Search

Πώς να προστατευθείτε μέσα στο αεροπλάνο από τον κοροναϊό

Το πρόβλημα με την παρούσα, παγκόσμια εξάπλωση του νέου κοροναϊού 2019-nCoV είναι μια αφορμή για να μάθουμε, να θυμηθούμε και κυρίως να εφαρμόσουμε κάποιους κανόνες υγιεινής έτσι ώστε να αποφεύγουμε τη νόσηση και τη διασπορά αναπνευστικών λοιμώξεων.

Απλές συνήθειες υγιεινής

Το συχνό και με κατάλληλο τρόπο πλύσιμο των χεριών μας, ο βήχας και το φτέρνισμα με τη χρήση χαρτομάντηλου μπροστά στο στόμα μας, που στη συνέχεια το πετάμε στο καλάθι των απορριμμάτων ή στην έκτακτη περίπτωση που δεν έχουμε χαρτομάντηλο, ο βήχας ή το φτέρνισμα να γίνονται στο εσωτερικό του αγκώνα μας (κι όχι στην παλάμη μας) και άλλα απλά πράγματα που πρέπει να κάνουμε, προστατεύουν εμάς και τους γύρω μας από νόσους που μεταδίδονται με σταγονίδια από το αναπνευστικό μας σύστημα.

Λοίμωξη στο αεροπλάνο

Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι ο νέος κοροναϊός, μεταδίδεται κυρίως με την αναπνευστική οδό, με τους ίδιους τρόπους που μεταδίδεται και η γρίπη. Οι κατευθυντήριες οδηγίες για τη γρίπη ορίζουν ως αυξημένες προϋποθέσεις για την έκθεση στο λοιμογόνο παράγοντα την παρουσία φορέα ή ασθενή της νόσου σε απόσταση μικρότερη των 2 μέτρων για διάστημα περισσότερο των 10 λεπτών.

Όμως, όσο και αν είναι εφικτό στην καθημερινότητα μας να απομακρυνθούμε από ένα άτομο που νοσεί, αυτό είναι πρακτικά ανέφικτο όταν πρόκειται να πραγματοποιήσουμε ένα ταξίδι με αεροπλάνο, στο οποίο θα είμαστε αναγκασμένοι να βρισκόμαστε στον ίδιο χώρο με άλλους ανθρώπους για αρκετές ώρες.
Ένας ακόμα παράγοντας που λαμβάνουμε υπόψη για την πιθανότητα μετάδοσης του ιού είναι η δυνατότητα διατήρησής του στο περιβάλλον έξω από το ανθρώπινο σώμα. Αυτό έχει να κάνει με το είδος του ιού, τις συνθήκες του περιβάλλοντος, το είδος της επιφάνειας που ο ιός θα καταλήξει. Η υγρασία ευνοεί την ύπαρξη του ιού, ενώ το ξηρό περιβάλλον τον «δυσκολεύουν» . Επίσης, οι πορώδεις επιφάνειες φαίνεται ότι διατηρούν περισσότερο τους ιούς σε αντίθεση με τις λείες, μη πορώδεις. Μέσα στο αεροπλάνο ο χρόνος πτήσης είναι συγκεκριμένος και δεν μπορούμε να παρέμβουμε σε αυτό. Όμως η απόσταση από έναν πιθανό φορέα μιας αναπνευστικής λοίμωξης είναι κάτι που μπορούμε να διαμορφώσουμε.

Τι μπορούμε να κάνουμε στο αεροπλάνο

Τρεις είναι οι παράγοντες στους οποίους μπορούμε να επέμβουμε ως επιβάτες σε ένα αεροπορικό ταξίδι.

Ο πρώτος είναι ο περιορισμός των μετακινήσεων μας μέσα στο αεροπλάνο. Πολλοί επιβάτες συνηθίζουν για διάφορους λόγους (τουαλέτα, ξεμούδιασμα, προσέγγιση ταξιδιωτικού τους σάκου στο ντουλάπι πάνω από τη θέση τους, κλπ) να μετακινιούνται από τη θέση τους. Σε τέτοιες περιπτώσεις ερχόμαστε σε επαφή με άλλους επιβάτες που μπορεί να είναι φορείς ή να νοσούν. Όσο λιγότερες μετακινήσεις κάνουμε, τόσο λιγότερες επαφές έχουμε.

Ο δεύτερος παράγοντας για να διατηρήσουμε μια «απόσταση ασφαλείας» , είναι η θέση του καθίσματος μας. Έρευνα έχει δείξει ότι οι «ασφαλέστερες» θέσεις είναι αυτές των καθισμάτων που είναι στα παράθυρα, σε αντίθεση με αυτά που βρίσκονται στο διάδρομο.

Σύμφωνα με αυτήν την έρευνα οι επιβάτες των καθισμάτων των παραθύρων έχουν κατά μέσο όρο 12 λιγότερες «στενές» επαφές με άλλους επιβάτες σε σχέση με αυτούς που κάθονται στο διάδρομο.

Ο τρίτος παράγοντας είναι ο καθαρισμός, η «απολύμανση» του ζωτικού μας χώρου. Γι’ αυτόν το λόγο πρέπει να έχουμε προνοήσει πριν το αεροπορικό μας ταξίδι να έχουμε προμηθευτεί απολυμαντικά μαντηλάκια που περιέχουν οινόπνευμα. Ένα μικρό μπουκαλάκι με αντισηπτικό υγρό είναι επίσης χρήσιμο.

Πρακτικές συμβουλές για τους επιβάτες των αεροπλάνων

Η χρήση μιας απλής μάσκας είναι το πρώτο και το πιο απλό που θα σκεφτεί κάποιος αλλά αρκεί μόνο αυτό; Μπορούμε να ακολουθήσουμε μερικές ακόμα απλές συμβουλές.

• Επιλέξτε, αν είναι δυνατόν, η θέση σας να είναι στο παράθυρο.
• Επιλέξτε, αν είναι δυνατόν η θέση σας να μην είναι δίπλα στις τουαλέτες, καθώς είναι ένα σημείο που επισκέπτονται πολλοί επιβάτες.
• Χρησιμοποιείστε απολυμαντικά μαντηλάκια μόλις καθίσετε στη θέση σας για να για να καθαρίσετε το τραπεζάκι του καθίσματός σας, τα χερούλια του (υποβραχιόνιο) την επιφάνεια του «τοίχου» και το τζάμι σας, τη ζώνη ασφαλείας σας και την αγκράφα της.
• Αφού καθίσετε, απολυμάνετε τα χέρια σας με τα ειδικά απολυμαντικά μαντηλάκια για να αποφεύγετε τη μετάδοση από τόσες επιφάνειες με τις οποίες έχετε αναπόφευκτα έρθει σε επαφή (ντουλάπι πάνω από τη θέση σας, καθίσματα κλπ).
• Ανοίξτε τον προσωπικό αεραγωγό του καθίσματος σας, που βρίσκεται στην οροφή και ρυθμίστε τον προς το πρόσωπό σας. Η συνεχής ροή αέρα δημιουργεί ένα μικρό «αόρατο» τείχος που περιορίζει, έστω και λίγο, τη μετάδοση του εκπνεόμενου αέρα από τους άλλους επιβάτες.
• Περιορίστε τις μετακινήσεις εντός του αεροπλάνου. Γι’ αυτό το λόγο , φροντίστε να έχετε επισκεφτεί την τουαλέτα του αεροδρομίου πριν την πτήση, να έχετε πάρει από το σακίδιο σας ό,τι μπορεί να σας είναι χρήσιμο πριν καθίσετε στο κάθισμά σας, να χρησιμοποιήσετε anti-DVT τεχνικές για καθήμενους για να μην χρειαστεί να σηκωθείτε για να ξεμουδιάσετε.
• Αποφύγετε να βάζετε τα χέρια σας στο πρόσωπο σας. Πιθανές πύλες εισόδου των μικροβίων στο σώμα σας είναι το στόμα, η μύτη και τα μάτια.
• Μην χρησιμοποιείτε τα περιοδικά του αεροπλάνου που βρίσκονται στη θήκη του καθίσματος σας. Πιθανώς να τα έχουν πιάσει δεκάδες χέρια προηγούμενων επιβατών. Για να περάσει η ώρα σας ευχάριστα , φροντίστε να έχετε φέρει δικά σας περιοδικά. Η χρήση του δικού σας tablet για να δείτε μια ταινία, να ακούσετε μουσική, να διαβάσετε ένα e-book ή να δείτε ένα e-περιοδικό είναι προτιμότερη.
• Αμέσως μετά την προσγείωση, μην βιαστείτε να σηκωθείτε στο διάδρομο για την αποχώρηση σας. Συνήθως περνούν αρκετά λεπτά μέχρι να ανοίξουν οι πόρτες και να αρχίζουν να βγαίνουν σιγά-σιγά οι επιβάτες και δεν θέλετε όλο αυτό το διάστημα να βρίσκεστε σε « στενή επαφή» στο διάδρομο με άλλους επιβάτες, πιθανούς φορείς μιας λοίμωξης.
Με αυτές τις απλές διαδικασίες, με γνώση και λίγη προσοχή , το ταξίδι σας με το αεροπλάνο μπορεί να γίνει ασφαλέστερο , πιο ευχάριστο και κυρίως πιο υγιεινό.

Επαμεινώνδας Χριστόπουλος, MD, MTEC
Πηγή: www.elitemedicaltourism.com

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close