Search

Οι αστυνομικές αρχές πρέπει να κατανοήσουν καλύτερα γιατί οι δράστες κακοποιούν σεξουαλικά παιδιά

Οι πρόσφατες αποκαλύψεις σχετικά με τον ταπεινωμένο προπονητή ποδοσφαίρου Barry Bennell, ο οποίος έχει πλέον κατηγορηθεί για οκτώ νέα αδικήματα αποδεικνύουν ότι ενήλικες με αντιληπτό επίπεδο εξουσίας και επιρροής μπορούν να εκμεταλλευτούν τη θέση τους σε ό,τι αφορά την σεξουαλική κακοποίηση και τη σιωπή των παιδιών, ένα φρικτό έγκλημα που καταστρέφει τη ζωή όλων των εμπλεκομένων. Είναι ένα έγκλημα που προέρχεται από τις διαδικασίες σκέψης των δραστών, και η κατανόηση αυτού είναι το κλειδί για την κατανόηση και την πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.
Το 2014, στη Μεγάλη Βρετανία υπήρξε μια σημαντική αύξηση του αριθμού των περιπτώσεων με αποτέλεσμα η Αστυνομία να ιδρύσει την επιχείρηση Hydrant, όχι για τη διερεύνηση συγκεκριμένων εγκλημάτων αλλά για τη συγκέντρωση και παροχή συμβουλών σε έρευνες σε εθνικό επίπεδο.
Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούσαν θύματα που γνώριζαν τους κακοποιητές τους. Αυτή η σχέση σημαίνει ότι συχνά δεν βλέπουν τον εαυτό τους ως θύματα κακοποίησης, κάτι που έχει αντίκτυπο στο πώς παρουσιάζονται και στην αλληλεπίδραση με την αστυνομία.

Οι δράστες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών εκμεταλλεύονται συχνά αυτήν τη σχέση και χειραγωγούν τα θύματά τους για να αποτρέψουν τη σύλληψη και να ματαιώσουν οποιαδήποτε έρευνα. Αυτή η πολυπλοκότητα απαιτεί τις ερευνητικές δεξιότητες και γνώσεις ειδικού και έμπειρου προσωπικού και προς το παρόν δεν υπάρχει αρκετή για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Ωστόσο, η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών παραμένει σε μεγάλο βαθμό παρεξηγημένη από μη ειδικευμένο προσωπικό και από ανώτερα πρόσωπα της αστυνομίας. Αυτό επηρεάζει την ικανότητα της αστυνομίας να διερευνήσει ισχυρισμούς και να σχεδιάσει αποτελεσματικά προληπτικά μέτρα.

 

Μέσα στο μυαλό του δράστη

Πολλές από τις αποδεκτές θεωρίες σχετικά με τη συμπεριφορά των παιδιών σεξουαλικών κακοποιητών είναι γνωστές εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες, ωστόσο σπάνια χρησιμοποιούνται στην εκπαίδευση των επαγγελματιών πρώτης γραμμής για την προστασία των παιδιών και έτσι δεν είναι ενσωματωμένες στην πρακτική τους.

Ένας κοινός μύθος, για παράδειγμα, είναι ότι η συμπεριφορά των παιδιών σεξουαλικών δραστών οφείλεται αποκλειστικά στην ανάγκη τους για σεξουαλική ικανοποίηση. Στην πραγματικότητα, υπάρχει ένα σημαντικό σώμα εργασίας που δείχνει τους δράστες που έχουν πολύπλευρα κίνητρα. Δεν αφορά μόνο την ανάγκη για σεξ και συχνά επιδιώκουν να εκπληρώσουν άλλες εγγενείς ανάγκες, όπως η ανάγκη για αυτονομία, δύναμη, εξουσία και έλεγχο.

Οι δράστες αναπτύσσουν μοναδικές ψυχολογικές ευπάθειες από τα σημαντικά γεγονότα που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους, τα οποία τα διαμορφώνουν ως ανθρώπινα όντα. Αυτές οι ευπάθειες επιτρέπουν την ανάπτυξη μιας μοναδικής άποψης για τα παιδιά και τον κόσμο και συχνά εξηγούνται βασικές πτυχές της προσβλητικής συμπεριφοράς τους. Για παράδειγμα, το περιεχόμενο και το πλαίσιο της σεξουαλικής δραστηριότητας στην παιδική ηλικία μπορεί να οδηγήσει ορισμένους δράστες να προσπαθούν συνεχώς να αναδημιουργήσουν αυτά τα γεγονότα στη μετέπειτα ζωή τους.

Αυτά τα γεγονότα μπορούν επίσης να οδηγήσουν στην ανάπτυξη αποκλίνουσας σεξουαλικής σκέψης για τα παιδιά που οι δράστες τα συνδυάζουν με τον αυνανισμό. Όταν αυτή η συμπεριφορά επαναλαμβάνεται συνεχώς, ενισχύει τον δεσμό μεταξύ των σκέψεών τους και της απόλαυσης που βιώνουν κατά τη διάρκεια του οργασμού. Έτσι η συμπεριφορά γίνεται παγιώνεται και αυτή η διαδικασία προετοιμασίας είναι ο τρόπος με τον οποίο οι δράστες διατηρούν την παραπλανητική διέγερσή τους.

Οι δράστες που κακοποιούν παιδιά για μια χρονική περίοδο, μπορεί να υποφέρουν από υπερβολικό άγχος, παρόλο που δεν μπορούν ποτέ να διαπράξουν άλλα αδικήματα στο νόμο. Για να το αντιμετωπίσουν διαστρεβλώνουν την σκέψη τους. Εάν στη συνέχεια εξακολουθήσουν την κακοποίηση, μπορεί να πείσουν τον εαυτό τους ότι εάν ένα παιδί δεν αποκαλύψει την κακοποίηση, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το παιδί απολάμβανε κρυφά την εμπειρία. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο οι δράστες τοποθετούν τα πράγματα στο μυαλό τους και αυτό τους επιτρέπει να συνεχίσουν στο ίδιο πνεύμα. Είναι σημαντικό για την πολιτική προστασίας των παιδιών πρέπει να ερευνηθούν και να κατανοηθούν τα κίνητρα των δραστών.

Γράφει η Βίκυ Μπαφατάκη

Με πληροφορίες από το  theconversation.com/

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close