Τι κι αν ο κόσμος εδώ τρέχει στις παραλίες, στις βορειοανατολικές ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών άρχισε να χιονίζει.
Πρόκειται για ένα ασυνήθιστο φαινόμενο, καθώς το χιόνι έφθασε τα 30 εκατοστά σε μέρη με υψόμετρο στην πολιτεία της Νέας Υόρκης και τη Νέα Αγγλία, ενώ στα λευκά ντύθηκαν ακόμη και παράκτιες περιοχές από το Μέιν, το Νιου Χάμσαϊρ και τη Βοστώνη μέχρι το Μανχάταν, όπου το Central Park είχε να δει χιόνι τέτοια εποχή από το 1977!
Μετεωρολόγοι κάνουν λόγο για μια ασυνήθιστη πολική δίνη, που συμβαίνει μια φορά ανά γενιά μήνα Μάιο!
Μάλιστα στη Μασαχουσέτη είχε να χιονίσει τόσο πολύ τέτοια εποχή από τον Μάιο του 2002.
Χιόνια και αρνητικές θερμοκρασίες
To χιόνι έφθανε μέχρι τα γόνατα στο εθνικό πάρκο Franconia Notch του Νιου Χάμσαϊρ, ενώ οι θερμοκρασίες έπεσαν κάτω από το μηδέν και σε περιοχές του Νιου Τζέρσι και της Νέας Υόρκης, ενώ οι Αρχές προειδοποιούν για τον σχηματισμό παγετού στην Πενσυλβάνια.
Η εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ ανήρτησε στο Twitter ένα χάρτη που δείχνει πώς ο «τρελαμένος» καιρός χώρισε στα δύο τη χώρα: στην Καλιφόρνια αναμένονται θερμοκρασίες κοντά στους 38 βαθμούς Κελσίου και στο Μέιν στους 8C!
«Θα έχει περισσότερη ζέστη στην Αλάσκα παρά στην Ατλάντα της Τζόρτζια», σχολίασε ο μετεωρολόγος Μπέρνι Ρένο του Accu Weather.
Τι είναι η πολική δίνη
Η λεγόμενη «πολική δίνη», προκύπτει από την κίνηση των ισχυρών, ανωτέρου επιπέδου, ανέμων που συνήθως βρίσκονται στον βόρειο πόλο σε μια αριστερόστροφη κατεύθυνση δημιουργώντας ένα πολικό σύστημα χαμηλής πίεσης. Αυτοί οι άνεμοι τείνουν να κρατούν τον τσουχτερό κρύο αέρα κλειδωμένο στις αρκτικές περιοχές του Βόρειου Ημισφαιρίου.
Ωστόσο με την κατάλληλη ευκαιρία, αυτή η δίνη μπορεί να παραμορφωθεί και να βουτήξει πολύ νοτιότερα από ότι συνήθως, επιτρέποντας τον κρύο αέρα να παγώσει και πιο χαμηλές περιοχές. Ωστόσο ένα τέτοιο φαινόμενο επηρεάζει κυρίως τις βορειότερες περιοχές του πλανήτη, όπως τη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία.
Πηγή: in.gr