλλωμένη άποψη για τον καλό δάσκαλο… έχει μια μεγάλη απήχηση.»

Η Σύγκλητος του Δ.Π.Θ. θέσπισε το βραβείο εξαίρετης διδασκαλίας με στόχο την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου, αλλά και της αριστείας γενικότερα στο Πανεπιστήμιο. Ίσως να αποτελεί και μια καλή επιβράβευση σε εκείνους τους δασκάλους που ό,τι κρίση και αν έχουμε ως κοινωνία, μπορούν και κάνουν τα νέα παιδιά να εμπνέονται και να ονειρεύονται χωρίς έτσι να έχουν να φοβούνται κάτι.

Φώτο: Στιγμιότυπα από τη τελετή της απονομής των βραβείων
Pεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες: Μαρία Νικολάου

Πηγή: https://www.ert.gr/

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close