Το ελληνικό success story έχει μόνο μία συνταγή με τρία υλικά: τόλμη, τύχη και σκληρή δουλειά
Κλωστές πεταλούδα
Ο θρύλος Ελευθέριος Μουζάκης λέγεται ότι ξεκίνησε πάμφτωχος πλανόδιος μικροπωλητής, στους δρόμους – πουλώντας παιχνίδια, σοκολάτες, μυγοπαγίδες, καραμέλες, λαχανικά κ.α. Κατάφερε στην πορεία, με πολύ σκληρή δουλειά, να δημιουργήσει μια εταιρεία ορόσημο στον κλάδο της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας. Λέγεται μάλιστα ότι εφάρμοζε σύγχρονες τεχνικές μάνατζμεντ χωρίς να τις έχει διδαχτεί πουθενά. Πρώτος κατάλαβε το ρόλο της διαφήμισης στη διαμόρφωση της καταναλωτικής συμπεριφοράς. Το μότο του ήταν: «Μη φοβάσαι τη δουλειά, κανείς δεν πέθανε από αυτή. Εργάσου σαν να είσαι αθάνατος».
Τσιγάρα Καρέλια
Το πρώτο τάμπλετ της ιστορίας ήταν ελληνικό: η κασετίνα Καρέλια. Το πιο σύντομο ανέκδοτο γι’ αυτό το brand (η ιστορία της εταιρείας ξεκίνησε το 1988, όταν η πρώτη γενιά της οικογένειας ίδρυσε μια μικρή επιχείρηση καπνού στην Καλαμάτα για να προμηθεύει την πόλη και τα γύρω χωριά) περιγράφει με τρόπο αστεία τρυφερό τη σχέση του Έλληνα με το τσιγάρο. Αλλά τα νούμερα δεν είναι καθόλου αστεία. Η ΚΑΡΕΛΙΑ Α.Ε. είναι σήμερα ένας διεθνής όμιλος που κατέχει το 0,32% της παγκόσμιας κατανάλωσης καπνού με παρουσία σε 70 χώρες. Μάλιστα, το 2013, κόνβτα στην οικονομική κρίση, η εταιρεία κατάφερε να αυξήσει τα κέρδη της κατά 8% φτάνοντας τα 16,8 δισ, τσιγάρα! Κι αν οι αριθμοί δε σας πολυενδιαφέρουν, σας θυμίζουμε πως η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου τoυς καλύτερους στίχους της τους έγραψε πάνω σε μια κασετίνα Καρέλια.
Μπισκότα Παπαδοπούλου
Τα πιο γνωστά και αγαπημένα μας μπισκότα γεννήθηκαν το 1916 στην Κωνσταντινούπολη. Ο ιδιοκτήτης, Γιάννης Παπαδόπουλος σκάλισε την ξύλινη σφραγίδα με το λογότυπο «Πτι-Μπερ». Στην Ελλάδα γευτήκαμε για πρώτη φορά τα μπισκότα Παπαδοπούλου το 1922, μαζί με τις καραβιές προσφύγων και στην αρχή τα έβρισκε κανείς χύμα στον οικογενειακό φούρνο κοντά στον Λυκαβηττό. Το 1935 στην αγορά πρωτοεμφανίστηκαν τα Cream Crackers, τα Γεμιστά και τα περίφημα Μιράντα τα οποία σήμερα εξάγονται σε πάνω από 40 χώρες.
Όλα ξεκίνησαν όταν βρισκόταν η Μαρία Παπαδοπούλου στον Πειραιά κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού προς τη Μασσαλία, και ζήτησε από έναν σερβιτόρο σε έναν καφενέ που καθόταν «νερό και μπισκότα για τα παιδιά» , ο σερβιτόρος της κοίταξε με απορία και της είπε: «Μπισκότα; Τι είναι αυτό;»
Σοκολάτα ΙΟΝ
Σε περίπτωση που έχετε αναρωτηθεί τι σημαίνει η λέξη ΙΟΝ, είναι η αρχαΐζουσα ονομασία του μενεξέ. Είναι άγνωστο ποιος ανέλαβε τα «βαφτίσια» αυτής της γευστικής σοκολάτας και έδωσε το όνομα ενός ελληνικού λουλουδιού. Από το Νέο Φάληρο (όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα το ένα από τα τρία εργοστάσια), το βαρύ, υπέροχο άρωμα της πιο αγαπημένης ελληνικής σοκολάτας απλώνεται σε πάνω από οκτώ δεκαετίες καλύπτοντας μια τεράστια γκάμα με προΐόντα όπως: γκοφρέτες, σοκολατάκια, παγωτά, καραμέλες, ζαχαρωτά και candy-bars. Η ΙΟΝ, να σημειωθεί ότι παραμένει ελληνική και εξάγει τα γλυκίσματά της σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης, του αραβικού κόσμου, της Άπω Ανατολής και της δυτικής Αμερικής. Το σταθερό της λογότυπο είναι το περίφημο: «Η πρώτη σου αγάπη και παντοτινή».