Search

Η πρώτη γυναίκα σε ανδρική ομάδα – «Για να ξέρουν όλα τα κορίτσια που παίζουν ποδόσφαιρο τι συνέβη»

Η Ιρένε Γκονζάλεθ Μπασάντα μπορεί να είναι άγνωστη σε πολλούς, όμως, αποτελεί κομμάτι της ιστορίας του ισπανικού ποδοσφαίρου. Έγινε η πρώτη επαγγελματίας γυναίκα που αγωνίστηκε σε ανδρική ομάδα.

Η Irene González Basanta είναι μια πρωτοπόρος και επαναστάτης από την Κορούνια, η οποία έχει θέση στην ιστορία του ισπανικού ποδοσφαίρου. Iδρυτής, αρχηγός και τερματοφύλακας της ομάδας Irene Fútbol Club. Μιας ομάδας δέκα ανδρών.

Όλοι στην Ισπανία την ξέρουν μόνο με το όνομά της. Δεν χρειάζεται το επώνυμό της. Ήταν απλά η Irene, μια πραγματική πρωτοπόρος στον κόσμο του ποδοσφαίρου. Δεν υπάρχει ρεκόρ για άλλη γυναίκα που ήταν ποδοσφαιριστής τη δεκαετία του 1920.

Η πρώτη επαγγελματίας ποδοσφαιριστής στην Ισπανία

Η Ιρένε ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο ως τερματοφύλακας στην ομοσπονδιακή ομάδα της Κορούνια το 1920. Ενώ ήταν ακόμα έφηβη, προσχώρησε στις ανδρικές ομάδες, κάτι που αποτελούσε ορόσημο για την εποχή και ξεχώρισε ως μία ευέλικτη τερματοφύλακας με καλά αντανακλαστικά.

Η Ιρένε ίδρυσε ακόμη και τη δική της ομάδα ποδοσφαίρου με την ονομασία «Irene FC» και έγινε η πρώτη επαγγελματίας ποδοσφαιριστής στην Ισπανία. Η αναταραχή που προκάλεσε ήταν τόσο εντυπωσιακή, επειδή ήταν πολύ μπροστά από την εποχή της.

Η ίδρυση της ανδρικής ομάδας της

Η Irene González γεννήθηκε στις 26 Μαρτίου του 1909 και μεγάλωσε σε μια ταπεινή οικογένεια, και όταν ήταν 11 ετών, στη Βαρκελώνη, εισήχθη σε μια παιδική ομάδα. Δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για να αλλάξει ομάδα και, μετά από μια σύντομη περίοδο στη Racing Orillamar, δημιούργησε την Irene FC, με την οποία έλαβε ένα χρηματικό ποσό που αργότερα μοιράστηκε με τους υπόλοιπους άνδρες της ομάδας. Φυσικά, ήταν η αρχηγός του συλλόγου.

Η δημοτικότητά της και η προκατάληψη για το «αδύναμο φύλο»

Δεν πήρε, επίσης, πολύ καιρό για να γίνει γνωστή η ομάδα σε όλη τη Γαλικία, εκμεταλλευόμενη τη δημοτικότητα του ιδρυτή της. Όμως, υπήρχε και μια προκατάληψη για το «αδύναμο φύλο».
Τότε στην Ισπανία, οι γυναίκες δεν είχαν ακόμη δικαίωμα ψήφου και η Ιρένε παραβίαζε τους κανόνες.

Η φυματίωση και ο θάνατος σε ηλικία 19 ετών

Η πολλά υποσχόμενη καριέρα της «συμπαθητικής και ανυπόμονης», όπως είχε χαρακτηριστεί σε κάποιο χρονικό διάστημα της εποχής, είχε απότομο τέλος. Έχασε τους γονείς της, μια αδελφή και έναν νεαρό ανιψιό σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά αρρώστησε και αυτή όταν προσβλήθηκε από φυματίωση, το φθινόπωρο του 1927.

Μια ασθένεια που την κράτησε μακριά από το γήπεδο. Με τους λίγους πόρους που είχε, έπρεπε να πληρώσει τα φάρμακά της, το φαγητό και το ενοίκιο της. Οργανώθηκαν φιλανθρωπικά πάρτι και έρανοι για να τη βοηθήσουν, αλλά δεν τα κατάφερε και πέθανε σε ηλικία 19 ετών, στις 9 Απριλίου του 1928.

Το βιβλίο για τη ζωή και την καριέρα της Ιρένε

Μάλιστα, η ιστορία της σύντομης ζωής της, της καριέρας της και της προσπάθειάς της για την ανάπτυξη του γυναικείου ποδοσφαίρου στην Ισπανία έγινε βιβλίο με τίτλο «Η Ειρήνη των πυλών του ποδοσφαίρου: η ιστορία μιας πρωτοπόρου».

«Αφήστε όλα αυτά τα κορίτσια που παίζουν ποδόσφαιρο να ξέρουν τι συνέβη»

Η Ματίλντε Ρεγκάλντιε, ανιψιά της Ιρένε, επικοινώνησε με τους συγγραφείς, οι οποίοι δεν γνώριζαν ότι η πρώην τερματοφύλακας είχε απογόνους και τους είπε: «Γράψτε μια όμορφη ιστορία. Αφήστε όλα αυτά τα κορίτσια που παίζουν ποδόσφαιρο να ξέρουν τι συνέβη».
Άλλωστε το μονοπάτι που ξεκίνησε η θεία της ήταν τόσο ασυνήθιστο και ήταν γεμάτο εμπόδια και προκαταλήψεις. Δεν υπήρξε ποτέ έλλειψη υποτιμητικών σχολίων που χαρακτηρίζονταν ως «αγοροκόριτσο» και «ανδροειδές» κάθε γυναίκα που τόλμησε να εισέλθει σε έναν χώρο που τότε ήταν αποκλειστικά για άνδρες.

Πηγή: https://sputniknews.gr/ από τον Γιώργο Βροντάκη

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close